Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye’deki denizcilik faaliyetlerine yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, liman çıkış belgelerine ilişkin esaslar yeniden düzenlendi.
Yeni düzenlemeyle, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemileri dışında kalan gezi, spor ve eğlence amaçlı yatlar ile diğer deniz turizmi araçları için çıkış izni, artık seyir izin belgesi ile verilecek. Bu belge, liman çıkış belgesinin yerini alacak.
Denetimlerde Yeni Kriterler
Değişiklikle birlikte liman çıkış belgeleri için yapılan denetimlerde de bazı yeni kriterler belirlendi. Buna göre, gemilerin asgari gemi adamı donatımı ve yeterlik belgeleri kontrol edilecek. Ayrıca, gemi adamlarının yeterlik ve uzmanlık belgelerinin geçerliliği, personel sayısının uygunluğu gibi hususlar da denetlenecek.
Yolcu gemilerinde ise yolcu sayısı ile geminin Türk bayrağı taşıyan gemilerde denize elverişliliği, yabancı bayraklı gemilerde ise yolcu gemisi emniyet belgeleri kontrol edilecek. Kapasitesinden fazla yolcu taşıyan gemiler, sefer yapmaya devam edemeyecek.
Yük gemilerinde ise taşınan yükün, geminin taşıma kapasitesine uygunluğu denetlenecek. Ayrıca, liman çıkış izni için gemilerde bulunması gereken belgelerin geçerliliği ve uygunluğu da denetlenecek.
Ticari Faaliyette Bulunmayan Gemilere Çıkış İzni Verilmeyecek
Yönetmelik değişikliği, ticari faaliyette bulunmayan gemilere liman çıkış belgeleri düzenlenmeyeceğini de belirtiyor. Ayrıca, yeni inşa edilen gemiler için, donatım tamamlandıktan sonra sefer yapacak gemiler yazılı izin belgesiyle sefere çıkabilecek. Bu gemiler için liman çıkış belgesi istenmeyecek.
Liman çıkış belgeleri, özellikle Marmara Denizi ve Türk boğazları dahil olmak üzere 60 günlük sürelerle verilecek. Dökme ve tarama gemileri, yağ, yakıt ve su tankerleri ile kumanya taşıyan gemiler de bu kapsamda yer alacak.
Emniyet Tedbirleri ve Su Ürünleri Avcılığı
Liman tesislerine yanaşan LNG gemilerine yönelik emniyet tedbirleri de sıkılaştırıldı. Bu gemiler için operasyon süresince en az 60 ton çekme gücüne sahip römorkör kullanılması ve gemi üzerinde kılavuz kaptan bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Öte yandan, kıyı tesislerinde su ürünleri avcılığına yönelik yeni bir düzenleme de yapıldı. Artık, su ürünleri avcılığı, meteorolojik şartlar ve seyir emniyeti göz önünde bulundurularak dönemsel olarak yapılabilecek.
Bu yeni düzenlemeler, denizcilik faaliyetlerinin güvenliğini ve verimliliğini artırmayı amaçlıyor.