Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), AB limanlarına sefer yapan 400-5000 GRT arası gemilerin MRV (Monitoring and Reporting of Vessel Emissions) kapsamındaki karbon emisyon takibi ve raporlama süreçlerini ele almak amacıyla 5 Aralık Perşembe günü bir panel düzenledi. Etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nin ev sahipliğinde Suay Umut Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Koster Gemileri İçin Büyük Önem Taşıyor”
Panelin açılışında konuşan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik, denizcilik sektöründe karbon salınımını azaltmaya yönelik uluslararası düzenlemelerin önemine dikkat çekti. Çendik, 1 Ocak 2025 itibarıyla 400-5000 GRT arası gemiler için MRV raporlama zorunluluğunun başlayacağını belirterek, “Bu düzenlemeler, gemilerin karbon ayak izlerini azaltmayı ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefliyor” dedi.
KOSDER’in bu tür etkinliklerle üyelerine doğru bilgi ve deneyim paylaşımı sağladığını ifade eden Çendik, regülasyonlara uyum sürecinde denizcilik sektörüne rehberlik etmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Regülasyonlara Şirket İçi Hazırlıklar Tartışıldı
Panelin ilk oturumunda, moderatörlüğünü KOSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Yalçın Çapoğlu üstlendi. ATOMAR Denizcilik İşletme Müdürü Osman Menteşe, KSHIPS Makine Enspektörü Gökhan Ergüneş ve Phoenix Register of Shipping Teknik Koordinatörü Taner Kızkapan sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, şirketlerin yeni regülasyonlara uyum sürecinde yürüttüğü hazırlıkları masaya yatırdı.
KOSDER Akademi etkinliği, karbon emisyonu konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra Türk denizcilik sektörüne rehberlik etmeyi hedefleyen önemli bir adım olarak değerlendirildi.