İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO), Mayıs Ayı Meclis Toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Oda Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, yüksek seyreden navlun fiyatlarında önümüzdeki bir yıl içerisinde gevşeme beklense de eski fiyatlara dönüşün pek öngörülmediğini söyledi.
Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Fethiye Şubesi’ne yeni Hizmet Binası alımı ve DTO Bodrum Şubesi ortaklığında kurulacak Bodrum İçmeler Liman İşletmesi için yapılacak tüm iş ve işlemler konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi talebi, meclis üyelerinin onayına sunularak kabul edildi.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Meclisin onay vermesiyle 2021 yılı içerisinde Kocaeli Şubesinin ardından Fethiye Şubesinin de yeni hizmet binasına kavuşmuş olacağını belirtti.
Yüksek seyreden navlunların eski seviyesine düşmesi pek öngörülmüyor
Toplantıda konuşan ve konuşmasının başında ABD Başkanının 1915 olaylarına ilişkin açıklamasını kınayan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, denizcilik piyasaları ve sektörün güncel durumuna dair değerlendirmelerde bulundu.
Denizcilik piyasalarında yılın ilk 4 ayı itibarıyla navlunların canlı kalmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizliklerin navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını söyledi. Gelinen noktada boş konteyner kutusu sıkıntısının geçici olduğunu ancak navlun fiyatlarında önümüzdeki yıl bir gevşeme beklense de eski fiyatlara dönüşün pek öngörülmediğini ifade eden Kıran şöyle konuştu:
Denizcilik piyasasının durumunu daha genelde ortaya koymak üzere genel arz – talep durumunu değerlendirecek olursak; yıllık bazda 2020 yılında talep tarafında 11 milyar 537 milyon ton seviyesinde olan deniz taşımacılığında gemi filo büyüklüğü DWT olarak 2 milyar 064 milyona ulaşmıştır. 2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasamızda fiyatlarda hızlı artışlar yaşandı. Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir.
Denizciliğimizi güçlendirmeli ve yüksek katma değerli ürün ihracatına odaklanmalıyız
Türkiye’nin en önemli ekonomik gücünün ihracat olduğunu dile getiren Tamer Kıran, lojistiğin de bu anlamda en önemli rolü üstendiğini ifade ederek şöyle konuştu:
Türkiye’nin ekonomideki en güçlü silahı şüphesiz ihracattır. Bunun için de lojistik en önemli rolü üstlenmeye devam edecektir. Tüm bu gelişmeler, yıllardan beri dile getirdiğimiz; denizcilik, ülkemiz için olmazsa olmaz sektörlerden birisidir gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk boşuna, ‘Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız’ dememiştir. Yakın zamanda yaşadığımız olaylar göstermiştir ki, denizcilik can damarımızdır, dışarıyla olan en güçlü bağlantımızdır. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri dikkatlice değerlendirip, devletimizin desteğinde denizciliğimizi büyütmeye yönelik adımları ivedilikle atmalıyız. Ayrıca ihracatta yaşanan bu sorun, önümüzdeki süreçte katma değeri düşük bazı ihracat ürünlerinden feragat ederek, ihracatta yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünlere odaklanmamız gerektiği gerçeğini de gözler önüne sermiştir.
Türk bayraklı filonun yenilenmesi için asıl önemli husus uygun koşullu kredi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik”, 28 Nisan tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden ve yönetmeliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Tamer Kıran, yönetmelikte eksik görülen hususlara ilişkin Oda tarafından çalışma yapılarak bakanlığa sunulacağını ve uygun koşullu kredi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Yönetmeliğin, Koster Filosu Yenileme Projesi’ne katkı sağlayacağını umut ettiklerini söyleyen Kıran; ”Hurda teşviki konusu, talebimiz üzerine yapılan ve ana hedefinde koster filosunun yenilenmesi olan bir çalışmadır. Yönetmelik taslak halinde iken bizlere gönderilmiş, bazı yorumlarımız olmuştu. O yorumlarımızın yönetmelikte tam manasıyla hayata geçtiğini göremedik. Yönetmeliğin, koster filosunun yenilenmesine ne kadar yeteceğini değerlendiriyoruz. Eksik bulduğumuz hususları Bakanlığımıza iletmek için çalışma yapıyoruz. Ancak netice itibarıyla şu anda elimizde hurdaya çıkarılacak gemileri teşvik edip onun yerine yeni gemi yapmak amacıyla destekleyecek bir yönetmeliğimiz bulunuyor. Bu haliyle de yeni yönetmeliğin, Koster Filosunu Yenileme Projesi’ne katkı sağlamasını umut etmekle birlikte asıl ihtiyaç olan uygun şartlarla kredi temini konusundaki çalışmalarımız halen sürmektedir.” ifadelerini kulandı.
Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ”Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler”, Kaptan Orhan Semih Dinçel ise navlun piyasaları hakkında birer sunum gerçekleştirdi.