İMEAK DTO Temmuz ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, küresel ekonomideki büyüme beklentileri ve Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme rakamlarının yanı sıra denizcilik piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kıran, Temmuz ayıyla birlikte yılın ilk yarısının tamamlandığını belirterek, uluslararası kuruluşların tahminlerine göre küresel ekonomide son 80 yılın en hızlı büyümesinin yaşanacağı bir yıl içerisinde bulunduğumuzu, 2021 yılı için küresel büyüme oranının yüzde 5.5-6,0 civarında beklendiğini kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın açıkladığı gibi öncü göstergelerin Türkiye’de yılın ikinci yarısında büyüme oranının yüzde 20’ler üzerine çıkabileceğine işaret ettiğini belirten Tamer Kıran, “Bu tablo ülkemiz için yılın genelinde yüzde 7’lere çıkabilecek bir büyümeyi bize gösteriyor.” dedi.
Talep arza göre daha hızlı gelişmeye devam edecek
2021 yılında küresel deniz ticaretinin ton bazında yüzde 4,2 artarak 12.02 milyar tona ulaşmasının beklendiğini belirten Tamer Kıran, ”2020 yılında yüzde 1,5 daralarak 5 milyar 167 milyon tona düşen toplam küresel dökme yük ticaretinin, 2021 yılında ton bazında yüzde 3,7 artarak 5 milyar 356 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Dökmeyük piyasasında, liman sıkışıklığı gibi aksamalardan kaynaklı olarak navlunlar, Haziran ortasında 11 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Konteyner tarafında da talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler nedeniyle navlunlar ve gemi kiralamaları rekor seviyelerde seyretmektedir. Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de, talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir” değerlendirmesinde bulundu.
Denizciliğimizin geldiği seviye ile yetinmemeliyiz
1 Temmuz’da, 1926 yılında çıkarılan 815 sayılı kanun ile Türk bayraklı gemiler ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kabotaj imtiyazı tanınmasının yıldönümünü kutladıklarını belirten Tamer Kıran, Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız için değil, aynı zamanda denizciliğimizin hızla gelişmesi için de çok önemli adımlar atıldığını kaydetti.
Tamer Kıran, “Denizci ülkemiz için gelinen dikkate değer seviye ile yetinmemeliyiz. Ülkemizin yer aldığı coğrafyadaki stratejik konumu, genç nüfusu, denizcilik tecrübesi ve bilgi altyapısı ve tüm avantajlarından faydalanılarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması, geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün artırılması gerekmektedir.” diye konuştu.