Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçtiğimiz yıl savunma sanayii ihracatının 3,2 milyar dolar ile kendi rekorunu kırdığını hatırlatarak, “2022 yıl sonu hedefimiz bu rakamı 4 milyar doların üstüne çıkarmaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay; 2023 yılı bütçe kanun teklifi ve Sayıştay raporlarının görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bir sunum yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sunumunda, Savunma sanayiinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın irade ve desteğiyle devrim gerçekleştirildiğini savunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “2002’de savunma sanayii sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aşmış, savunma sanayii kümelenmeleri ile kendi özgün ürünlerini geliştiren büyük bir ekosisteme dönüşmüştür. Türkiye geçmişte küresel pazarda önemli bir alıcı olarak değerlendirilirken, bugün önemli bir ihracatçı konumuna gelmiş olup başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında da dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır” diye konuştu.
Oktay, Savunma Sanayii Başkanlığının 2022’de attığı adımlara ilişkin şu ifadeleri kullandı: “2022’de, Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, ülkemizin en büyük Kompozit Üretim Binası ve Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezini hizmete aldık. Artık dünyada oyun değiştirici olan SİHA’larımız Akıncı, Aksungur, Bayraktar TB2, ANKA, Kargu ve Alpagu’nun yeni teslimatlarıyla havadaki gücümüzü perçinlemeye devam ediyoruz. Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi TCG UFUK hizmete girdi. Yeni tip denizaltılarımızdan Hızır Reis’in havuza çekimi ve Selman Reis’in ilk kaynak töreni gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk çıkarma gemisi TCG Anadolu’nun yıl sonu itibarıyla Deniz Kuvvetlerimize teslim edilmesi planlanmaktadır. Kaplan MT orta sınıf tanklarının Endonezya’ya teslimiyle Türkiye, ilk tank ihracatını yaptı. Uzun menzilli hava savunma sistemimiz Siper’in ilk modelinin testleri başarıyla devam etti.
Oktay, Savunma Sanayii Başkanlığının 2023’te atacağı adımlara ilişkin şunları söyledi: “2023’te, Milli Muharip Uçak, Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı, Bayraktar TB3 SİHA, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ve Ağır Sınıf ATAK Helikopteri gibi projelerde çok önemli gelişmeleri yüce milletimizle paylaşacağız. Denizlerdeki gücümüzü perçinleyecek olan ‘i’ sınıfı fırkateynlerimizin ilki İstanbul gemisi, denizde ikmal muharebe destek gemimiz Derya ve yeni tip denizaltılarımızın ilki Piri Reis hizmete girecektir. Som ve Atmaca için geliştirilen KTJ3200 turbo jet motoru teslim edilecektir. Milli ve yerli üretim ‘düşük gürültülü yükselteç’ modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak, İmece Yer Gözlem Uydusu uzaya gönderilecektir.”
Oktay, Savunma Sanayii Başkanlığının 2021 yılı kesin hesap harcamasının 139 milyon 585 bin lira olduğunu belirterek, 2022 yılında 207 milyon 338 bin lira ödeneğin tahsis edildiğini, 2023 yılı için ise toplam 344 milyon 899 bin lira ödenek tahsisi öngörüldüğünü dile getirdi.