Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı ocak ayı denizcilik istatistiklerini açıkladı. Limanlarda gerçekleştirilen yük elleçleme miktarı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 48 milyon 626 bin 513 tona ulaştı. Böylece ocak ayında tüm zamanların en yüksek aylık yük elleçlemesi kaydedildi.
Konteyner Elleçlemesinde de Büyük Artış
Bakan Abdülkadir Uraloğlu, ocak ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 1 milyon 155 bin 514 TEU’ya yükseldiğini belirtti.
Yurt Dışı Yük Taşımalarında Artış
Ocak ayında yurt dışına gönderilen yük miktarı, 2024’ün aynı ayına göre yüzde 5,3 artış göstererek 11 milyon 792 bin 496 ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yurt dışından gelen yük miktarı ise yüzde 16,3 artışla 25 milyon 625 bin 502 tona ulaştı. Genel olarak yurt dışı yük taşımaları, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artışla 37 milyon 417 bin 998 ton oldu.
En Fazla Yük Elleçleyen Liman: Aliağa
Bölge liman başkanlıkları arasında en fazla yük elleçlemesi, 7 milyon 724 bin 97 ton ile Aliağa Bölge Liman Başkanlığı sınırlarında gerçekleşti. Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı 7 milyon 714 bin 380 ton ile ikinci sırada yer alırken, İskenderun Bölge Liman Başkanlığı ise 6 milyon 589 bin 317 tonluk yük elleçlemesiyle üçüncü oldu.
En Fazla Taşınan Yük: Briketlenmemiş Taşkömürü
Ocak ayında en fazla artış gösteren yük cinsi, 3 milyon 178 bin 643 ton ile briketlenmemiş taşkömürü oldu. Limanlardan yurt dışına en fazla taşınan yük ise 886 bin 263 ton ile portland çimento olarak kaydedildi. Bu yükü motorin ve klinker takip etti.
En Fazla Yük Rusya’dan Geldi
Deniz yoluyla limanlara gelen en fazla yük, Rusya’dan yapılan taşımalar oldu. Öte yandan, en fazla yük ihracatı ise İtalya’ya gerçekleştirilirken, ABD ve İspanya en fazla yük gönderilen diğer ülkeler arasında yer aldı.
Bakan Uraloğlu, ocak ayında Türk bayraklı gemilerle taşınan yurt dışı yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,3 artışla 2 milyon 708 bin 146 tona ulaştığını, yabancı bayraklı gemilerle taşınan yük miktarının ise yüzde 12,5 artarak 34 milyon 709 bin 852 tona çıktığını ifade etti.