Kimyasal tanker taşımacılığı yapan Türk firmalardan Mercan Denizcilik, filosunda bulundurduğu beş farklı gemiye Ballast Water Treatment System (BWTS) entegre etmek için çalışmalara başladı. Sistemi ilk olarak Aleyna Mercan adlı gemisine entegre etmeyi planlayan firma, geçtiğimiz günlerde Brightsky marka BWTS kullanımı için markanın Türkiye distribütörü Yaf Dizesel ile sözleşme imzaladı. Mercan Denizcilik Teknik Müdürü Abdülvahap Yılmaz, pek çok sistem içerisinden Birghtsky’ı tercih etmelerindeki etkenleri Neta Sea’ye değerlendirdi.
Mercan Denizcilik olarak Birghtsky Ballast Water Treatment System tercih etme nedenlerinizi bize kısaca anlatır mısınız?
Biz bu sisteme karar vermeden önce Brightsky da dahil olmak üzere toplamda yedi sistemi detaylı olarak inceledik. Gemilerimizin kimyasal tanker olması sebebiyle özellikle exproof sistemleri inceledik. Kimyasal tankerlerin tonajlarının küçük ve gemideki hacimsel alanların kısıtlı olması sebebiyle ultraviyole (UV), daha kompakt, daha kullanışlı sistemler üzerinde durduk. Yani bazı sistemlerde ekipmanın kendi içerisinde dengeleri bulunuyor. Örneğin; filtre UV’den 3 metreden daha uzak olmayacak veya aralarında belli bir seviye farkı olmayacak, giriş devresi ile çıkış devresi arasında belli standartlar olacak şeklinde. Ama bu sistem bize ekipmanları yan yana, üst üste kullanabilme imkânı sağladı. Bu bizi cezbeden bir yön oldu. Bizi bu sistem tercihine iten en önemli etkenlerden biri de sistemde filtre olmamasıydı. Kural, sizin geminizde bulunan sistemin 1 metreküp su içerisindeki mikroorganizma oranını 7’nin altına düşürmesi gerektiği yönünde. Bunun için de UV lambalarının etkin olabilmesi için filtreden maksimum 40 mikron altındaki partiküllerin geçmesi gerekiyor. 40 mikron üstündeki partiküller UV lambaları tarafından bertaraf edilemiyor. Bunun için de mecburen bir filtre sistemi kullanmanız gerekiyor. Bu filtrelerde de zaman içerisinde bir tıkanma ve performans düşüşü yaşıyorsunuz. Söz konusu tıkanmalar operasyonel süreçlerinizi, liman sürelerinizi ve mali yüklerinizi artırıcı etkilere sahip oluyor. Bu nedenle Brightsky sistemde filtre olmaması bizi en çok cezbeden konu oldu diyebilirim.
Diğer tercih nedenlerimiz; sistemi opex olarak incelediğinizde bakım maliyetlerinin de çok düşük olması, sistemi alırken yanında tedarik edilen yedek parça sayısının diğer markalara kıyasla daha fazla olması, bu yedek parçaların temini konusunda ellerinde sürekli bu parçaların stoklu bulunacağını taahhüt etmeleri ve tabii fiyat performans olarak diğer sistemlerle kıyaslandığımızda çok çok avantajlı olmasıydı.
Bunun yanında Yaf Diesel firması ile benim temasım 7-8 yıl öncesine dayanıyor. Birlikte çalıştık. Karşılıklı bir güven var aramızda. Yaf Deiesel’in uzun yıllardır Çin’de ve Uzakdoğu’da edindiği bilgi, birikim ve tecrübelerin bilincindeyiz. Bighysky BWT sistemin de Uzakdoğu menşeili bir sistem olmasından dolayıi her zaman destekleyeceklerine inanıyoruz.
Maliyet olarak daha avantajlı olduğuna değindiniz, bir kıyaslama yapacak olursak neler söyleyebilirsiniz?
Bizim incelediğimiz sistemler çoğunlukla Kuzey Avrupa menşeli sistemlerdi. Çünkü onlar bu konuda çok ciddi araştırmalar ve yatırımlar yapıyor. Bizim gemimizdeki balast pompalarımızda 180 metreküplük 2 pompa olmak üzere toplamda 360 metreküp bir kapasite söz konusu. Bu kapasiteler özelinde yaptığımız araştırmalarda, Yaf Diesel’in temsilciliğini üstlenmiş olduğu Brightsky’ın yaklaşık olarak yüzde 40 bir avantaj sağladığını gördük. Tabii bunun yanında önümüzdeki bir 5-10 yıllık yedek parça maliyetlerini de planladığınızda ortalama bakım maliyetleri açısından da yüzde 60’a yakın bir avantaj sağlayacağını öngörüyoruz. Bunlar tamamen bizim öngörülerimiz. Sistemi kullandıkça bu oranlarda bazı sapmalar olabilir, bunu yaşayıp göreceğiz.
Sistemi tüm gemilerinizde kullanmayı düşünüyor musunuz? Mevcut anlaşma şartlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Yaf Diesel ile yapmış olduğumuz anlaşma ilk etapta bir gemi için. Ama ilerleyen süreçte sistemi görüp değerlendirdikten sonra diğer 4 gemimiz için de uygulamayı düşünüyoruz. Yaptığımız anlaşmaya gelince, elbette uluslararası ticaret hukukunun kuralları, bizim ülkemizde geçerli olan bazı lokal ticaret kuralları ve geçmiş tecrübelerimizin de etkili olduğu bir anlaşma imzaladık. Tabii burada bizim için anlaşma sadece protokol niteliğinde. Burada bizim için asıl önemli olan karşılıklı güven ve bir birimize vereceğimiz destekler.
Sistemi kullanan firmalar konusunda bir araştırma yapıp bilgi alışverişinde bulundunuz mu?
Bildiğim kadarıyla sistemi Türkiye’de kullanacak olan iki veya üçüncü firmayız. Montajı bitip kullanıma başlayan bir firma olduğu bilgisini Yaf Diesel aracılığıyla öğrendik. Herhangi bir sorun yaşamadıkları bilgisini aldık. Birghtsky firması, sistemin dünya çapındaki kullanıcılarından da bilgi alıyor ve yine Yaf Diesel aracılığıyla bu bilgiler bizimle paylaşıldı. Biz oradan gelen referansları da göz önüne aldık. Oradan gelen bilgiler de sistemim sağlıklı çalıştığı yönünde. Sistemin referansları arasında Japonlardan Avrupalılara kadar geniş bir armatör yelpazesi bulunuyor. Halen kullanmakta olanlar ve kullanmak üzere anlaşma sağlamış olanlar var. Biz bunu da göz önünde bulundurduk.
Ekipmanın gemiye montajını ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?
Hali hazırda ekipmanın üretim aşaması devam ediyor. Karşılıklı bilgi alışverişine devam ediyoruz. Planlamamız ekipmanın Ocak-Şubat gibi hazır olacağı yönünde. Türkiye’ye teslimiyle birlikte gemimizi de tersaneye alarak 2020 Mart ayının ortasından sonra montaj aşamasını başlatmayı düşünüyoruz.