Geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle düzenlenemeyen mezuniyet törenleri bu yıl sınırlı katılımla da olsa düzenleniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Denizcilik Fakültesi bünyesindeki Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ile Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümlerinden 2020-2021 yılı mezunları mezuniyet coşkusu yaşadı.
Fakültenin konferans salonunda düzenlenen mezuniyet törenine YTÜ Rektörü Tamer Yılmaz, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, YTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Hüseyin Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan YTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Hüseyin Yılmaz, bir yıl aradan sonra tören gerçekleştirmekten ve öğrencilerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduklarını ifade ederek üniversite tarafından staj sürelerinin yeterli olamaması ve öğrencilere istenen katkıyı sağlamamasından dolayı sanayide iş başı eğitim modelinin uygulamaya alınacağını söyledi. Model hakkında açıklamalarda bulunan Yılmaz, ‘’ Eğitim hayatı boyunca 20 günlük üç stajımız bulunuyor. Bu süre öğrencilerimizin sektöre adaptasyonu ve gelişimi için yeterli ve verimli olmuyor. Bu nedenle öğrencilerimizin mesleki gelişimi için sektör sanayisinde öğrencilerimizin son yarı yılını geçirmeleri maksadıyla bir proje geliştirdik ve belki önümüzdeki yıldan itibaren bunu isteyen öğrencilerimize sunacağız’’ ifadelerini kullandı.
Fakülte birincisi olarak törende bir konuşma yapan Özgür Boyalan, denizcilerin yıpranma hakkının geri verilmesi ve bunun bir hak olduğunu dile getirdi. Gerek gemilerde gerekse tersanelerde çalışan sektör mensuplarının bunu hak ettiğini dile getiren Boyalan, mezun olan arkadaşlarına hitaben ileride gerekli kanunsal düzenlemelerde ve bu tür durumlarda söz sahibi olmak için çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın da Oda olarak denizcilerin yıpranma hakkına ilişkin ilgili kamu kurumları ve bakanlık nezdinde çalışmalar yürüttüklerini fakat ilgili makamlardaki değişiklikler nedeniyle bir sonuç alınamadığı söyledi. Yıpranma hakkının sadece Türk bayraklı gemilerde görev yapan denizciler için geçerli olduğunu da hatırlatan Aşkın, Türk deniz ticaret filosunun da yabancı bayraklı Türk sahipli gemiler karşısında çok düşük bir yüzdeye sahip olduğunu belirtti.
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da törende yaptığı konuşmada öğrencilerle sektörel veriler paylaşarak sektörün daha yüksek hacimlere sahip olması gerektiğini dile getirdi. Türk deniz ticaret filosunun 30 milyon DWT dolayında olduğunu belirten Çakır, bu rakamın 100 milyon DWT kapasitesine ulaşması gerektiğini söyledi. Türk gemi inşa sanayinin ihracat rakamlarına ilişkin de veriler paylaşan Çakır, ülke olarak burada da daha yüksek rakamlara ulaşılmalı değerlendirmesinde bulundu.
Törende son olarak konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz kendisinin de bir YTÜ mezunu olduğunu ve bununla gurur duyduğunu ifade ederek gelecekte de kendisi gibi YTÜ mezunlarının üniversitenin Rektörlük makamında görev almasını arzu ettiğini söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin donanımlı, ahlaklı ve girişimci yapıda mühendisler yetiştirerek ülkeye önemli bir hizmet sunduğunu belirten Yılmaz, mezun olan öğrencilerle gurur duyduğunu dile getirdi.
Konuşmaların ardından bölümlerini dereceyle bitiren öğrencilere mezuniyet belgeleri ve sektör paydaşları tarafından hediyeleri takdim edildi. Mezun olan tüm öğrencilere mezuniyet belgesinin verilmesinin ardından öğrenciler kep atarak mezuniyetini kutladı.