Yalova Altınova tersaneler bölgesinde kurulu Tersan Tersanesi’nde inşa edilen Georgiy Meshcheryakov isimli fabrika trol balıkçı gemisi törenle suya indirildi.
Törende konuşan Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, pandemi sürecinde özveriyle çalışarak inşa ettikleri gemiyi suya indirmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Tersanede yürütülmekte olan projeler hakkında da bilgiler veren Paksu, Okeanrybfyot için inşa ettikleri ilk gemiye indirmenin yanında ikinci geminin de inşa çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Tersan olarak dünyanın çeşitli ülkelerine üstün özellikler gemiler inşa ediyor olmanın yanında ülke ekonomisine de önemli katkılar sağladıklarını belirten Paksu, ”2018 yılında 2 bin 200 olan çalışan sayımızı artan talebe paralel olarak bugün 4 bin 500’e çıkarmış bulunuyoruz. Bunun yanında üretim kapasitemizi de artırarak tersanemizi Avrupa’da söz sahibi tersaneler arasında yer alıyoruz. Tersan; fabrika balıkçı gemileri, offshore gemileri, elektrikli yolcu gemileri gibi teknolojik gemileri inşa eden öncü bir tersanedir.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da törende yatığı konuşmada Türk tersanelerinin yenilikçi üretim kapasitelerine dikkat çekti. Gemi inşa sanayisinin her geçen gün kabiliyetlerini artırdığını ifade eden Karaismailoğlu, ” ürk gemi inşa sanayisi en son teknolojileri kullanan, çevreye duyarlılığı ve yüksek kaliteyi hedefleyen bilgi birikimi sayesinde, taahhüt sürelerine sadık kalma ve işi vaktinde bitirme özellikleriyle dünyada saygın bir yere sahiptir. İstihdama katkı ve ülke ekonomisine döviz sağlamaktadır. Gemi sanayimizin, inovatif, çevreci ve alternatif enerjileri kullanma yeteneğiyle rekabet gücü de gün geçtikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı.
“2002 yılında 37 olan tersane sayımız, bugün 83’e çıkmıştır”
Gemi sanayindeki başarıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ufuk açıcı öngörüleri, hedefleri ve gayretinden ilham alan kadroların, sektörün tüm paydaşlarıyla el ele vermesinin sonucu olduğunu aktaran Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“2002 yılında 37 olan tersane sayımız, bugün 83’e çıkmıştır. Yıllık üretim kapasitemiz 550 bin dedveyt tondan, 4,53 milyon dedveyt tona yükselmiştir. Gemi inşa sektörümüz, dolaylı olarak, 500 bin kişinin geçim kaynağı olmaktadır. Gemi inşa sanayimiz dünyada adet bazında 9’uncu, tonaj bazında 16’ıncı sırada bulunmaktadır. Hedefimiz, sektördeki bilgi birikimimizi, tecrübemizi, teknolojinin ve bilişimin imkanları ile birleştirmek ve katma değerli projelerimizle, dünyada çok daha üst sıralara çıkmaktır. Kuzeyinde Karadeniz havzası, batısında Yunanistan ve Balkan ülkeleri, güneyinde Akdeniz havzası bulunan Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının tam ortasında kilit bir noktada yer alan Türkiye’nin denizcilik sektöründe söz sahibi olması çok önemlidir.”
“Sektörün ticari hareket kabiliyetlerini artırdık”
Bakan Karaismailoğlu, gemi inşa sanayisi ve liman tesislerinin uluslararası standartlarda hizmet vermesi için tüm gayretleriyle çalıştıklarını vurgulayarak, “Ana vatanımızda olduğu gibi, mavi vatanımızda da güçlü, etkili, caydırıcı bir lider ülke olmak için, sektörün tüm bileşenleriyle birlikte, el ele vererek çalışmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Bu anlayışla, “Bayrak Devleti”, “Liman Devleti” ve “Kıyı Devleti” yetkileriyle, limanlara gelen Türk ve yabancı bayraklı gemilerin denetim faaliyetlerini titizlikle yürüttüklerini anlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
“Bu konuda dünya ölçeğindeki beyaz listedeki yerimizi koruyoruz. Gemi sanayisi konusunda, tersanelerimizin kira sürelerini 49 yıla çıkararak, sektöre yön veren temsilcilerimizin rahat yatırım yapmalarını sağladık. Tersanelerimizdeki kira bedellerini sıfırlayarak, üretimden pay alınması yöntemine geçtik. Bu şekilde sektörün ticari hareket kabiliyetlerini artırdık. Bakanlığımız tarafından koordine edilen ÇED kararlarının alınması, imar planı onayları, izin süreçlerinde sektöre verdiğimiz destekle gemi inşa sanayisinde beklenen ivme kazanılmıştır. Kat edilen mesafe ve kazanılan başarılar, nihai hedef değil, yeni hedefler için başlangıç noktasıdır.”
Fabrika trol balıkçı gemisinin yapımında emeği geçen Tersan Tersanesi yönetimine, üretim süreçlerinde akıllarını ve alın terlerini esirgemeyen mühendis ve işçilere, katkı sağlayan herkese teşekkür eden Karaismailoğlu, “Ayrıca, Rusya Federasyonu’na ve ülkemize olan güvenlerinden dolayı Okeanrybfyot şirketinin değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum.” dedi.
Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, karada, denizde, havada ve demir yollarında bugünün ve geleceğin büyük Türkiye’sinin gereksinim duyacağı dev projeleri hayata geçirdiğini de kaydetti.
Konuşmanın ardından Tersan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu Bakan Karaismailoğlu’na “Usturlap” (Yıldız haritası) hediye etti.