Gemi inşa sanayisinin önde gelen aktörlerinden Sedef Tersanesi, 18’inci yüzer enerji gemi projesini 2022’nin Nisan ayında teslim etmeyi planlıyor. Tersane, 237 megawatt’lık kurulu güce sahip olacak bu projeyle birlikte bu alanda yaklaşık 3 bin megawatt’lık bir değer oluşturacak.
Askeri ve ticari yeni gemi inşası, dönüşüm projeleri ve endüstriyel çelik yapılar olmak üzere birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle adından söz ettiren Sedef Tersanesi, devreye aldığı alacağı 18’inci yüzer enerji santrali projesiyle 3 bin megawatt’lık bir katma değer oluşturacak.
Sedef Tersanesi Genel Müdürü Erkan Mete, tersanelerinde savunma sanayinin önde gelen projeleri arasında yer alan TCG Anadolu ile birlikte devam eden yedi farklı ticari projenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Dünya çapında örnek sayılabilecek, sayılı ülkelerde üretilebilen böyle bir geminin inşasını üstleniyoruz. Projenin teslim öncesi liman kabul test süreçleri devam ediyor. Yıl sonuna kadar bu test süreçlerini tamamlamayı planlıyoruz. Bu projeler arasında yüzer enerji santrali projelerimiz de var. 2022’de teslim edeceğimiz ve duba olarak adlandırılan platformdan dönüştürülecek bu proje bittikten sonra 237 megawatt’lık kurulu güç kapasitesine sahip olacak. Ayrıca 138 metre boyunda ve 42 metre genişliğinde olan bu dönüşüm projemiz, gideceği bölgenin enerji alanındaki ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşılayacak.” ifadelerini kullandı.
Keban Barajı’nın iki katı güç kapasitesine sahip projelere imza atıldı
Buna ilave olarak benzer proje örnekleri hakkında bilgi veren Mete, “Bu projeler; Gambia, Gine, Senegal, Endonezya, Lübnan, Mozambik gibi ülkelerde hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıllarda inşa ettiğimiz Onur Sultan projesi 470 MW enerji üretim kapasitesine sahip ve 180 bin DWT dev bir dönüşüm projesiydi. 550 kişinin bir buçuk sene boyunca çalıştığı bu gemi tersaneden ayrılırken adeta yüzen bir adayı andırıyordu” dedi. Mete, teslim edilecek 18. proje ile birlikte Keban Barajı’nın kurulu güç kapasitesinin iki katından daha fazla bir güç kapasitesi inşa ettiklerini sözlerine ekledi.
2021 yılı daha verimli geçecek
2019’un yeni inşa projeleri açısından verimli geçtiğinin altını çizen Mete, “Yaklaşık 100 ayrı projeyle ilgili teklif talebi geldi. Bunların yüzde 65’ine teklif verdik. COVID-19’un yansımalarıyla 2020’de bu oran yüzde 50 düştü. Bu açıdan baktığımızda 2020 yılı bizim için istediğimiz verimlilikte geçmedi. Bu yılın ilk çeyreğinde verdiğimiz teklifleri değerlendirdiğimizde ise hareketliliğin 2020’ye göre daha iyi olduğunu, 2021’in daha verimli geçeceğini belirtebilirim.” dedi.
Norveç için dört adet elektrikli feribot, İsveç için iki adet Ro-Pax gemisinin boy uzatma ve dönüşüm projelerinin tersanelerinde inşa çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Mete, “Bu yıl yeni inşa tarafında önceki yıllara göre talepler balıkçı fabrika gemilerine yoğunlaştı. Bundan önceki yıllarda siparişler ağırlıklı olarak yolcu feribotlarına yönelik olarak geliyordu.” diye konuştu.