Limancılık sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) tarafından aylık olarak hazırlanan COVID-19 Pandemi Süreci Ekonomik Etki Analizi Raporu’nun Mart ve Nisan dönemini kapsayan verileri açıklandı.
TÜRKLİM’in uzman danışmanları Dr. Ersel Zafer ORAL ve Dr. Soner ESMER tarafından hazırlanan raporda bir önceki aya göre gemi sayısında en büyük düşüşü kruvaziyer limanları yaşarken onu Ro-Ro ve konteyner limanları takip etti.
Raporun Mart ve Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç, dış ticaretteki gelişmelerin limanlara gecikmeli olarak yansıması sebebiyle Mart ayında limanlarda önemli bir farklılık olmadığını fakat Nisan 2020’de limanlara uğrayan gemi sayısında önemli düşüşler yaşandığını belirtti.
COVID-19 nedeniyle Nisan ayı itibarı ile bir önceki aya oranla limanlara uğrak yapan gemi sayısındaki değişimi değerlendiren Genç şu şöyle konuştu:
“En büyük düşüş yüzde 80 oranı ile kruvaziyer gemilerine hizmet veren limanlarda yaşanmıştır. Ro-Ro terminallerinin yüzde 78’i, konteyner terminallerinin yüzde 50’si, kuru dökme yük terminallerinin yüzde 46’sı ve genel yük terminallerinin yüzde 30’u da gemi uğraklarında sayısal düşüş ifade etmiştir. Nisan ayında sıvı dökme yük gemi uğraklarında azalma olduğunu beyan eden limanların oranı ise sadece yüzde 19’ da kalmıştır. Anketi cevaplayan limanlar içinde gemi uğrak sayılarında değişiklik olmadığını beyan eden limanların oranı genel kargo gemileri için yüzde 41, sıvı dökme yük gemileri için yüzde 38, konteyner gemileri için yüzde 33 ve kuru dökme yük için yüzde 29’dur.”
Pandemi sürecinde dış ticaret yükünü limanlar sırtladı
Limanların Covid-19 pandemisi sürecinde önemli bir rol üstlenerek dış ticaret yükünü sırtladığını dile getiren TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç ‘’Ülkemizin dış ticaretinde oldukça önemli ve etkin bir role sahip olan limanlarımız, COVID-19 sürecinde özverili çalışanlarının da desteği ile üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getiriyor. Dış ticaret, diğer ulaşım kanallarının durduğu ya da kısıtlandığı noktada limanlar üzerinden devam etmiş, limanlarımız COVID-19’a karşı aldıkları önlemler ile çalışmalarını ara vermeden sürdürmüş ve en önemlisi diğer sektörlere örnek olmuştur” dedi.
”Limancılık alanında oyun kurucu ülke haline gelebiliriz”
Türkiye limancılığının kısa bir süre içinde gücünü toplayabileceğini ve limancılık alanında altın yıllarını yaşayabileceğini ifade eden Genç, “Ülke olarak kara ve demiryolları ile limanlar arasında çok modlu bakış açısıyla lojistik bütünlüğü sağlayacak yatırımları yaparsak, konjonktürel gelişmeleri fırsata çevirebilir, limancılık alanında oyun kurucu ülke haline gelebiliriz” ifadelerini kullandı.