Türkiye’nin ilk milli deniz altısı Piri Reis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle suya indirildi.
Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk milli denizaltı Piri Reis’in suya indirilme töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2027 yılına kadar toplam 6 denizaltının suya indirileceğini ve Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine sunulacağını söyledi.
Dünyaca “Tip-214” olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.
Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip.
180 ton deplasmana ve 40 personel taşıma kapasiteli denizaltılar 68,35 metre boyunda ve 6,3 metre genişliğinde inşa ediliyor.
2027’YE KADAR 5 DENİZALTI DAHA
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi ile dalmış durumda ve gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilme yeteneği, yüksek süratli gelişmiş torpidoları, satıh hedeflerine (kara dahil) atılabilen güdümlü mermi kabiliyeti olan 6 denizaltı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına kazandırılacak.
Pirireis denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027’ye kadar hizmete alınarak donanmanın gücüne güç katacak.
YERLİ
ÜRETİCİLERİN KATKISI
Thyssen Krupp Marine Systems ana yükleniciliğinde
gerçekleştirilen Yeni Tip Denizaltı Projesi, su altı teknolojileri ve denizaltı
platformlarına ilişkin teknoloji transferi, altyapı geliştirme çalışmaları,
teknik personel yetiştirme, ürün yerlileştirme ve sanayileşme gibi çok boyutlu
hedefler için stratejik bir öneme sahip.
Denizaltılarda ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ’ın geliştirdiği milli sistemler kullanılıyor ve Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üretici inşa sürecine katkı veriyor.
Azami yerli sanayi katılımı hedeflenen projedeki kazanımlar, Milli Denizaltı (MİLDEN) kapsamında inşa edilmesi hedeflenen yerli ve milli denizaltılar için güçlü bir referans olacak.