Slide Heading
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Click Here
Search
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • Ana Sayfa
  • Güncel
  • Sektörden
  • Gemi İnşa
  • Liman / Marina
  • Deniz Ekonomisi
  • Yat Dergi
  • Eğitim
  • Dümen
  • English
  • English
E-DERGİ

Denizci kadınlar İTÜ’de buluştu: Eşitlik, liderlik ve gelecek vizyonu masaya yatırıldı

Neta Haber by Neta Haber
17 Şubat 2026
Haber Kategorisi: Güncel, Sektörden
A A
Denizci kadınlar İTÜ’de buluştu: Eşitlik, liderlik ve gelecek vizyonu masaya yatırıldı
0
PAYLAŞIM
156
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaşWhapsApp'ta paylaş

Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği (KGKMDD) tarafından düzenlenen panel, İTÜ Denizcilik Fakültesi ev sahipliğinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Denizcilik sektöründe kadınların artan rolünü görünür kılmayı amaçlayan etkinlikte; toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilirlik, kariyer yolculukları ve uluslararası denizcilik politikaları gibi başlıklar kapsamlı biçimde ele alındı.

Etkinlik, akademisyenler, sektör profesyonelleri ve öğrencileri bir araya getirerek, denizcilikte kadın temsili üzerine yapılan en kapsamlı buluşmalardan biri olarak öne çıktı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, fakülte olarak böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Arslan, denizcilik sektöründe önemli başarılara imza atan kadın profesyonellerin bir araya gelmesinin öğrenciler açısından güçlü bir ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Konuşmasında, denizcilik sektörünün dönüşüm sürecinde kadınların artan görünürlüğüne dikkat çeken Arslan, panelin yalnızca bir paylaşım platformu değil, aynı zamanda sektörde ilerleme yollarının tartışıldığı bir fikir zemini oluşturduğunu vurguladı.

Esra Kaptan: “Türk denizci kadınların varlığı Cumhuriyet kazanımıdır”

KGKMDD Kurucu Başkanı Esra Kaptan, derneğin ilk panelini Türkiye’nin ilk Denizcilik Fakültesi’nde gerçekleştirmekten büyük onur duyduklarını dile getirdi. Organizasyona destek veren akademik yönetime teşekkür eden Kaptan, fakültenin kişisel yaşamındaki yerini de paylaşarak etkinliğin kendisi için özel bir anlam taşıdığını belirtti.

Konuşmasında özellikle Cumhuriyet kazanımlarına dikkat çeken Esra Kaptan, Türk denizci kadınların bugün denizlerde özgürce görev yapabilmesinin temelinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara kazandırdığı hakların bulunduğunu vurguladı.

Denizcilik sektörünün uzun yıllar erkek egemen bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Kaptan, buna rağmen kadınların zorlu çalışma koşulları ve önyargıları aşarak sektörde güçlü bir yer edindiğini ifade etti.

Kaptan ayrıca, KGKMDD’nin Türkiye’de ilk kez gemiadamı cüzdanına sahip kadın profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturan bir yapı olduğunun altını çizerek, mesleki dayanışma ve fırsat eşitliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Öğrencilerden yoğun ilgi

Panelde söz alan İTÜ Denizcilik Fakültesi 4. sınıf öğrencisi ve Denizcilik Tanıtım Kulübü Başkanı Bahadır Yakar, sektörde iz bırakan isimlerle aynı platformda bulunmanın öğrenciler için önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Yakar, genç denizcilerin kariyer planlamasında bu tür etkinliklerin motive edici bir rol üstlendiğini kaydetti.

8 Mart öncesi anlamlı buluşma

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Olcay, etkinliğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde gerçekleştirilmesinin ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı. Olcay, konuşmacıların deneyim aktarımının ardından soru-cevap bölümüyle katılımcıların aktif şekilde sürece dahil edildiğini belirtti.

İki oturumda geniş kapsamlı içerik

Panel iki ayrı oturum halinde düzenlendi.

Birinci oturumda;

  • Türk denizcilik eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği,
  • Türk denizci kadınların tarihsel gelişimi,
  • Kadınların mesleki kariyer yolculukları,
  • IMO ve ILO gibi uluslararası platformlarda kadın denizci politikaları ve Türkiye’nin uyum süreci

gibi başlıklar ele alındı. Akademisyenler ve sektör profesyonelleri, hem eğitim hem de sahadaki deneyimleri üzerinden kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

İkinci oturumda ise;

  • Kadın liderliği ve sürdürülebilir denizcilik,
  • Denizcilik teknolojileri ve girişimcilikte kadınların rolü,
  • Kadın çalışanların karşılaştığı yapısal sorunlar ve engeller,
  • Sektörde kadınların geleceği

başlıkları öne çıktı. Oturumda özellikle inovasyon, liderlik ve kurumsal dönüşüm konuları dikkat çekti.

Sektör açısından verilen mesajlar

Panel boyunca öne çıkan ortak mesajlar şu şekilde özetlendi:

  • Denizcilikte kadın temsili her geçen yıl artıyor ancak sektörün yapısal dönüşüme ihtiyacı sürüyor.
  • Eğitim kurumları ile sektör arasındaki iş birliği, kadın denizcilerin kariyer yolculuğunu güçlendiren önemli bir unsur olarak görülüyor.
  • Liderlik pozisyonlarında kadınların daha görünür hale gelmesi, sürdürülebilirlik ve çeşitlilik hedeflerini destekliyor.
  • Uluslararası denizcilik politikalarıyla uyumlu ulusal adımların artırılması gerektiği vurgulanıyor.

Etkinlik deneyim paylaşımıyla tamamlandı

Panel, soru-cevap bölümü ve katılımcıların deneyim paylaşımlarıyla interaktif bir şekilde sona erdi. Program sonunda konuşmacılara teşekkür plaketleri takdim edilirken, etkinlik denizcilik sektöründe kadınların daha güçlü temsil edilmesine yönelik farkındalığı artıran önemli bir platform olarak değerlendirildi.

Etiketler: Denizci KadınlarPanel

Benzer Haberler

WISTA Türkiye Tüzüğünü Yeniledi
Güncel

WISTA Türkiye Tüzüğünü Yeniledi

Türk Loydu UDH A.Ş.’nin yeni genel müdürü Hüseyin Doğar oldu
Sektörden

Türk Loydu UDH A.Ş.’nin yeni genel müdürü Hüseyin Doğar oldu

İMEAK DTO Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
Güncel

İMEAK DTO Mart Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Denizcilik Sektörü İstanbul’da Buluştu: LISCR Yıllık Teknik Semineri Gerçekleşti
Sektörden

Denizcilik Sektörü İstanbul’da Buluştu: LISCR Yıllık Teknik Semineri Gerçekleşti

Türk Loydu’nun Klas Filosu 583 Gemiye Ulaştı
Sektörden

Türk Loydu’nun Klas Filosu 583 Gemiye Ulaştı

Esenyel & Partners, Chambers Europe 2026 Rehberinde Bu Yıl Da Yer Aldı
Güncel

Esenyel & Partners, Chambers Europe 2026 Rehberinde Bu Yıl Da Yer Aldı

GMO Seçimleri: Katılım Grubu’ndan “Sistem Odaklı” Yönetim Vizyonu
Güncel

GMO Seçimleri: Katılım Grubu’ndan “Sistem Odaklı” Yönetim Vizyonu

Kategoriler

Son Haberler

GMO seçimleri: Yeni yönetim şekillendi
Manşet

GMO seçimleri: Yeni yönetim şekillendi

ULAQ Global Yeni Ofisini Açtı: Bilkent Cyberpark’ta Otonom Sistemler Üssü
Manşet

ULAQ Global Yeni Ofisini Açtı: Bilkent Cyberpark’ta Otonom Sistemler Üssü

Karadeniz’de Türk Şirketine Ait Tankere İHA ve İDA Saldırısı
Manşet

Karadeniz’de Türk Şirketine Ait Tankere İHA ve İDA Saldırısı

© 2025 Neta Haber – Tüm Hakları Saklıdır.  Nano Tasarım tarafından hazırlanmıştır.

  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Reklam ver
  • Gizlilik politikası
  • Çerez Politikası
  • Künye
  • İletişim
No Result
Tüm Sonuçları Göster