Faaliyetlerine 2003 yılında başlayan Reis Dalgıçlık, kuruluşundan bu yana gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında uluslararası projelerde yer alıyor. Sanayi dalgıçlığı, liman inşaatı, sualtı kablo ve boru montajı; gemi kurtarma, deniz ve tersane hizmetleri veren firma, kendi ihtiyaçları doğrultusunda iş teknesi üretimi de gerçekleştiriyor. Alanında tecrübeli ve donanımlı personeliyle kaliteli hizmet sunmayı ilke edinen Reis Dalgıçlık hakkında, firmanın Genel Müdürü Nedim Ömeroğlu ile konuştuk.
Reis Dalgıçlık’ın faaliyetleri ve bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğunuz projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Reis Dalgıçlık olarak liman inşaatları yapıyor; tersane, baraj, yüzer vinç ve tekne hizmetleri veriyoruz. Bunların yanı sıra iş tekneleri üretimi de yapıyoruz. Projelerimize gelecek olursak, Petrol Ofisi deniz terminallerine ait deniz altı tahliye boru hatlarının bakım ve testlerini Türkiye genelinde her yıl sözleşmeli olarak şirketimiz yapıyor. Dünya genelinde sismik çalışmalar yapan Fugro şirketi Türkiye’deki sismik çalışmalarını yaparken şirketimizin deniz vasıtalarını tercih ediyor. Fugro’yla birlikte Sinop nükleer enerji santralinin çevresindeki sismik çalışmaları, Çanakkale köprü ayaklarının basacağı alandaki sismik çalışmaları, Rusya’dan gelen mavi akım boru hattının testlerini ve İstanbul Boğazı üç katlı tünel projesi öncesindeki sismik çalışmaları yaptık. Tuzla Marina’nın inşaatı esnasında sualtı tesviye ve blok montajlarını firmamız gerçekleştirdi. Pendik’teki yeni Kumcular Liman inşaatının sualtı tesviye ve istinat duvarları şirketimiz tarafından yapıldı. Aynı şekilde Pendik Askeri Tersanesi’nin rıhtım bloklarının montajını da biz gerçekleştirdik. TÜPRAŞ deniz terminallerindeki sualtı bakım onarım işleri ile birlikte herhangi bir olumsuz durumda boru hatlarının bakım onarım çalışmalarını da biz yapıyoruz. Aselsan’ın askeri gemiler ve araştırma gemileri için üretmiş olduğu sensörlerin gemi karinalarına montajını gerçekleştiriyoruz. Tuzla, Yalova, Karadeniz Ereğlisi’ndeki tersanelerde inşa edilen gemilerin denize inişleri için deniz içi kızak montajları tarafımızdan yapılıyor. Kuruluşumuzdan bugüne dek Türkiye genelinde toplam 17 adet batık gemi çıkarma operasyonu gerçekleştirdik. Marmaray projesi için Tuzla DLH limanında üretilen blok tünellerinin dalış operasyonlarında yine aktif görev aldık.
Tekne imalatı yapıyoruz dediniz, bu teknelerin özellikleri nedir?
Biz kendi çalışmalarımızda kullanma maksadıyla hizmet teknesi imalatı yapıyoruz. Yurt dışında bizimle aynı işi yapan firmalar teknelerimize talip oluyor. Biz de bunları satıp yeniden imal ediyoruz. Teknelerin hem kullanıcısı hem de imalatçısı olunca eksiklikleri iyi biliyorsunuz ve donanımını ona göre dizayn ediyorsunuz. Biz de imalatımızı yaparken ekipmanların konumu, kullanım kolaylığı, kapasitesi gibi çeşitli detayları iyi planlamaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar 3 tane üretimimiz var ve hepsini de yurt dışına (Kuzey İspanya, Libya, İsrail) sattık. Hali hazırda Ereğli Tersanesi’nde imal edilmekte olan bir destek gemisi mevcut. İnşa aşamasında olan gemimiz 34 metre uzunluğa ve 11 metre genişliğe sahip, 2019 sonunda tamamlanmasını planlıyoruz. Ayrıca bünyemizde multicat olarak tanımladığımız çok amaçlı deniz aracımız mevcut. Bu tekne ile her türlü sualtı işleri ve deniz, liman, köprü şantiyelerinde her türlü malzeme taşımacılığı yapılabilmekte.
MutiCat deniz aracınız şu an büyük bir projede hizmet veriyor bildiğimiz kadarıyla, bu çalışmalara ilişkin bilgi verir misiniz?
Üzerinde iki tane vinç olan çok amaçlı deniz aracımız sualtı çalışmalarında ve malzeme taşıma amacıyla kullanıma uygun özelliklerde bir araç. Şu an Çanakkale 1915 Köprüsü’nde görev yapıyor. Deniz içerisinde inşası yapılan iki ayağın montaj ekipmanlarını ve sarf malzemelerini taşıyarak destek hizmeti veriyor. Kendinden tahrikli taşıma aracı olan multicat Türkiye genelinde limanlar arasında taşıma hizmetleri de veriyor.