Search
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • English
  • English
E-DERGİ

ANADOLU TERSANESİ, KATAR’A İNŞA ETTİĞİ ÇIKARMA GEMİSİNİ SUYA İNDİRDİ

Neta Haber by Neta Haber
27 Eylül 2021
Haber Kategorisi: Gemi İnşa, Manşet
A A
ANADOLU TERSANESİ, KATAR’A İNŞA ETTİĞİ ÇIKARMA GEMİSİNİ SUYA İNDİRDİ
0
PAYLAŞIM
54
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaşWhapsApp'ta paylaş

Anadolu Tersanesi ile Barzan Holdings arasında imzalanan tedarik projesi sözleşmesi kapsamında, Katar Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı için öngörülen bir adet LCT (Landing Craft Tank), çıkarma gemisi düzenlenen törenle denize indirildi.

Anadolu Tersanesi ile Barzan Holdings arasında imzalanan tedarik projesi sözleşmesi kapsamında Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı için öngörülen 1 adet LCT (Landing Craft Tank), 2 adet LCM40 (Landing Craft Mechanized 40) ve 1 adet LCVP (Landing Craft Vehicle&Personnel) çıkarma gemilerinin üretimi Tuzla’daki Anadolu Tersanesi’nde gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında üretimi başlayan ve Türkiye’de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen LCT gemisi QL80 FUWAIRIT için düzenlenen törene Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri Komutanı Major General Abdullah bin Hassan Al Sulaiti, Barzan Holding Başkan Yardımcısı Abdulla Al Khater, Proje Komitesi Başkanı Brigadier Khalid Al Ruwaili, Anadolu Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ürkmez ve denizcilik sektörünün temsilcileri katıldı.

”Animasyonu gerçeğe dönüştürdük”

Tören öncesi LCT gemisinin tanıtım videosu gösterildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ürkmez, bugün denize indirilen geminin ve diğer 2 LCT gemisinin yaklaşık 1 yıl sonra teslim edileceği bilgisini paylaştı.

Ürkmez, “Bu projenin özelliği, tamamen konusunda uzman emekli Deniz Kuvvetleri emekli personelimiz ve sivil mühendislerin dizayn ettiği bir projedir. Daha önce animasyon olarak gösterdiğimiz projemizi, şu anda gerçeğe dönüştürdük. Anadolu Tersanesi, kovid 19 şartlarına rağmen hiç durmadan çalışmıştır. Buna rağmen tersanemiz her türlü fedakârlığı yaparak çalışmayı sürdürmüştür. İnşa edilecek gemileri Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası öncesi teslim etmeyi planlıyoruz” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

İnsani yardımdan lojistik operasyonlara

Tören öncesi konuşan Anadolu Tersanesi Genel Müdürü Cevat Rıfat Atilhan, “LCT gemisi, bir çıkarma gemisi. Bu geminin sözleşmesi geçtiğimiz yıl Eylül ayında imzalandı. 12 ay bugün itibariyle doldu ve bugün de denize indiriyoruz. 24 ay içerisinde bütün test ve eğitimlerini tamamlayıp Katar’a teslim edeceğiz. Geminin kullanım amaçları personel transferi, araç transferi, lojistik operasyon ve insani yardım. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde çıkan yangınlarda bu gemilerin insani yardım ve yangın söndürme faaliyetlerinde kullanıldığını hep beraber gördük” dedi.

Gemilerin üretiminde yüzde 70’in üzerinde yerli katkımız var diyen Cevat Rıfat Atilhan, şöyle devam etti:

“Biz bu gemilerden daha önce 8 adet Türk Deniz Kuvvetleri için yaptık ve teslim ettik. Yüzde 70’in üzerinde yerli katkı payıyla bu gemileri inşa ediyoruz tamamen bizim tasarımımız. Katar’a mevcut kontratımız kapsamında şu anda iki tane silahlı okul eğitimlemesi yapıyoruz. Bir tanesini geçtiğimiz ay teslim ettik ve testleri devam ediyor. Arkamda görmüş olduğunuz gemi ile birlikte 3 adet daha çıkarma gemisi yapıyoruz. Halihazırda 6 adet Katar Deniz Kuvveleri’ne yapmakta olduğumuz çıkarma gemisi var. 2000’li yılların başından bu yana ortaya konulan stratejik hedeflerle birlikte yerli tersaneler, savunma sanayi, mühendislik ve imalat anlamında Türkiye çok büyük adımlar attı. Ülke olarak dünyada silah, silahlı gemi, savaş gemisi ihraç edebilen 10 ülke içerisinde kendimizi sayabiliriz.”

Türk Loydu tarafından sertifikalandırılacak

Çıkarma gemilerinin gövdesi yüksek mukavemetli çelikten, üst binası ise kurşun geçirmez şekilde tasarlandı. Üretimi devam eden gemilerde gerekli her türlü yüksek teknolojiye sahip ekipman bulunuyor. Türk Loydu denetiminde sertifikalandırılacak olan çıkarma gemilerinin uzunluğu 80 metre, genişliği 11.70 metre, deplasmanı ise 1.156 ton olarak tasarlandı. Toplam 25 personel için donatılan geminin azami sürat hızı 18 deniz mili (knots) olarak açıklandı.

Gemide 25 personel haricinde 3 adet tank, değişik tip ve ölçülerde askeri araçlar veya 260 tam donanımlı piyade de taşınabilecek. LCT gemisi QL80 FUWAIRIT’in ikmal yapmadan 7 gün denizde kalabildiği ve 1.500 deniz milinden fazla menzile sahip olduğu açıklandı. Aselsan tarafından üretilen 2 adet 30 mm ve 2 adet 12,7 mm stabilize top bulunan gemi, askeri görevler dışında lojistik destek ve doğal afet yardımlarında kullanılabilecek. Aynı sözleşme kapsamında 2 adet 40 metre LCM ve 15,7 metre uzunluğundaki 1 adet LCVP gemisinin üretimlerinin de devam ettiği bildirildi.

2022 yılında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’ndan önce Katar Deniz Kuvvetleri’nde göreve başlaması planlanan LCT ‘FUWAIRIT’, LCM’ler ve LCVP’nin tüm tasarım aşamaları (savaş sistemi tasarımı ve entegrasyonu) Anadolu Tersanesi tarafından yapıldı.

Benzer Haberler

Çevreci tanker projesinin ilk gemisi WOLF-1 denize indirildi
Güncel

Çevreci tanker projesinin ilk gemisi WOLF-1 denize indirildi

DEARSAN’ın Katar için inşa ettiği ikinci hücumbot denize indirildi
Güncel

DEARSAN’ın Katar için inşa ettiği ikinci hücumbot denize indirildi

DESAN, Malezya için inşa edeceği ikinci geminin sac kesme törenini gerçekleştirdi
Gemi İnşa

DESAN, Malezya için inşa edeceği ikinci geminin sac kesme törenini gerçekleştirdi

Tersan, ileri teknoloji balıkçı gemisi Leinebris’i teslim etti
Gemi İnşa

Tersan, ileri teknoloji balıkçı gemisi Leinebris’i teslim etti

Med Marine, OMMP için inşa ettiği 4. römorkörü teslim etti
Gemi İnşa

Med Marine, OMMP için inşa ettiği 4. römorkörü teslim etti

Sanmar, SAAM Towage filosuna 13’üncü römorkörünü teslim etti
Gemi İnşa

Sanmar, SAAM Towage filosuna 13’üncü römorkörünü teslim etti

MİLGEM Projesi’nin 9. gemisi TCG Akdeniz denize indirildi
Güncel

MİLGEM Projesi’nin 9. gemisi TCG Akdeniz denize indirildi

Kategoriler

Son Haberler

MS Lumière ile dünyada bir ilk: “İskeleden İskeleye” otonom seyir başarıyla tamamlandı
Güncel

MS Lumière ile dünyada bir ilk: “İskeleden İskeleye” otonom seyir başarıyla tamamlandı

World LNG Summit & Awards 2025, 2-5 Aralık’ta İstanbul’da
Sektörden

World LNG Summit & Awards 2025, 2-5 Aralık’ta İstanbul’da

M/V Astoria Grande, Antalya Limanı’na geldi
Manşet

M/V Astoria Grande, Antalya Limanı’na geldi

© 2025 Neta Haber – Tüm Hakları Saklıdır.  Nano Tasarım tarafından hazırlanmıştır.

  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
No Result
Tüm Sonuçları Göster