Deniz Kültürü Derneği, Piri Reis Üniversitesi ile Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF), ‘iklim krizi ve küresel ısınma’ sorununu gündeme taşımak ve tartışmak amacıyla “İklim Krizi Zirvesi” düzenledi.
Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen zirveye, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK DTO yönetim kurulu üyeleri, TÜRKKAPDER Başkanı Zafer Karabulut KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel ve STK temsilcileri katıldı.
Program İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Ardından denizcilik sektörünün duayen gazetecisi merhum Hakkı Şen anısına hazırlanan kısa film gösterildi.
Denizcilerden Acil durum Çağrısı
Zirvenin ilk açılış konuşmasını Deniz Kültürü Derneği Başkanı Ayşe Olcay yaptı. İklim krizinin sadece sıcaklık artışı anlamına gelmediğini, gıda kıtlıkları, ekonomik kriz ve toplumsal çatışmalara da neden olabildiğine dikkat çeken Olcay, denizcilik sektörünün bu konuda ciddi yatırımlar yaptığını söyledi.
İklim krizinin bir balon gibi büyüdüğünü ve dünyayı bir patlamanın eşiğine getirdiğini belirten TÜRDEF Başkanı Arif Bostan ise konu hakkında acil kararlar verilmesi gerektiğini söyledi.
Bostan, şöyle “Dünya ticaretinde artan arz ve talep ile birlikte gemilerin yük kapasiteleri artmış olsa da bir o kadar da fırtınaların şiddetleri de artmış ve bu fırtınalarda ciddi yük kayıpları yaşanmıştır. Bu minvalde deniz canlı çeşitliliğinin de iklim krizinden nasibini aldığını söylemek yerinde olacaktır. İvedi olarak ülkeler ve bireyler acil karar vermeli ve harekete geçmeliyiz. Yoksa her anlamda çok geç olacak.”
Kıran: Emisyon ve kirleticilerin belirlenen hedefler doğrultusunda azaltılması gerekli
Zirveye katılan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına merhum Hakkı Şen’i anarak başladı. İklim değişikliğinin denizlerde neden olduğu etkilerin ekonomik ve sosyal alanda yansımalarının hissedilmeye başlandığını ve çok ciddi olumsuz etkiler yarattığını belirten Kıran, doğa olaylarının yanı sıra farklı coğrafyalardaki yerleşik insan topluluklarının da ciddi risklerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Uluslararası ticarette büyük pay sahibi olan denizcilik sektörünün, iklim değişikliği tedbirlerinden en çok etkilenecek sektörlerin başında geldiğine vurgu yapan Kıran, “Bu doğrultuda sektörümüzdeki farkındalığı artırmak için iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında, deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyon ve kirleticilerin belirlenen hedefler doğrultusunda azaltılması, AB’nin, Avrupa Yeşil Mutabakatı uygulamaları ve Emisyon Ticaret Sistemi’nin denizcilik sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesi konuları yakından takip edilmektedir” diye konuştu.
İklim Krizi Zirvesi Prof. Sarı’nın sunumunun ardından panellerle devam etti. Moderatörlüğünü İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak’ın yaptığı “Medyanın gözünden iklim krizi” konulu ilk panele Gazeteciler Meliha Okur, Ogün Yıldız ve Gökhan Karakaş konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu’nun yaptığı “İklim Krizi Tehditi Altında Denizcilik Sektörü” konulu ikinci oturuma ise TÜRK P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk, Alkoç Group İş Geliştirme Müdürü Emel Hayretdağ, Akdenizi Koruma Derneği Proje Geliştirme Uzmanı Yasemin Ulusoy, UZMAR Ar-Ge Sorumlusu Nalan Erol, Vento Denizcilik Kurucu Ortağı Seçkin Yılmaz, Denizcilik Yağları Satış Müdürü Salih Bildiren konuşmacı olarak yer aldı. Moderatörlüğünü GYHİB Başkanı Cem Seven’in yaptığı son oturumda ise Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Barbaros Büyüksağnak, İTÜ – Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Bilge Tutak, DEÜ- Denizcilik Fak. Deniz İşletmeleri Yönetimi Böl. Bşk. Yrd Onur Akdaş, Regülasyon Tıbbı Uzmanı / BNR ve IFMANT Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ve AMBRD Laboratuvarı Kurucusu Dr. M. Baki Yokeş konuşmacı olarak yer aldı.