1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda gerçekleşen törene; Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makine İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı eski Müsteşarı Suat Hayri Aka, Kıyı Emniyeti eski Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Can, tersane ve klas kuruluşlarından temsilciler ile öğrenci aileleri ve akademisyenler katıldı.
Üniversitenin Maslak Kampüsü’nde gerçekleşen törenin açılış konuşmasını Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Ahmet Ergin yaptı. Mezun olan öğrencileri tebrik eden Ergin, ‘’Böylesine köklü bir geçmişe sahip olan ayrıcalıklı bir kuruluşun Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Ancak mezuniyet yeni bir dönemin başlangıcını ifade etmektedir. Bu yeni dönem sizler için bir yarış olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti bu yarışa 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başladı. Siz bu yarışı sürdüreceksiniz. Bu yarıştaki hedefleriniz akılcı, bilimsel ve doğru olsun. Akılcı ve bilimsel düşünce toplumun gücünü, üretim biçimini ve gelişmişlik düzeyini belirler. Hedeflerinize ulaşmada size yolunuzu aldığınız eğitim, özgüveniniz, iradeniz, azim ve kararlılığınız gösterecektir’’ dedi.
Törende konuşan Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı konuşmasına tüm denizcilik camiasının 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlayarak başladı. Türk denizciliğinin hak ettiği yerlerde olmadığı fikrini taşıdığını belirten Bostancı, ‘’Son dönemlerde çok ciddi çalışmalar yapıldı, bu çalışmalara ilave çalışmalar yaparak sektörümüzü geliştirmek bizlerin görevidir. Ulu önderimiz Atatürk birlik ve beraberlik ölümden başka her şeyi yener demiştir. Bizler de birlik olup, beraber çalışıp bayrağı en ileriye taşımaya gayret edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.
Konuşmasının başında tüm denizcilik camiasının 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nı tebrik eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, ‘’Kurtuluş savaşımızın denizlerdeki zaferi olarak nitelendirdiğimiz 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ülkemizin pek çok sahil şehrinde törenlerle kutlanıyor. Böyle bir bayram sadece bizim ülkemizde mevcut. Bu da bizim denizciliğe en azından kağıt üzerinde verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Ancak bizim söylemlerimiz ve gayretimiz hep bu önemin kağıt üzerinde kalmaması yönünde olmuştur. Elbette şu ana kadar yapılmış olan çalışmaları görmezden gelemeyiz, haksızlık edemeyiz, takdir etmemiz gerekiyor. Ama yeterli değil, yapılacak çok işimiz var’’ şeklinde konuştu.
‘‘Nitelikli insan gücüne her zamankinden çok ihtiyacımız var’’
Deniz Ticaret Odası bünyesinde eğitime ilişkin yapılan çalışmalara değinen ve gemi inşa sektörünün rekabet gücünü artırmada nitelikli iş gücünün önemine vurgu yapan Çakır konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;
İTÜ çok önemli bir görev icra etmekte, sektörümüzün nitelikli insan gücünü karşılamada önemli katkı sağlamaktadır. Bu üniversitenin mezunları tarihten bu güne ülkemizin gerek yönetiminde, gerek siyasetinde gerekse ekonomisinde önemli roller üstlenmişlerdir. Hepsine emeklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bizler de sektör temsilcileri olarak denizciliğimizi daha ileriye taşımak için bütün imkânlarımızı seferber ederek gayret ediyoruz. Bu dönemde Deniz Ticaret Odası denizcilik eğitimine çok önem vermektedir. Odamız bünyesinde kurduğumuz eğitim ve istihdam komisyonları vasıtasıyla denizcilik liselerinden başlayıp yüksekokullar ve fakülteler bazında sorunları masaya yatırıp muhataplarımız ile çözüm konusunda yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Yine odamız bünyesinde öğrencilerimizin staj sorununa çözüm oluşturmak adına sektör temsilcilerimizi ve öğrencilerimizi bir araya getirdiğimiz bir portalımız mevcuttur, staj konusunda sorunu olan arkadaşlar buradan faydalanabilir. Gemi inşa sanayimizin rekabet gücü nitelikli insan gücü ve teknolojik gelişmelere öncülük etmekle artacaktır. Bu bakımdan nitelikli insan gücüne her zamankinden çok ihtiyacımız var. Bu fakülteyi seçerek bu işe talip oldunuz, özellikle teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu açığı karşılayacağınıza olan inancım tam. Rotanız ve bahtınız açık olsun, hepinize çalışma hayatında başarılar dilerim.
Törende konuşan Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salim Özpak da denizcilik camiasının 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutladı. Öğrencilere hitaben konuşan Özpak, ‘’Bundan 41 yıl benim de mezunu olduğum bu çatı altında sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Üniversite hayatı sadece eğitimle sınırlı değildir. Bulunduğunuz ortamda farkında olarak veya olmayarak bir vizyon ve pek çok değerler kazanıyorsunuz. Bu kazandığınız değerler ve vizyon da eğitimin bir parçasıdır. Gemi inşa mühendisliği pek çok mühendislik disiplini bir arada barındıran daldır. Bu bakımdan gelecekle ilgili sıkıntılarınız olmasın. Sektörümüzün bugün olduğu seviyeden daha ileriye taşıyacağınıza inancım sonsuzdur. Sizlere bu eğitimi ve becerileri kazandıran hocalarımıza teşekkür ediyorum. Ailelerinize de ayrıca teşekkür ediyorum. Değerli genç mühendisler, bundan sonraki yolunuzu aklın, bilimin ve vicdanın ışığı aydınlatsın. Unutmayın ki dürüst, çalışkan ve üretken insan değerlidir. Her ne olursa olsun doğru ve adil insan olmanızı, birlikteliğin önemini unutmamanızı, sizleri bugünlere kadar yetiştiren ve her zorluğa göğüs geren ailenizi unutmadan ülkemiz ve insanlık için faydalı bireyler olmanızı bekliyoruz. Bundan sonraki hayatınızın başarılarla dolu olmasını diliyorum’’ ifadelerini kullandı.
Mesleğinizin geleceğini takip edin ve ona göre kendinizi hazırlayın
Ulaştırma Bakanlığı eski müsteşarı Suat Hayri Aka da 93 yıl önce ileri görüşlülük ile Türk milletinin denizlerdeki haklarını korumak adına hayata geçirilmiş olan Kabotaj Kanuna ilişkin değerlendirmelerde bulunarak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladı. Denizcilik sektöründeki gelişmelere değinen Aka, son dönemde yaşanan ekonomik savaşların ve orta doğuda yaşanan gelişmelerin dünya denizciliğini de etkilediğini belirtti. Arz talep dengesinin gemiler aleyhine bir hal almasının ardından gemi tonajlarının büyümesi ve buna paralel olarak gemi mühendisliği ve gemi inşa sektörünün de bir değişim yaşadığını ifade eden Aka şöyle konuştu;
Buzulların erimesiyle kutuplarda yeni suyolları açılmaya başladı, uluslararası denizcilik teşkilatı polar kodu devreye soktu ve gemiler çok ciddi zaman avantajı elde ettiği için kutuplardaki rotaları kullanmaya başladı. Bu demektir ki gemiler artık kutuplara göre inşa edilecek. Gemi mühendisleri olarak sizler bu gelişmeleri takip etmeli, buna göre kendinizi geliştirmelisiniz. Yine teknolojinin ilerlemesiyle 2030 yıllarında otonom gemilerin hizmete girmesi konuşuluyor. Endüstri dünyasının yeniden şekillenmesi anlamına gelen endüstri 4.0 kavramını sıkça duyuyoruz. Endüstri dünyası dijitalleşecek ve gemi inşa bu gereksinimlere göre şekillenecek. Dijitalleşme aynı zamanda biber güvenlik ihtiyacını da beraberinde getirecek. Yine küresel ısınma ve çevre kirliliği konusunda atılan adımlar gemi inşa sanayisini yakından ilgilendiriyor. Tüm bu gelişmeler sizin mesleğinizi de doğrudan etkileyecek konular.
Ecdadımız geleceğimizi düşünerek kabotaj kanunu çıkarmış, sizlere düşen görev bundan sonraki gelişmeleri yakından takip etmek, gelecekte denizciliğin etkileneceği teknolojiler geliştirmek ve inovatif faaliyetlerde bulunmaktır. Kendinizi donanımlı olarak yetiştirirseniz sadece Türkiye’de değil dünyada aranan bir mühendis olursunuz. Mezunlarımızı tebrik ediyor, onları yetiştiren ailelerini kutluyor, değerli öğretim üyelerimize de teşekkür ediyorum.
Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere plaketleri takdim edilirken sektör temsilcileri de dereceye giren öğrencilere hediyeler sundu. Tören, mezun olan öğrencilerin kep atmasıyla son buldu.