Slide Heading
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Click Here
Search
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • English
  • English
E-DERGİ

DTO Ağustos Meclis Toplantısı’nda küresel ticaret ve jeopolitik gelişmeler ele alındı

Neta Haber by Neta Haber
29 Ağustos 2025
Haber Kategorisi: Güncel, Sektörden
A A
DTO Ağustos Meclis Toplantısı’nda küresel ticaret ve jeopolitik gelişmeler ele alındı
0
PAYLAŞIM
10
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaşWhapsApp'ta paylaş

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Yardımcısı Emin Eminoğlu başkanlığında Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ticaret politikaları, jeopolitik gelişmeler, enflasyon verileri ve sektörel yenilikler masaya yatırıldı.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri, denizcilik sektörünü etkileyen düzenlemeleri ve önümüzdeki dönem beklentilerini değerlendirdi.

Oda’nın 43. kuruluş yıldönümü kutlandı

Konuşmasına DTO’nun 43. kuruluş yıldönümünü kutlayarak başlayan Kıran, 26 Ağustos 1982 tarihinde 744 deniz tacirinin girişimiyle kurulan Oda’nın, yıllar içinde sürekli artan başarılarla Türk denizciliğinin önemli bir aktörü haline geldiğini vurguladı.

“Malumunuz, son yıllarda yaşanan küresel ekonomideki dalgalanmalar, bölgesel savaşlar, gerilimler ve çevresel baskıların yanı sıra özellikle iklim değişikliği ve yarattığı sorunlar nedeniyle küresel deniz taşımacılığı sektöründe kuralların yeniden yazıldığı bir dönemden geçiyoruz. Türk denizciliğinin yeni dünya düzenine adapte olması, sektörümüzün küresel ölçekteki dönüşüm ve rekabet karşısında daha güçlü bir konuma ulaşması için süreci doğru yönetmek ve sağlam adımlarla geleceği birlikte inşa etmek en temel hedefimizdir,” dedi.

Kıran, konuşmasında başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Oda’nın kuruluşunda emeği geçen ve Türk denizciliğine hizmet etmiş tüm büyükleri rahmet ve saygıyla andı.

Jeopolitik gelişmeler masaya yatırıldı

Ağustos ayında yaşanan önemli jeopolitik gelişmelere değinen Kıran, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimlerine dikkat çekti. Alaska’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirilen zirve ve ardından Washington’da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile yapılan görüşmelerin umut verici olduğunu ancak kalıcı barışın kolay sağlanamayacağının da açıkça görüldüğünü ifade etti.

Kıran, ayrıca 8 Ağustos’ta Beyaz Saray’da düzenlenen barış zirvesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın ortak deklarasyona imza attığını hatırlatarak, Zengezur koridorunun bölgesel ticarete etkilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Trump tarifelerinde netleşme

Küresel ticareti uzun süredir meşgul eden “Trump tarifeleri” konusunda da son aşamaya gelindiğini belirten Kıran, Ağustos ayı itibarıyla ABD’nin birçok ülkeye uygulayacağı tarife oranlarının netleşmeye başladığını açıkladı.

Avrupa Birliği’ne uygulanan tarifenin %15’e, Kanada’ya %35’e, Çin’e ise %30 seviyesinde belirlendiğini kaydeden Kıran, Türkiye açısından rekabeti etkileyen Vietnam ve Tayvan gibi ülkelere uygulanan tarife oranlarının %19-20 arasında değiştiğini, Brezilya ve Hindistan gibi BRICS ülkelerinde ise %50 seviyesine ulaştığını bildirdi.

Enflasyonun son aylarda beklentilerin altında kaldığını belirten Kıran, Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecini başlattığını ve politika faizini %46’dan %43’e çektiğini söyledi. Bu yıl sonu için enflasyon tahminlerinin %25-29 bandında, gelecek yıl için ise %13-19 aralığında olduğunu belirtti.

Sektörel protokoller ve yeşil dönüşüm

1 Ağustos’ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolün, kıyı alanlarının düzenlenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma başlatacağını ifade eden Kıran, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında tekne imal, çekek ve barınma alanlarının belirlenmesine yönelik fizibilite raporunun hazırlanacağını söyledi.

IMO’nun Ekim ayında yapılacak olağanüstü toplantısında “Net Sıfır Çerçevesi” tasarısının oylanacağını belirten Kıran, bu düzenlemenin gemi sahiplerine ek maliyetler getireceğini ancak Türk denizciliğinin yeşil dönüşümü için önemli fırsatlar da barındırdığını kaydetti.

Yeni av sezonunun 1 Eylül’de başlayacağını belirten Kıran, balıkçıların avladıkları balıkları Zeyport Limanı’ndan karaya çıkarabileceklerini müjdeledi. Ayrıca, 15-19 Ekim tarihlerinde Bodrum’da düzenlenecek Bodrum Boat Show Fuarı’nın hazırlıklarının son hızla sürdüğünü söyledi.

Toplantı, Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun ekonomik değerlendirmeleri, sürdürülebilirlik sunumları ve üyelerin görüşlerinin ardından sona erdi.

Benzer Haberler

Ada Tersanesi, Piri Reis Lisesi ve İspanyol ortaklarını Erasmus işbaşı gözlem faaliyetiyle ağırladı
Sektörden

Ada Tersanesi, Piri Reis Lisesi ve İspanyol ortaklarını Erasmus işbaşı gözlem faaliyetiyle ağırladı

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nda 50. Olağan Genel Kurul: Yüksek katılım ve yoğun gündem
Güncel

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nda 50. Olağan Genel Kurul: Yüksek katılım ve yoğun gündem

GMO’nun Akademik Vizyonu Küresel Tescil Aldı: JNAMT Artık DOAJ İndeksinde!
Güncel

GMO’nun Akademik Vizyonu Küresel Tescil Aldı: JNAMT Artık DOAJ İndeksinde!

ASELSAN, ikinci uzay IoT uydusu LUNA-2’yi yörüngeye yerleştirdi
Güncel

ASELSAN, ikinci uzay IoT uydusu LUNA-2’yi yörüngeye yerleştirdi

WISTA Türkiye Tüzüğünü Yeniledi
Güncel

WISTA Türkiye Tüzüğünü Yeniledi

Türk Loydu UDH A.Ş.’nin yeni genel müdürü Hüseyin Doğar oldu
Sektörden

Türk Loydu UDH A.Ş.’nin yeni genel müdürü Hüseyin Doğar oldu

İMEAK DTO Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
Güncel

İMEAK DTO Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Kategoriler

Son Haberler

Hürmüz Boğazı’nda Yeni Dönem: İran Meclisi’nden Kritik “Geçiş Ücreti” Hamlesi
Manşet

Hürmüz Boğazı’nda Yeni Dönem: İran Meclisi’nden Kritik “Geçiş Ücreti” Hamlesi

GMO seçimleri: Yeni yönetim şekillendi
Manşet

GMO seçimleri: Yeni yönetim şekillendi

ULAQ Global Yeni Ofisini Açtı: Bilkent Cyberpark’ta Otonom Sistemler Üssü
Manşet

ULAQ Global Yeni Ofisini Açtı: Bilkent Cyberpark’ta Otonom Sistemler Üssü

© 2025 Neta Haber – Tüm Hakları Saklıdır.  Nano Tasarım tarafından hazırlanmıştır.

  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
No Result
Tüm Sonuçları Göster