Türkiye’nin savunma sanayiindeki denizcilik kabiliyetlerini uluslararası arenaya taşıyan önemli projelerden biri daha önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. STM’nin ana yükleniciliğinde Malezya Kraliyet Donanması (Royal Malaysian Navy) için inşa edilen LMS Batch-2 programının ikinci gemisi Raja Laut (142), İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen isim verme ve denize indirme töreniyle denizle buluştu.
Türkiye ile Malezya arasındaki savunma sanayii iş birliğinin önemli örneklerinden biri olan proje kapsamında inşa edilen Raja Laut için gerçekleştirilen törene, her iki ülkeden askeri ve sivil yetkililer ile proje paydaşları katıldı. Törende gemiye resmi olarak Raja Laut adı verilirken, platform ilk kez denize indirildi.

STM tarafından yürütülen LMS Batch-2 programı, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesine gerçekleştirdiği ilk korvet ihracatı olma özelliğini taşıyor. Malezya Kraliyet Donanması’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen gemiler; modern savaş sistemleri, gelişmiş sensörler ve çok maksatlı görev kabiliyetleriyle öne çıkıyor.

Programın ilk gemisi olan Tunku Laksamana Abdul Jalil, geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen törenle denize indirilmişti. Raja Laut’un da denizle buluşmasıyla birlikte üç gemiden oluşan LMS Batch-2 programında ikinci önemli aşama tamamlanmış oldu.

Türk savunma sanayiinin mühendislik, tasarım ve üretim kabiliyetlerini uluslararası pazarda ortaya koyan proje, aynı zamanda Türkiye ile Malezya arasındaki stratejik iş birliğinin somut göstergelerinden biri olarak dikkat çekiyor.
LMS Batch-2 programı kapsamında inşa edilen üçüncü ve son geminin de önümüzdeki dönemde denize indirilmesi planlanıyor.







