Finlandiya’nın Turku kentinde düzenlenen Avrupa Römorkör Sahipleri Derneği (European Tug Owners Association / ETA) toplantısında Corvus Enegy ve Sanmar Tersanesi arasında mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşmaya göre iki şirket Robert Allan tasarımına dayalı yeni bir sıfır emisyonlu ve hibrit römorkör serisi geliştirecek. Yeni römorkör serisinin 30-70 ton aralığında bariyer çekiş gücüne sahip olması planlanıyor.
İki şirket, Sanmar Tersanesi’nin Türkiye’deki tesislerinde yenilikçi, uygun maliyetli, elektrikli ve hibrit römorkörler için enerji tedarik sistemlerinin ve yakıt hücresi teknolojisinin gelecekteki tedariki ve entegrasyonu için ortak bir çalışma yürütecek. Corvus Energy, pil ve yakıt hücresi teknolojisi, boyutlandırma ve pil odası tasarımı, güç sistemi ve yakıt ara yüzleri gibi konularda çalışmaya katkı sunacak.
İmzalanan mutabakata ilişkin değerlendirmede bulunan Sanmar Ticaret Direktörü Rüçhan Çıvgın, Sanmar’ın her zaman olduğu teknolojiye ve sürdürülebilir bir geleceğe odaklandığını ifade etti. Corvus Energy şirketinin de yeni teknolojilerle enerji tüketimini optimize etmek ve maliyetleri azaltmak için yenilikçi enerji depolama sistemlerine öncülük ettiğini dile getiren Çıvgın, ‘’ İmzaladığımız Mutabakat Muhtıras ile ihtiyaç duyulan, uygun maliyetli ve verimli geleceğe hazır akü ve hibrit römorkörlere giden yolu daha da hızlandırmak için kendi alanlarımızda öncü şirketler olarak güçlerimizi birleştiriyoruz’’ dedi.
Corvus Energy Gemi Çözümleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Ronald Hansen, “Römorkör ve iş teknesi pazarı Corvus Energy için önemli bir pazar ve gelecekteki büyüme stratejimizin büyük bir parçası. Akü ve yakıt hücresi teknolojisi, operasyonel profilleri oldukça değişken olduğundan iş teknesi ve römorkörler için özellikle avantajlı. Dünyanın önde gelen römorkör üreticilerinden biri olan Sanmar ile imzalanan bu Mutabakat Zaptı, daha verimli sıfır ve düşük emisyonlu römorkörlerin geliştirilmesini hızlandırmaya ve kullanılabilirliğini artırmaya yardımcı olacak’’ değerlendirmesinde bulundu.