Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından sipariş verilen, Sedef Tersanesi tarafından Türk Loydu gözetiminde inşa edilen TCG Anadolu Gemisi’nin klas sertifikası, törenle teslim edildi.
Törene Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan, Sedef Tersanesi Genel Müdürü Erkan Mete,Sedef Tersanesi Savunma Sanayi Projeleri Direktörü Osman Yurtsever, Sedef Tersanesi Savunma Sanayi Projeleri Müdürü Selim Buğdanoğlu, Sedef Tersanesi Askeri Projeler İnşa KoordinatörüTuran Çubuğuuzun, ve Sedef Tersanesi Dizayn Müdürü Caner Sarıoğlu,Sedef Tersanesi İşletme Direktörü Basri Noyan Kocuk,Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Türk Loydu Genel Müdürü Lütfü Savaşkan, Türk Loydu Vakfı Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Acuner, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İlker Özyıldız, Türk Loydu Savunma Sanayii Koordinatörü Erhan Apak, , Türk Loydu Askeri Gemi Projeleri Koordinatörü Seyhan Özkan katıldı.
Cem Melikoğlu: Türk Loydu’nun askeri projelerdeki başarısını perçinledi
İnşasına ve klaslanmasına 2015 yılında imzalanan sözleşmesiyle başlanan TCG Anadolu Gemisi’nin klas sertifikasının teslim töreninde konuşan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu; Türk Loydu’nun 26 yılda 200’den fazla askeri projede başarıyla yer aldığına işaret ederek, Türk Donanması envanterine kazandırılan TCG Anadolu Projesi ile Türk Loydu’nun askeri projelerdeki başarısının perçinlendiğini ve bunun gurur verici olduğunu belirtti.
Metin Kalkavan: Yeni projeler için ufuk açtı
Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; sınıfında bir ilk olan bu zorlu projede Türk Loydu’nun uzman kadrosunun ve idarecilerinin iş birliği sayesinde ortaya başarılı bir eser konulduğunu söyleyerek, projede ortaya koyulan özverinin ve yoğun çalışmanın Türk Loydu’nu ve Sedef Tersanesi’ni daha ileriye taşıdığını ve yeni projeler için ufuk açtığını ifade etti.
Aktif olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de olacak
Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, tam donanımlı 8 helikopter bulundurabiliyor, bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini kolaylıkla sağlayabiliyor. Kıtalar arası görevlere çıkabilecek elverişliliğe sahip olan geminin aktif olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de görevini sürdürmesi bekleniyor.
Türk Donanması’nın en büyük gemisi olacak
TCG Anadolu, 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak olup Türk Donanması’nın tonaj ve boyut olarak en büyük gemisi olacak olan Anadolu’da birçok yerli üretilmiş sistemler kullanılacak. Hava gücü olarak ATAK-2 projesinin deniz platformları için bir versiyonu üzerinde çalışılmakta ancak proje tamamlanana kadar Kara Kuvvetleri’nden, Deniz Kuvvetleri’ne transfer edilen 10 adet AH-1W taarruz helikopterlerinin gemide konuşlandırılması bekleniyor. Ayrıca Baykar tarafından ise TCG Anadolu için İHA ların yanı sıra dikey iniş kalkış ve konvansiyonel iniş kalkış yapabilen SİHA geliştirilip ve bir yıl içerisinde hazır olacağı yakın zamanda duyurulmuştu.
Çok amaçlı amfibi hücum gemisi maksadı ile kullanılacak olan gemi, 1.400 kişiyi taşıyabilecek kapasiteli. Bir amfibi taburunu iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartma yapabilecek. 700 kişilik amfibi gücü dışında sekiz deniz çıkarma aracını bulundurabilecek TCG Anadolu gemisi içinde ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az otuz yatak kapasiteli askerî hastaneye sahip.