İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatının bölge limanlarında operasyonları durdurduğunu belirterek bölgede 48 Türk gemisinin bulunduğunu söyledi.
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Mart ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Oda Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat tarihinde başlattığı askeri harekatın bölge ticaretini baltaladığını dile getirdi.
Çok sayıda Türk sahipli geminin bölgede hizmet verdiğini belirten Kıran, krizin ilk gününden itibaren Oda olarak Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kurulan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile yakın irtibat kurarak, gelişmeleri çok yakından izlediklerini, bölgeye ilişkin ulusal ve uluslararası uyarıları üyelere duyurduklarını kaydetti.
Gemilerimizin güvenli şekilde ayrılması en büyük dileğimiz
Türk sahipli yabancı bayraklı bir geminin bölgede saldırıların hedefi olduğunu, bunun dışında başka bir saldırının gerçekleşmediğini sözlerine ekleyen Kıran, ”Geldiğimiz noktada Türk sahipli yabancı bayraklı bir gemiye yapılan, çok şükür ki can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırı dışında başka bir saldırı yaşanmadı. Halen Ukrayna ve Rusya limanlarında operasyonlar durmuş vaziyettedir. Bu limanlarda bugün itibarıyla tespit edebildiğimiz kadarıyla 48 adet Türk sahipli gemi bulunmaktadır. Bu gemilerin güvenli şekilde bölgeden ayrılmaları en büyük dileğimizdir. Bölgeye yakın seyreden gemilerimizin de güvenlik uyarılarına en üst düzeyde riayet etmelerini önemle belirtmek isterim.” dedi.
Ekonomik aktiviteyi yavaşlatma riski taşıyor
Rusya’nın Ukrayna operasyonu ile başlayan son jeo-politik gelişmelerin küresel büyüme ve enflasyon üzerinde yeni ve önemli bir risk olarak karşımıza çıktığını, Avrupa’nın merkezine yakın bir bölgede yaşanan bu sıcak savaş ortamının başta bu bölge olmak üzere tüm dünyada ekonomik aktiviteyi yavaşlatma riski taşıdığını belirten Tamer Kıran, süre uzadıkça ticaret ve büyüme üzerindeki risklerin de o oranda artacağını vurguladı.
Tamer Kıran, “Türkiye olarak 2022 yılında ekonomimiz sanayi üretimine dayalı ihracata yönelik ivmelenmeyi sürdürme aşamasında iken, hemen yakınımızda çok iyi dış ticaret ortaklarımız olan iki ülke arasında savaşın başlaması bizim açımızdan da hiç arzu edilmeyen bir durumdur. Önümüzdeki süreçte savaşın gidişatına bağlı enerji, gıda ve turizm başta olmak üzere negatif etkilerini göz ardı etmememiz gerektiği kanısındayım. Bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden iki ülke arasındaki bu savaşın bir an önce sonlanması en büyük temennimizdir. İnşallah bir an önce barışı sağlayacak adımlar atılır, özellikle can kayıplarına son verilir.” diye konuştu.
Ocak ayına toplam 311 TEU’luk 34 konteyner gemisi sipariş edildi
Denizcilik piyasalarına ilişkin de değerlendirmede bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, piyasaların Şubat ayında pozitif seyir izlediğini kaydetti.
2022 yılına düşüşle başlayan dökme yük navlunlarının da Şubat ayının son haftasında toparlanarak Ocak ayının ilk haftasındaki seviyeye ulaştığını belirten Kıran, konteyner piyasasında 2021 yılında yaşanmaya başlanan sıkışıklık ve lojistik aksamaların bu yıl boyunca da süreceğinin öngörüldüğünü söyledi.
2022 yılına yüksek seviyelerle başlayan konteyner piyasasının, Şubat ayında tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaştığını bildiren Tamer Kıran, buna paralel olarak konteyner yeni gemi inşa piyasasında, Ocak ayında, toplam tahmini yatırım değeri 3,8 milyar dolar olan 311 bin TEU’luk 34 geminin sipariş edildiğini sözlerine ekledi.