Sıfır emisyonla çalışan ve 32 ton çekme gücüne sahip olan römorkörün Tuzla Aydınlı koyunda hizmet vereceği açıklandı.
Uzunluğu 18.7 metre genişliği ise 6.7 metre olan römorkör tamamen sessiz çalışıyor ve bu da liman ve tersanelerde gece operasyonlarının daha verimli yapılabilmesine imkân sağlıyor.
Römorkör için özel üretilen hızlı şarj ünitesi ile 1 saat gibi kısa bir sürede römorkörün bataryaları tam kapasiteye ulaşıyor.
Ayrıca şarj süresi liman işletmecisinin işletme profiline uygun olarak tasarlanıp şarj süresi yeniden dizayn edilebiliyor.
Dünya’da bir ilk olan römorkör dizel tahrikli benzerlerine göre yakıt, yağ, personel gibi işletme maliyetlerinden de yüzde 85 oranında tasarrufu mümkün hale getiriyor.
Sektör medyasının sorularını telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen basın toplantısında yanıtlayan Murat Kıran, römorköre ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Yerli imkânlarla tamamen elektrikli olarak üretilen römorkörün dünyada bir ilk olduğunu ifade eden Kıran, römorkörün şimdiden yurt dışında ilgi gördüğünü dile getirdi.
Projenin gerçekleşmesinden büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade eden Kıran, ‘’ Bir firmamız bir römorkörü tamamen elektrikli olarak inşa etti. Dünyanın dört bir tarafında insanlar bunu merak ediyorlar ve almak istiyorlar. Özellikle iç limanlarda hizmet veren firmaları heyecanlandıran bir römorkör oldu. Bu projeyi üç Türk firması bir araya gelip yaptılar. Daha sonra bu projenin tüm ayrıntılarını paylaşacağız elbette. Biz çılgın Türkler olarak bunu başardık. Bunun için gururluyuz, mutluyuz’’ dedi.