25 metre ve üzeri motoryat tasarımı temasıyla düzenlenen, 23 projenin yarıştığı yarışmanın toplam 85 bin TL tutarındaki ödülleri 15 Kasım Cuma akşamı düzenlenen törenle sahibini buldu.
Törene; Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili İbrahim Pektaş, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Cem Seven, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ve pek çok sektör temsilcisi katıldı.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, birlik olarak misyonlarının Türkiye’nin gemi, yat ve hizmetleri sektöründe markalaşmasını sağlayarak ihracat tutarlarının artırılmasına destek olmak olduğunu belirtti. İhracat artışını ve sürekliliği sağlanmasının temel koşulunun tasarım ve inovasyon olduğuna vurgu yapan Seven, ‘’İhraç ettiğimiz ürünlerin ülke ekonomisine katkısını arttırmanın iki ana unsuru vardır. Bunlardan ilki ihraç ettiğimiz ürünlerinin fiyatını arttırmak, ikincisi ise ihraç ürünlerimizin üretimine konu olan kalemlerin millileştirilmesidir. Hali hazırda ülkemizin ihracatının kilogram başına ortalama fiyatı yaklaşık 1,3 dolar seviyelerindedir. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’mize üye olan firmalarımızın gerçekleştirdiği ihracatın kilogram fiyatı ortalaması ise 2,07 dolardır. Yani mevcut durumda sektör olarak Türkiye ortalamasının üzerinde rakamlara ulaşmış durumdayız. Fakat ilginç olanı, normal gemi çeşidinden özel maksatlı gemilere geçtiğinizde bu tutarlar 10-15 dolar seviyelerine ulaşıyor olmasıdır’’ dedi.
Özel maksatlı gemi üretiminde özgün tasarımların ve inovasyonun olmazsa olmaz birer unsur olduğuna değinen Seven, Türk tersanelerinin bu ürünleri üretmede önde gelen tersaneler arasında olduğunu ifade etti.
Türk tersanelerinin bu deneyim ve tecrübesini yenilikçi tasarımlarla bütünleştirerek sektörde marka değeri oluşturmak ve gelecek kuşakların bu alanda gelişimine katkı sağlamak amacıyla birlik olarak 8 yıldır tasarım yarışmaları düzenlediklerini belirten Seven, bu yıl düzenlenen yarışmanın Türkiye’nin en fazla sipariş alan ilk 5 ülkeden biri olduğu alan olan motoryat ürün gurubu temasıyla düzenlendiğini söyledi.
Önümüzdeki 10 yılda 25 milyar dolar ihracat rakamını yakalamalıyız
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili İbrahim Pektaş’ta törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak gemi inşa sektöründeki ihracat rakamının önümüzdeki 10 yıl içerisinde 25 milyar dolar seviyelerine ulaşması gerektiğini söyledi.
2019 yılı sonunda Türkiye’nin toplam ihracat rakamının 182 milyar dolar olması beklendiğini ve bunun 1 milyar dolarının gemi inşa sektöründen geldiğini ifade eden Pektaş, ‘’Bu sektör kilogram bazında fiyat olarak Türkiye ortalaması üzerinde olan bir sektör. Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için bu tür nitelikli ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Bu nedenle sektörün bugün yakalamış olduğu 1 milyar dolar tutarındaki ihracat rakamı çok da iç açıcı değildir. Yenilikçi tasarımlarla önümüzdeki 10 yıl içerisinde sektörün ihracat rakamını 25 milyar seviyelerine çıkarmalıyız ki hedeflediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine yaklaşmış olabilelim’’ dedi.
Yeni teknolojilerin pazarı değil üreticisi olmalıyız
Törende konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen yarışmanın özgür düşünen, yaratıcı genç nesillerin yetişmesine ve sektörün ufkunu açacak çalışmaların ortaya çıkmasına önemli katkı sağladığına vurgu yaptı.
Gelişen teknolojilerin her sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de yansımaları olduğuna ve bu teknolojik gelişime ayak uydurmanın bir zorunluluk haline geldiğini belirten Kıran, ‘’Akıl almaz bir değişim çağındayız ve bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Denizcilik şirketleri, günümüze kadar küresel ticareti geleneksel teknolojilerin kullanıldığı vasıtalar ve bu vasıtaları kullanan personel ile sürdürdüler. Ancak 21. Yüzyıl teknolojilerinin ve fikirlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte denizcilik sektöründe daha hızlı, daha verimli ve denizlerin sürdürülebilir şekilde korunduğu bir ticaret hizmeti sunabilmek için teknolojik dönüşümü benimsemek ve uygulamak zorunlu hale geldi. Hayata geçecek bu gelişmeler neticesinde denizcilik endüstrisinde sert bir değişim olacağı kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Dünyadaki teknolojik değişim sürecinde biz de ön sıralardaki yerimizi almak zorundayız. Yeni teknolojilerin pazarı değil üreticisi olmalıyız. Bunun için yüksek katma değerli üretim öncülüğünde küresel rekabet gücümüzü arttıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek kritik teknolojilerde atılım yapmamız gerekiyor. Ülkemizin gelişmişlik sıralamasında üst sıralarda yer alabilmesi, ekonomik refahımızın artması ancak eğitim, tasarım ve inovasyonun bir bütün olarak ele alınmasıyla mümkün olacaktır’’ ifadelerini kullandı.
Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak da Türk gemi inşa sanayinin çevreci ve teknolojik gemi üretiminde dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Türk gemi inşa sanayinin bu konumu muhafaza etmesi ve geliştirmesinde ar-ge ve inovasyona önem vermesi gerektiğini vurgulayan Özpak, ‘’ Konuya bu açıdan baktığımızda bu tür yarışmaların önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Biz bakanlık olarak bu çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Gemi ve yat sektörü ekonomiye yansımaları açısından baktığımızda sadece istihdam sağlamıyor. Bunun yanında ülkemize önemli bir döviz girdisi ve yan sanayinin gelişimine büyük katkılar sağlıyor. Burada bize düşen görev, sektörümüzün geleceği olarak baktığımız gençlere sektörde birer aktör olduğunu hissettirecek gerekli imkan ve alt yapıları hazırlamaktır. Gemi ve yat tasarım yarışmalarını da bunlar için önemli bir fırsattır diye düşünüyorum’’ dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden büyük başarı
25 metre ve üzeri motoryat tasarımı temasıyla düzenlenen 8. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’na farklı üniversitelerden pek çok öğrenci başvurdu. Toplam 23 projenin değerlendirildiği yarışmaya Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri damga vurdu. Yarışmanın birinciliğini ve ikinciliğini kazanan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri üçüncülüğü ise Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı.
Yarışma jürisinin hangi üniversiteden ve hangi öğrenciler tarafından dizayn edildiğini bilmeden objektif bir şekilde değerlendirdiği 23 proje arasında birinciliği Reflex isimli projesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Onur Kiren elde etti.
Golden Peregrine isimli projeleriyle YTÜ öğrencileri Emre Çıtır ve Buğrahan Karapınar ikinci olurken üçüncülüğü Hammer isimli tasarımıyla YTÜ öğrencileri Deniz Madran, Alper Ölmez ile Power of Solar adlı projeleriyle Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri Hamza Tümer, Abdulsamet Yoldaş ve Harun Yıldırım paylaştı. Gemi Mühendisleri Odası özel ödülüne ise Lucy in the Sky projesiyle Can Taşkan ve Abdullah Demiryege layık görüldü.
Yarışmada dereceye giren tasarımcılardan birinciye 40, ikinciye 20, üçüncüye 10 bin TL, Gemi Mühendisleri Odası özel ödülü sahibine de 5 bin TL ödül verildi.