Türkiye’nin römorkör inşası ve işletmeciliği konusunda deneyimli firmalarından Uzmar, AUTOPLAN adını verdiği Kayıcı ve Yarı Kayıcı Tekneler İçin Otonom Seyir Asistanı Sistemi Geliştirme projesine start verdi.
Uzmar tarafından hazırlanan ve Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın desteklediği AUTOPLAN projesinin başlangıç toplantısı Uzmar Tersanesi Proje Koordinatörlüğü, Berlin Teknik Üniversitesi, Friendship Systems AG, OES-Offshore Engineering Solutions Inc., SVA Potsdam ve projeye danışmanlık veren Piri Reis Üniversitesi ile Mersin Üniversitesi’nden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Projenin detaylı olarak ele alındığı toplantıda paydaşlar çok daha verimli ve çevreye duyarlı bir kayıcı tekne tasarlamak ve üretmek için hazırlanan çalışma planını kabul etti.
Proje kapsamında inşa edilecek olan tekne düşük yakıt tüketimi sağlayacak, çevre dostu bir tekne olacak ve yüksek hızlara ulaşabilecek. Kayıcı Teknenin operasyonlar sırasında yaşanabilecek kritik durumları önceden tahmin edebilmesi ve operasyonel güvenliğin arttırılabilmesi için Otonom Seyir Asistanı (İYH) geliştirilecek. Proje dahilinde optimize edilen tekne tasarımına, deniz kazalarında insan faktörünün etkisini azaltıp güvenliği ve konforu artıracak otonom sistemler entegre edilecek. Sayısal simülasyonlar ve doğrulama için model testlerinden sonra optimize prototip otonom teknenin kapsamlı tam ölçekli deniz testleri gerçekleştirilecek.
Uzmar’ın AUTOPLAN projesi ERA-NET Cofund’ın desteklediği bir Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik programı olan MarTERA (Yeni Bir Çağ için Denizcilik ve Deniz Teknolojileri) çerçevesinde finanse edilecek.
AUTOPLAN projesi, 15 Eylül tarihinde MarTERA ortakları ve finanse edilen 12 projenin koordinatörlerinin video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda Uzmar Koordinatörlüğü tarafından tanıtıldı.