Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Mersin Limanı’ndaki genişleme projesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Projenin tamamlanmasıyla limanın kapasitesi 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarılacak ve aynı anda iki mega konteyner gemisine hizmet verilebilecek.
Mersin Limanı Türkiye’nin Deniz Ticaretindeki Stratejik Noktası
Bakan Uraloğlu, Mersin Limanı’nın 124 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip limanı olduğunu belirtti. Limanın, ülkenin %50’sine yakın bir hinterlandına hizmet sunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Mersin Limanı, ihracatımızın konteyner yüklerde %22’sini, konvansiyonel yüklerde ise %7’sini karşılamaktadır. Limanımız, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı olmasının yanı sıra Orta Doğu ülkelerinin transit merkezidir. Kara, hava ve demiryolu bağlantılarıyla bölgenin en önemli lojistik üslerinden biridir.”
2023 Performansı: 31,4 Milyon Ton Yük Elleçlendi
2023 yılında Mersin Limanı’nda toplam 31,4 milyon ton yük elleçlendi ve limanın Türkiye genelindeki payı %6 olarak kaydedildi. Ayrıca, 1 milyon 942 bin TEU konteyner elleçleme başarısı ile liman, ülke genelindeki toplam 12 milyon 556 bin TEU’luk konteyner yük taşımacılığında %15,5’lik bir pay elde etti.
Bakan Uraloğlu, limanın bu performansı sayesinde genişleme projesinin önem kazandığını vurgulayarak, Mersin Limanı’nın denizcilik sektöründe stratejik bir konuma sahip olduğunu ifade etti.
EMH-II Projesi ile Kapasite Artışı
2016 yılında hizmete giren EMH-I Terminali’ne şu anda yalnızca bir mega gemi yanaşabiliyor. Yeni EMH-II Projesi kapsamında rıhtımın 380 metre uzatılarak 880 metreye çıkarılacağını belirten Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:
“EMH-II Projesi ile 2 mega konteyner gemisi aynı anda yanaşabilecek. Ayrıca, 176 bin metrekarelik yeni bir geri saha yaratılacak ve limanın kapasitesi 3,6 milyon TEU’ya ulaşacak.”
500 Doğrudan, 5 Bin Dolaylı İstihdam Sağlanacak
Genişleme projesinin tamamlanmasıyla birlikte, 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacağı açıklandı. Projenin 2026 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, “Yapılan bu yatırımlar, Mersin Limanı’nı sadece bölgenin değil, dünya çapında önemli bir lojistik merkez haline getirecektir” dedi.