Türk savunma sanayisi, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu’yu teslimata hazırlarken uçak gemisine yönelik çalışmalar yoğunlaşacak.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin gündemindeki çeşitli konulara ilişkin değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “uçak gemisi” hedefini birkaç yıl önce açıkladığını anımsatan Demir, bunu “Türkiye’nin küresel güç olma” vizyonunun bir parçası olarak düşünmek gerektiğini söyledi.
Demir, uçak gemisinin tanımlanmış tek tip bir gemi olmadığını, bu kavram etrafında çalışılabileceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Biz de bu konuda çeşitli faktörleri düşünerek çalıştık. Malum Anadolu gemimiz kamuoyunda uçak gemisi olarak söylendi. Aslında planlanması bunun havuzlu çıkartma gemisiydi. Bir kere Anadolu gemisine İHA ve SİHA konuşlanmasının mümkün olduğunu gördük ve bununla ilgili çalışmalara başladık. Anadolu gemisi şu anda denize indirilmiş durumda. Donanımları oldukça ileri bir safhada. Donanımların tamamlanması bekleniyor. Akabinde yakında hizmete girecek.”
Geminin üzerinde konuşlandırılması düşünülen SİHA’lara ilişkin çalışmanın da bir yandan devam ettiği vurgulayan Demir, TCG Anadolu gemisinin inşasındaki son durum ve daha büyük ikinci gemiye yönelik şu bilgileri verdi:
“İlk planda gemimizin bir an önce hizmete girmesi önemli. Daha sonrasında şu anda planlanan Bayraktar TB-3 tipi bir SİHA’nın da üzerinde konuşlanmasıyla ilgili çalışmalar onu takip edecek. Buna ilaveten Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladıkları ikinci daha kapsamlı bir gemi gündemde. Uçak gemisi kavramının artık değişmeye başladığını da görüyoruz. Burada da bizce yeni ve dünyada da ilgi çeken bir kavramı, ‘insansız hava araçları uçak gemisi’ kavramını da gündeme taşımış olduk. Dış basında da ilgi çekti. İspanyol muhataplarımızla konuştuğumuzda onların da bizimle aynı fikirde olduklarını gördük. Yeni, belki daha büyük bir geminin, jet motorlu, pervaneli birkaç çeşit İHA/SİHA’yı üstünde barındıracak bir formatta düşünülmesinin gayet yerinde olacağıyla ilgili bir yaklaşım var. Bunu çalışacağız. Şu anda bir fikir ama çeşitli muhataplarımızla bu konuyu görüşüyoruz. Bu gündemimizde. Anadolu gemisi devrede olacak ama diğer çalışmanın da önce kavram olarak olgunlaştırılması, tasarım süreçleri, boyutu, kabiliyetleriyle ilgili ön çalışmaların yapılması gerekiyor. Görünen o ki bu çalışma artık gündemimize girdi ve üzerinde daha yoğun ve etkin çalışılacak.”
Türk Tipi Hücumbot’un “eli kulağında”
Türk Tipi Hücumbot Projesi’nde gelinen aşamaya işaret eden Demir, “Projede ilk prototipin inşa süreci 2022’de başlayacak. Çok yakında, eli kulağında. İşlem başlamadan ‘iş başlamadı’ diye düşünmeyelim. Tasarım belli, üzerindeki sistemlerin olgunlaşma süreci devam etti. İlk prototip üretiminin önümüzdeki yıl başlamasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.