TÜRKLİM, Türk limanlarının Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından yaraların sarılmasında ülkenin stratejik ve hayati lojistik üsleri olarak görevlerinin başında olduğunu duyurdu.
Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yaralar sarılıyor. Ülkenin dört bir yanından yardıma koşan herkes gibi denizcilik sektörü de her alanıyla depremzedelerin yardımına koşuyor.
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), Türk limanlarının depremin yaralarının sarılmasında ülkenin stratejik ve hayati lojistik üsleri olarak görevlerinin başında olduğunu duyurdu.
TÜRKLİM Kriz ve Destek Masası tarafından Başkan Aydın Erdemir imzalı yapılan açıklamada;
“Depremin ilk saatlerinden itibaren içinde Taşucu’dan İskenderun’a kadar olan bölgede yer alan tüm liman işletmelerimizin, bölgedeki liman başkanlıklarımızın, Deniz Ticaret Odalarının olduğu bir Kriz ve Destek Masası kurduk. Bölgeye denizyoluyla da yardımların ulaştırılması organizasyonları yapılmaya başlanınca UTİKAD, UND, Demiryolu Taşımacıları Derneği (DTD) ile bölgeye Ege ve Marmara’daki limanlardan RORO ve gemi seferleri düzenleyen RORO operatörü şirketlerimizle RORO yanaşan limanlarımızın da dahiliyle adeta kombine taşımacılığın koordinasyonunu oluşturduk. Ayrıca bölge limanlarının kendi aralarındaki destek ve imkanlarını da birleştirip çok daha uzun süreceğini öngördüğümüz bir büyük lojistik operasyonlara hazırlığımızı tamamladık. Lojistiğin birçok STK’sı ile anlamlı ve etkim bir işbirliği ve koordinasyon halindeyiz.
Yangının büyük çapta kontrol altına alındığı İskenderun Limakport öncelikli olmak üzere İskenderun Körfezi’nde RORO gemilerimizin yanaşabileceği ve uygun RORO platformları olan limanlarımız halihazırda kullanılmaya başlandı. Depremin ilk gününden bu yana askeri gemilerimiz de limanlarımızı kullanıyor. Limanlarımız her türlü imkan ve kabiliyetleriyle bu görevi kesintisiz sürdürecekler. Başka ülkelerden gelen ve insani yardım taşıyan gemilerin körfeze gelmesiyle birlikte çok daha fazla sayıda geminin İskenderun Körfezi’ndeki limanlarımızı kullanacağını biliyoruz ve her şeyiyle hazırlıklıyız. Denizyolu ulaştırmasının önemi ve kesintisiz olarak sürdürülebilirliği açısından önümüzdeki günlerden itibaren daha fazla sayıda RORO ve gemi seferleriyle bölgeye yardım gelmeye devam edecektir. RORO firmalarımızla, RORO operatörü şirketlerimizle de koordinasyon halindeyiz.
İskenderun Körfezi liman yatırımları ve altyapıları açısından Türkiye’nin son 20 yılda en fazla liman yatırımının yapıldığı, büyük gemilere hizmet edecek şekilde inşa edilmiş modern, ayrıca da ekipman açısından hızlı ve kapasitesi yüksek limanlara sahiptir. Bölgede Limakport, İsdemir, Atakaş, Tosyalı, Yazıcı, Assan, Ekinciler, Gübretaş, MMK, Torosport Ceyhan, Sanko, EMBA hatta Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi içinde bulunan Sönmez Çimento gibi limanlar mevcut iskeleleriyle her türlü desteğe hazırlar. Yine Mersin MIP Limanı, Mesbaş Limanı ve Ceyport Taşucu limanımız da gereğinde her zaman bu destek için göreve hazırdır. Yine İskenderun Körfezi’nde Global Terminals, Petrol Ofisi, OYAK Güzel Enerji başta olmak üzere çok sayıda LPG, akaryakıt ve petrol ürünleri depolayan depolama terminalimiz de bulunuyor. Mersin’de ise depolama terminali açısından son derece büyük bir kapasitemiz var.
Limakport’ta yaşanan ve kontrol altına alınan yangın dışında limanlarımızda herhangi ir sıkıntı bulunmuyor. Limanlarımız normal faaliyetlerine de devam ediyorlar.
Ayrıca insani yardımının daha genişletilmesi açısından denizyolunun kullanımını artırmak adına Adana, Karataş Kaymakamlığı’nın ve AFAD’ın girişimiyle Karataş’taki balıkçı barınağından büyük balıkçı tekneleriyle Hatay, Samandağ’daki Çevlik balıkçı barınağına yiyecek ve su ağırlıklı taşımalar başlamıştır. Balıkçılarımız da tüm imkanlarını seferber etmiş durumdalar. Hatay’ın Suriye sınırına yakın ilçelerine ve yerleşim bölgelerine kısa mesafeden hızlı ve kesintisiz yardım için denizyolunun önemi görülmektedir. Bu saate kadar halihazırda 6-7 gemi seferi yapılmış durumda. Bu yardımlar Antakya, Samandağ ve Yayladağı gibi bölgelere gidiyor. Gemileri Sahil Güvenlik yetkilerimiz teslim alıp ilgili kuruluşlar üzerinden bu yardımlar halka ulaştırılıyor. Zaman ilerledikçe denizyolu üzerinden Adana (Karataş, Yumurtalık) ve Hatay (Dörtyol) balıkçı barınakları üzerinden bölgedeki balıkçı tekneleri de seferber olacaklardır.”