Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.
Yapımına 2006 yılında başlanan çok amaçlı amfibi hücum gemisi hizmete girmesiyle birlikte Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olarak deniz kuvvetlerinin amiral gemisi konumuna geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen törene; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, Hür Dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Sedef Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Metin Kalkavan katıldı.
‘’Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanterinde Bir İlk’’
Sunuculuğunu Başak Şengül’ün yaptığı program istiklal marşı ile başladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı gemisi olan TCG Anadolu’nun, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan gemiler içerisinde bir ilk niteliği taşıdığını belirtti.
Demir, aynı gün içinde 3 MİLGEM sınıfı fırkateynin kaynak töreninin yapılmasıyla birlikte 3daha geminin 36 ay içinde inşa edilerek hizmete girmesinin adımını attıklarına dikkat çekerek “Savunma sanayimizin katettiği mesafelerde sizlerin kararlılığı ve desteklerine her zaman için şükranlarımızı sunuyoruz. Bu projeler sırasında bütün paydaşlara, başta Milli Savunma Bakanlığımız, Deniz Kuvvetlerimiz, Savunma Sanayii Başkanlığımız, Sedef Tersanemiz, diğer tersanelerimiz ve diğer bütün paydaşlara içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu süreç içinde zatıalinizin desteklerinden dolayı bütün sektör adına bir kez daha zatialinize hürmet ve desteklerimi sunarken, gemilerimizin donanmamıza, vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.” dedi.
‘’TCG Anadolu Çok Akıllı Bir Eser’’
TCG Anadolu’yu inşa eden Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan hayallerinden birinin gerçekleştiğini belirterek, “40 bin tane sensörden gelen bilgilerle komuta merkezinde o bilgilerin analiziyle nerede, nasıl, ne yapıldığını her an öğrenebilirsiniz. Bu, modern, çok maksatlı bir uçak gemisi. Helikopterin rampaya ihtiyacı yok ama bunda rampamız var. Bu geminin dümeni yok. Dünyanın en büyük elektrikli çift pervanesi, aynı zamanda dümen görevi görür ve üstün manevra kabiliyeti sağlar.
Bu gemi, testler zamanında 60 gün seyir yaptı. Bu, Türkiye’nin en büyük askeri gemisi. amiral gemisi. Ülkemde savunma sanayi sizden (Cumhurbaşkanı Erdoğan) önce ve sizden sonra diye anılacaktır. Bu konuda yaptıklarınız unutulmaz. Bu gemi yüzde 100 milli gemi. Gemi inşa sanayi olarak yapamayacağımız gemi yok. Uluslararası uzmanların söylemiyle artık şampiyonlar ligindeyiz. Bu gemiyi anlatmaya ne dakikalar, ne saatler, ne günler yeter. Bu gerçekten herkesin yapabileceği bir şey değil.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: ‘’Mutluyuz, Gururluyuz’’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2016 yılında verdiği talimatla hayata geçirilen TCG Anadolu’nun %70 yerlilik oranına sahip olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aradan geçen 7 yılın sonunda TCG Anadolu gemimizi hizmete alıyoruz. TCG Anadolu’yu Türkiye Yüzyılı’nda dünyada konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz Mutluyuz, gururluyuz. Rabb’im bu gururumuzu daim kılsın’’ dedi.
Konuşmaların ardından Erdoğan ve yanındaki heyet, TCG Anadolu gemisini gezdi. Tören sırasında dikey kalkış yapan helikopterlerin yanı sıra Bayraktar’ın silahlı insansız hava araçları da güvertede sergilendi.
Geminin uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabildiği, bu sayının değişikliklerle 100’e kadar çıkabileceği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gemide “Bayraktar TB3, SİHA, Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı’nın iniş kalkış yapabileceğini” söyledi.
Türk Donanması’nın en büyük gemisinin 1400 askeri personel taşıma kapasitesine sahip olduğu aktarılıyor.
Geminin İstanbul Sirkeci’de halkın ziyaretine açılacağı da açıklandı.