Bireysel olarak yaptığımız en büyük iki yatırımdan biri yaşadığımız konutumuz, diğeriyse kendimize ait aracımız. Son zamanlarda önemi fazla anlaşılmayan trafik ve özellikle kasko poliçelerinin neden önemli olduğu konusunda bilgilendirme yapmak isterim. Bu iki ayrı poliçenin kapsamlarını özetleyerek başlamakta yarar var.
Trafik sigortası, kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar için sizi teminat altına alan zorunlu bir sigortadır. Trafik sigortası, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet verilmişse, Karayolları Trafik Kanununa göre aracı işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder. Meydana gelen bir kazada zararın önlenmesi veya azaltılması amacıyla, sigorta ettirenin yapacağı makul ve zorunlu masraflar sigortacı tarafından karşılanır.
Zorunlu trafik sigortası, adından da anlaşılacağı üzere her araç sahibinin aracına yaptırması gereken bir sigorta türü. Karayolları Trafik Kanunu gereğince, zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkamaz. Çıkması halinde cezai yaptırım uygulanır. Yani trafikteki her aracın mutlaka zorunlu trafik sigortası olması gerekmektedir.
2020 yılı itibariyle hususi araçlar için trafik sigortası teminat limitleri (TL bazında) şu şekildedir: araç başına maddi giderler 41, kaza başına maddi giderler 82, ölüm ya da sürekli sakatlık durumunda şahıs başına giderler 410, ölüm ya da sürekli sakatlık durumunda kaza başına giderler 2 milyon 50, şahıs başına sağlık giderleri 410 ve kaza başına sağlık giderleri 2 milyon 50 bin lira.
Kasko sigortası ise poliçede belirtilen ve karayolunda kullanma izni olan motorlu ya da motorsuz kara taşıtlarının sigortalı kişinin iradesi dışında araç hareket halindeyken ya da dururken hasara uğraması, çalınması, yanması veya kazaya karışması gibi durumlarda sigorta sahibine tazminat ödenmesini sağlar. Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasının aksine sigorta sahibinin kendi aracını güvence altına almasını sağlar ki, bu durum kasko ile trafik sigortası arasındaki en önemli farktır.
Son yıllarda artan hırsızlık olayları, yangınlar ve dolu/sel gibi doğal afetlerin artması araç sahipleri için tek başına trafik sigortasını yetersiz kılmış, kasko poliçelerine olan ihtiyaç artmıştır.
Kasko poliçesi alırken nelere dikkat edilmeli
Kasko poliçesi için teklif alırken tabii ki primlerin düşük ve rekabetçi olmasına dikkat etmek gerekir. Fakat primlerin yanı sıra teminatlar da incelenmeli ve poliçenin ilerde oluşabilecek muhtemel hasarları karşılayacağından emin olunmalıdır. Eksik veya yetersiz teminatlar ileride size büyük sorunlar yaşatabilir. Çalıştığınız aracı kurum (acente/ broker) profesyonel olmalı, ihtiyacınızı belirleyip size birçok sigorta şirketinden alternatifler sunabilmelidir. Bir sigortalı olarak, alacağınız poliçenin içeriğini ve muafiyetleri mutlaka okuyunuz.
Özellikle son dönemde araç bedellerinde yaşanan ciddi artışlar ve parça fiyatları, hasar maliyetlerini ciddi oranda artırmıştır. 2020 yılı itibariyle zorunlu trafik sigortaları karşı tarafa vereceğimiz maddi zarar için araç başına 41 bin liraya kadar ödeme yapmakta olup, bu miktar, araç fiyatlarını düşündüğümüzde oldukça düşük kalmaktadır. Trafik sigortası limitinin yetmemesi durumunda, kasko sigortasındaki ihtiyari mali mesuliyet teminatı devreye girer. Bazı sigorta şirketleri bu teminatı çok yüksek limitlerle veya limitsiz olarak vermektedir.
Kasko sigortası ve trafik sigortası arasındaki farklar nelerdir?
• Genellikle kasko sigortası ile trafik sigortası karıştırılır. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta iken kasko sigortası isteğe bağlı sigortalar kapsamındadır.
• Kasko sigortası kendi aracınızın uğrayacağı zararları karşılarken trafik sigortası karşı tarafa vereceğiniz zararları teminat altına almaktadır.
• Trafik sigortasının teminat limitleri devlet tarafından belirlenir ve sınırlıdır, bu limitleri aşan bedeller kasko poliçesiyle teminat altına alınabilmektedir.