TURMEPA, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle Deniz ve Su Kaynakları Projesi’ni hayata geçirdi. İstanbul ve İskenderun’da beş okul “Mavi Okul” oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile DenizTemiz Derneği/TURMEPA arasında “Deniz ve Su Kaynakları Projesi” protokolü imzalandı.
Protokol kapsamında, 8 bin 507 öğrenci ve 778 öğretmene deniz ve su kaynaklarının önemi, iklim değişikliği, Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi Eğitimleri verildi.
Proje çerçevesinde İstanbul ve İskenderun’da beş okul Mavi Okul unvanını kazanırken bu okullarda Mavi Kütüphane kurularak deniz ekosistemi, sıfır atık, iklim değişikliği hakkında 500 kitap, geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan kitaplıklara yerleştirildi.
İki yıl sürecek projenin ilk yıl kapanış etkinliği 12 Haziran’da Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde geçekleştirildi. Etkinliğe Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, okul yöneticileri, öğretmenler ve 300 proje öğrenci katıldı.
Hedef 200 okula ulaşmak
Projenin birinci yılında Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün belirlediği İstanbul’da Beşiktaş Cumhuriyet Ortaokulu, Çapa İlkokulu, Fatih Son Kale Anadolum Anaokulu, Üsküdar Hattat İsmail Hakkı İlkokulu öğrencileri ürettikleri eserleri kapanış programında sergiledi. Hatay İskenderun Hanife Uysal Ortaokulu öğrencileri ise proje çalışmalarını hazırladıkları kısa video ile paylaştı. Anaokul, ilk ve ortaokul seviyelerindeki öğrenciler, Mavi Okul eğitimlerini tamamladıktan sonra akran eğitimleri alarak, kıyı temizlikleri yaptılar, resim ve geri dönüşüm eserleri üreterek, projeler gerçekleştirdi.
Deniz ve Su Kaynakları Projesi protokolü çerçevesinde belirlenen Mavi Okullarda yüz yüze ve çevrim içi eğitimlerle öğrenci, öğretmenler ve okul yöneticilerine ulaşıldı.
İki yıl sürecek projede ülke genelinde 200 okulda 34 bin 553 öğrenci ve 1050 öğretmene ulaşılması hedefleniyor. Projenin ikinci yıl duraklarının Edirne ve Van olması planlanıyor.