Finansmanının yüzde 15’inin öz kaynak, yüzde 15’inin hurda destekleme primi, yüzde 70’nin ise kredi teminatından oluşacağı Koster Yenileme Projesi ile gemi arzını artırmadan ve navlun piyasasını bozmadan hurdaya gemi vermek amaçlanıyor.
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin büyük tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bölgede Türkiye üzerinde ciddi bir planlama var, o yüzden bu seçimler ülkenin beka meselesidir.” dedi.
Türk Sahipli Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi imza töreninde konuşan Yıldırım, projenin işleyişiyle ilgili bilgi verdi.
Şirket kurulup yönetim teşkil edildikten sonra gerekli organizasyon yapılanmasının tamamlanarak takvimin fiilen başlayacağını anlatan Yıldırım, burada bakanlıkların önemli katkılarının olduğunu söyledi.
Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bizatihi Patent Enstitüsü vasıtasıyla buraya sermaye koyacağını, yüzde 49’un sermayesini devletin buradan karşılayacağını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Yüzde 51’i de siz şimdiden kim katılacak, kuruluş bazında, tüzel kişilik, özel, vesaire bunların çalışmalarını bir an önce tamamlamanız gerekiyor. Kimler katılacaksa bunları net olarak ortaya koymanız gerekiyor. Aksi halde proje tek yanıyla sadece kamu desteğiyle ölü doğmuş olur. Projeden beklediğimiz faydayı sağlayamayız, bunu baştan söyleyeyim.”
“Sektöre 3,5 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz”
Başbakan Yıldırım, 500 geminin her birinin bir proje olamayacağını anlatarak, “Mutlaka projenin tamamı için bizi bir teşvik sistemi çerçevesi belirleyeceğiz ve buna göre kısa sürede bunun kararını vereceğiz. Böylece artık projenin cazibesini artıracak ne lazımsa bunu yapmış olacağız.” dedi.
SON BAŞBAKAN SON İMZAYI ATTI
Koster A.Ş.’nin imzalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan attı. Başbakan Binali Yıldırım son olarak imzalarken, “Son Başbakan olarak son imzayı da ben atıyorum” diye konuştu.
TÜRK SAHİPLİ 800 KOSTER VAR
KARADENİZ ve Akdeniz havzasında 1870 adet koster bulunuyor. Bu gemilerin ortalama yaşı 23. Sahibi Türk olan koster gemi sayısı yaklaşık 800. Toplam kapasitesi 3.6 milyon DWT olan bu gemilerin ortalama yaşı ise 26. Koster filosunun yenilenmesi amacıyla; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yüzde 49’luk ortaklık payı ile Koster Denizcilik Anonim Şirketi, Kamu-Özel İşbirliği ile kuruldu. İlk yıl 20 adet, program kapsamında 100 adet olmak üzere, toplamda 800 adet Koster gemisi, son teknoloji ile yurt içi imkanlarla yeniden inşa edilecek.
Törende konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Koster Filosu Yenileme Projesi’ni tarihi bir proje olarak yorumladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise konuşmasında, denizcilik sektörünün uluslararası krizlerden en çok etkilenen sektör olduğunu dile getirdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’de, dünyadaki toplam ticaretin yüzde 85 kadarının deniz vasıtasıyla yapıldığına değindi.
‘’Denizcilik sektörü ve gemi inşa sanayimizin gelişmesi için Koster filomuzu yenilemek istiyoruz.’’ diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise Koster Filosu Yenilenme Projesi’nin, yerli ve milli sanayi hedefinin çok önemli halkalarından biri olduğuna vurgu yaptı.
Başbakan Binali Yıldırım ise Koster Filosu Yenilenmesi Projesi İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada kurulacak olan Koster A.Ş.’den bahsetti ve bu işin karşılıklı destekle yürüyeceğini söyledi.
Başbakan Yıldırım, Koster Filosu Yenilenmesi Projesi ile sektörün 15 yılda büyük bir hale geleceğini de söyledi.
Binali Yıldırım, Projeyle birlikte 2 bin – 2 bin 500 arasında yetişmiş gemi adamı istihdamı sağlanacağını ve bu gemilerin bakıma gelmesiyle tersanelerde de sürekli iş imkanı olacağını açıkladı.
Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Ekonomi Bakanı Zeybekci, KOSDER Kurucu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır ile İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kıran projeye imza attı.