STM mühendisliği ve koordinasyonunda denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım “Section 50”nin, yeni teslimatları Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla Reis Sınıfı denizaltılar için üretilen iki adet “Section50”, TCG AYDIN REİS ve TCG SEYDİ ALİ REİS’e entegre edilecek.
Dünyanın en aktif donanmalarından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ‘’Yeni Tip Denizaltı Projesi’’nde (YTDP) önemli bir teslimat daha tamamlandı. Dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının (ana silahların) yer aldığı baş kısım “Section 50, STM mühendisliği ve koordinasyonunda, Gürdesan Gemi Makinaları Sanayii Ticaret A.Ş.’de üretildi. Reis Sınıfı denizaltılar için üretilen 2 adet “Section 50”, deniz yolu ile Gölcük Tersane Komutanlığı’na teslim edildi. Türkiye’de üretilen ve teslim edilen ikinci ve üçüncü Section 50 bölümü, TCG AYDIN REİS ve TCG SEYDİ ALİ REİS’e entegre edilecek. STM ve Gürdesan, TCG MURAT REİS’e entegre edilecek ilk Section 50 teslimatını ise Eylül 2021’de gerçekleştirmişti.
”Kritik sistemleri yerlileştirmeye devam edeceğiz”
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gelişmeyi sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu: “Kritik sistemlerin yerlileştirmesine devam ediyoruz. Denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım ‘Section 50’nin yeni teslimatlarını Gölcük Tersane Komutanlığına yaptık. 2 adet Section 50, AYDIN REİS ve SEYDİ ALİ REİS denizaltılarımıza entegre edilecek.
” Hedeflediğimiz Yerlilik Oranının Üzerine Çıktık’
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de önemli açıklamalarda bulundu. Güleryüz, denizaltı torpido bölümünün yerlileştirilmesinin tarihi bir başarı olduğunu belirterek: “Bu kapsamda STM olarak ilk Section 50 üretimimizi geçen yıl tamamlayıp teslim etmiştik. İkinci ve üçüncü imalatları da Gölcük Tersane Komutanlığı’na naklettik. Projemizin son denizaltısı için üretimine devam ettiğimiz dördüncü Section 50 bölümümüzü de, 2022 yılı sonuna kadar teslim etmeyi hedefliyoruz. İlk kez bu seviyede bir imalat yapılıyor olmasına rağmen STM mühendislerinin bilgi tecrübe ve üstün gayretiyle tüm teslimatlar projeyi aksatmadan, zamanında yapıldı. Donanmamızın Mavi Vatan’da caydırıcılığını artıracak Reis Sınıfı Denizaltılar için hedeflenen yerlilik oranının üzerine çıkmayı başardığımız için de ayrıca gururluyuz. Milli denizaltı üretimine giden yolda önemli bir tecrübe kazanımı olan bu projede emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı ve paydaşlarımızı kutluyorum” dedi.