Türk koster filosunun yenilenmesi yolundaki çalışmalar meyvesini bu yıl vermeye başlayacak. Yıllardır çeşitli girişimlerde bulunulan ve 2018 yılında imzaların atılmasıyla sektöre ciddi heyecan uyandıran proje çerçevesinde 10 geminin inşası teşvik kapsamına alındı. İnşa çalışmalarının bu yıl içerisinde başlaması bekleniyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır, bakanlık ile yapılan görüşmelerde projenin 10 gemi ile teşvik kapsamına alınarak söz konusu gemilerin 2020 yılında inşasına başlanmasının hedeflendiğini söyledi.
2018 yılında imzaları atılan Koster Filosunu Yenileme Projesi, sonrasında yaşanan kabine değişiklikleri ve projenin finansman ayağının oluşturulamaması nedeniyle bir türlü hayata geçmemişti.
Koster gemilerini yenileme projesinin hem istihdam hem de sektör açısından katma değeri artıracağına işaret eden Salih Zeki Çakır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortaklaşa kurulan şirket üzerinden süreç ilerleyecekti. Ancak sonrasında yaşanan kabine değişiklikleri projedeki işleyişin yavaşlamasına neden oldu. İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak bu sürece tekrar müdahil olduk. Bu projenin hayata geçmesi için tekrardan yapılması gerekenleri görüştük. Şu anda ilk etapta 10 gemi üzerinde 100 milyon dolarlık bir yatırım bedeli ile projenin 2020’de hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Konu ile ilgili süreci hızlandırmak adına bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Projenin tasarım ve dizayn çalışmalarını da geliştirdiklerini kaydeden Çakır, “Proje kapsamındaki gemiler IMO’nun yüzde 0,5’lik sülfür salınım oranına uygun bir şekilde inşa edilecek. Yani inşa edilecek gemilerdeki motorlar gas oil ile çalışacak” dedi.
Milyarlık proje herkese açık
Koster Yenileme Projesi’nin sektörde faaliyet gösteren bütün paydaşlara açık olduğunu dile getiren Çakır,” İlk etapta 10 gemi ile başlayacak proje herkese açık. Sonrasında da bu sayı artarak devam edecek. Projenin tam anlamıyla faal hale gelmesiyle, şu an için yüzde 30 kapasite ile çalışan tersanelere milyarlarca dolarlık iş potansiyeli doğacak. Ayrıca proje kapsamında binlerce kişinin de istihdam edilmesi öngörülüyor” şeklinde konuştu.