WISTA International’a bağlı WISTA Türkiye, denizcilik sektöründeki sivil toplum kuruluşu yöneticilerini buluşturdu.
Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği (WISTA) Türkiye, denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet yürüten STK temsilcileriyle bir araya geldi. WISTA Türkiye ev sahipliğinde Büyük Kulüp’te gerçekleşen toplantıya, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı (KOSDER) Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı (TÜRDEF) Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Başkanı Ufuk Teker ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek yaptı. WISTA Türkiye’nin farkındalık yaratmak, sektördeki kadınların dayanışması ve mentörlük amacıyla kurulduğunu aktaran Selek, bu kapsamda denizcilik fakültelerinde okuyan kız öğrencilere her sene burs vermeye çalıştıklarını ve cinsiyet ayrımcılığının yaşandığı noktalarda kadınlara destek olduklarını belirtti.
WISTA International Yönetim Kurulu Üyesi’de olan Nazlı Selek, “Kadın derneği olarak sektörü kucaklayan bir derneğiz. Bütün sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirelim dedik. Hem birbirimizi tanıyalım, hem de bu iki sene içerisinde neler yapabiliriz, ortak projeler üretebilir miyiz diye görmek istedik. Hep birlikte hem uluslararası hem de ulusal neler yapabileceğimizi konuşabileceğimiz bir toplantı olsun istedik” ifadelerini kullandı.
Sorunlarımızı önce kendi içimizde konuşalım
Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran Oda olarak sektördeki kadınlara destek olmak amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü ve bu konuya özen gösterildiğini dile getirdi. Sektör paydaşlarının sorunlar hakkında ortak bir çözümde birleşip çözüm için idareye bu şekilde gidilmesi ve sektörün her sorununun birlikte çözüme kavuşturulabileceğini belirten Kıran şöyle konuştu:
Bürokrasinin en büyük özelliği farklı söylemler olduğunda konuyu rafa kaldırmak. Dolayısıyla biz bu ortamlarda o farklı sesleri tartışıp tek bir ses haline getirebilirsek bürokrasiye gittiğimizde çok daha fazla başarıya ulaşma ihtimalimiz var. Bu nedenle çok rica ediyorum sektörün sorunlarını kendi aramızda paylaşalım.
Tek cinsiyet üzerine kurulu anlayış değişmeli
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada tek cinsiyet üzerine kurulu sistemin değişmesi gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu:
Bir cinsiyeti dışarıda bırakarak şimdiye kadar gelmişiz, bundan sonra da gideriz diye düşünüyoruz. Gidilir mi gidilir ama nereye gittiğimiz önemli. Şimdiye kadar bir cinsiyet ile gidiyorduk. O yüzden farklı sesler duymamız önemli. Farklı sesler ve oyuncuları yönetim kurulları ve karar mekanizmalarına katarak faydalı işler yapacağımız düşünüyorum. WISTA’nın bu anlamda misyonu da çok önemli. Geçenlerde ele aldığımız en önemli iki konu şuydu. Kadınların bir yere geldiğinde yarattığı farklılık ve diğer kadınlara imkan yaratma anlamında yarattığı farklılık. Bu iki konu da çok önemli.
Dayanışma içerisinde olmalıyız
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da sektördeki sivil toplum kuruluşlarının dayanışma içerisinde olması gerektiğini dile getirerek, ”Sektörün gücünün farkında olmalıyız. Bizler bu gücü, Sivil Toplum Kuruluşlarının gücünden alırız. Ne kadar dayanışma içerisinde olursak; o kadar ileriye gideriz. Amacımız, asgari müşterekte dahi olsa bunu yapmak. Denizciliğimizin büyük çıkarları üzerine odaklanmalıyız. Kendi sorunlarımızı, denizciliğimizin büyük hedeflerinin önüne çıkarmamalıyız. Sivil Toplum Kuruluşları ve Derneklerimizdeki istekli ve çalışkan arkadaşlarımızın gayreti ile her sorunun üstünden gelebiliriz. Ancak oluşan sorunların ilgili kurumlara doğru ulaştırılması gerekiyor. Sorunu konuşarak mesafe kat etmek mümkün değil. Yurtdışı konusunda ortak projelerin çıkması gurur verici. Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte odaklanmamız gereken tek şey; çözümü üretebilmek.” dedi.