Sefine Tersanesi Genel Müdürü Süleyman Akın Tuzcuoğlu, basın mensuplarına tersane faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tersane bünyesinde tamir/bakım, yeni inşa, çelik yapı hizmetleri gibi farklı kollarda çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Tuzcuoğlu, Rusya’dan alınan buzkıran gemi projesinin ardından bu pazarda büyümek istediklerini söyledi.
Rusya pazarı için 2 yıldır hazırlıklar yaptıklarını söyleyen Tuzcuoğlu, ‘’Rusya devletinden ihale aldık bir Türk firması olarak. İnşallah o pazar da bize açılacak. İlk ihalemizi aldık. Projemiz 3 yıllık bir proje ve buzkıran gemi inşası. Bu ihaleyi alırken referansımız güçlüydü. Biz bu ihalede referans olarak Nene Hatun gemisini sunduk. Çünkü Nene Hatun çok özellikli bir gemiydi ve ihalede referansınız olduğunda artı puan alıyorsunuz. Referansınız olmadığında yüzde 20 bir puan kaybıyla ihaleye katılıyorsunuz ki bu da referans konusunun ne kadar kıymetli olduğunun göstergesi’’ dedi.
Türk tersanelerinin Rusya’da ihale alma konusunda kapasite olarak Rus tersanelerine göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Tuzcuoğlu, ‘’Rusya’da bizim gibi büyük tersaneler Ukrayna tarafında kaldığı için mevcut tersaneleri daha küçük ve bu tip ihalelere girecek olan tersanelerin de doluluk durumu bizleri avantajlı konuma getirebilir. Türk tersaneleri daha düşük fiyat veriyor gibi bazı haberler gördük ama bunun doğru olduğunu söylemek zor. Kapasite sorunundan dolayı olduğunu ve referans kaynaklı olduğunu söylemek bunun doğrusu. Örnek verecek olursak bizim girdiğimiz ihalede biz tek teklif veren firmaydık, dolayısıyla ihale ertelendi ve yine biz teklifimizi sunduk. Orada bizim gibi referansı olan bir tersane vardı onlar da doluluk nedeniyle ihaleye katılmadılar. Kapasiteleri olsa ihalelerin yine ülke içinde kalması söz konusu olabilir. Rus tersanelerinin yaşamış olduğu bu durum bizi ve bizim gibi Rusya pazarına yönelik çalışmalar yürüten firmalarımızın avantajına olacak’’ değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisi yıl sonunda
Norveç’e yönelik yapılan elektrikli feribot ve canlı balık gemileri Türk tersanelerinin önemli ihracat kalemi olmayı sürdürüyor. Canlı balık taşıma gemilerinde Türk tersanelerinin edinmiş olduğu tecrübe, siparişlere de olumlu yansıyor.
Bugüne kadar Norveç’e 18 gemi teslim eden ve 12’sinin de çalışmalarını sürdüren Sefine Tersanesi, 7500 m³ canlı balık taşıma kapasitesine sahip dünyanın en büyük canlı balık taşıma gemisinin de çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. NB43 inşa numarasıyla inşa edilen projenin yıl sonunda teslim edilmesi hedefleniyor.
Bunun yanında yine Norveçli alıcı için inşa edilen 5 adet yolcu feribotunun inşa süreçleri ve 54 metre boyunda, 12 metre genişliğindeki arabalı feribotun da donatım çalışmaları sürüyor.
İnsansız deniz araçlarında hedef ihracat
Milli yapım insansız hava araçlarının ardından deniz araçlarında da benzer bir başarı için farklı firmalar tarafından projeler yürütülüyor. Askeri gemi inşasında Türkiye’nin önemli tersanelerinden olan Sefine Tersanesi, Aselsan ile ortak yürütülen proje kapsamında insansız deniz araçları üretiminde önemli bir aşama kaydetti. Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Tuzcuoğlu şöyle konuştu:
Aselsan ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında insansız hava araçlarında olduğu gibi deniz araçlarında da başarı sağlanması için çalışıyoruz. Projemiz planlandığı şekilde gayet iyi bir yolda ilerliyor. İnşallah yıl sonuna prototip ortaya çıkmış olacak. Ardından onun ihracı için girişimlere başlayacağız. Şimdiden aslında pazarlama çalışmaları yürütüyoruz diyebiliriz. Başarılı olursak bizim için önemli bir atılım olacak ve pazarı olan bir yatırım. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde çok adalı yapıdan dolayı küçük ve hızlı deniz araçlarına bir ilgi oluyor. Biz de bu konuda çalışıyoruz ve sektörde böyle bir atılımla ilerliyoruz.
Kapasite artacak
145 bin metrekare alana kurulu Sefine Tersanesi, yoğun şekilde yeni inşa ve tamir/bakım projeleri yürütüyor. Tersane alanının genişletilmesi ve kapasite artırımı için de yatırımlar yapan tersane, alanını 100 bin metre kare daha artırarak toplamda 245 bin metre kare alanda faaliyetlerini sürdürecek.
Alan genişletme çalışmalarının kapasitede de yüzde 50 civarında bir artış oluşturacağını ifade eden Sefine Tersanesi Genel Müdürü Süleyman Akın Tuzcuoğlu, tersane olarak halihazırda yıllık 25 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olduklarını söyledi.