İstanbul Teknik üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi’nde 2021-2022 dönemi mezuniyet töreni yapıldı.
Törenin açılış konuşmasını İstanbul Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan yaptı. Arslan yaptığı konuşmada;
‘’Bugün benim için de çok özel bir gün. Yıllar önce çalıştığım denizcilik firmasının araması üzerine kendi mezuniyetime üç gün kala gemiye zabit olarak atanmış ve kendi törenime katılamamıştım. O yüzden, ben de burada diplomalarını almak için bekleyen öğrencilerimiz kadar heyecanlıyım.
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, tarihi 1884’e dayanan Türkiye’nin en köklü denizcilik eğitim kurumu olup, Tuzla Kampüsüne gelişinin üzerinden 41, fakülte oluşunun üzerinden 30 yıldan fazla zaman geçti. Bu zaman dilimi içinde önemli de alt yapılar kazandı. Mezunu olmaktan gurur duyduğum fakültemde, dekan vekili olarak atanmamın üzerinden 7 ay gibi bir süre geçti. Bu sürede eğitim alt yapı ve olanaklarının gelişmesi ve öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmeleri için denizcilik camiası ile omuz omuza büyük çaba gösterdik. Bu süreçte,
Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile adeta yeniden inşa edilen Eğitim ve uygulama havuzumuz kullanıma açıldı,
Mezunlar derneğimizin desteği ile mezunlarla öğrencilerimizi bir araya getiren Mentörlük ve Etüd Merkezi faaliyete geçirildi,
İnce Denizcilik ve camiamızın destekleri ile Sismik-1 eğitim gemimizin havuzlanması sağlandı, eksiklerinin giderilmesi için çalışmalara devam ediliyor,
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalanarak eğitim amacıyla kullanılmak üzere, Seyit Onbaşı Gemisi fakültemiz rıhtımına bağlandı,
DELMAR Firması ile imzalanan iş birliği protokolü ile tam donanımlı Filika ve Denizde Güvenlik Eğitim Merkezi inşaatına başlandı, kısa sürede tamamlanması için çalışmalar devam etmekte
Orka Informatics firması ile imzalanan anlaşma ile ‘‘Sanal Eğitim Gemisi’’ MetaShip, Türkiye’de ilk defa öğrencilerimizin kullanımına sunuluyor
MÜGESAN firması öncülüğünde Albatros yelkenli tekne grubu yeniden inşa edilerek fakülteye kazandırıldı.
Fakültede bir çok etkinlik gerçekleştirildi: Piri Reis Üniversitesi ile 8 Mart Denizcilikte kadın sempozyumu, Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası ile 18 Mayıs Yakamoz Deniz ve Kadın Festivali, Savunma Sanayi Başkanlığı ile ROBOİK İnsansız Su Üstü Araçları yarışması, Denizcilik Eğitim Konseyi toplantısı ve bir çok seminer düzenlendi.
Fakültemizi önümüzdeki on yıllara taşıyacak Kampüs Master Planı çıkarıldı, Uzmar Denizcilik ve Denizcilik camiamızın desteği ile, Tuzla Kampüsü, modern bir çehreye kavuşacak. Bir çoğumuzun anılarında yer alan yatılılık binası, yeni anılara yer açmak üzere yıkılacak ve son derece modern eğitim tesisleri kurulacak.
Denizcilik camiamızın değerli temsilcileri,
Denizcilik, kalifiye insan gücü ile büyüyebilir. Pırlanta gibi genç mezunlarımız burada, sizlere ve Türk denizciliğine hizmet etmek için hazırlar. Fakültemizi altyapı, üst yapı, teknoloji, insan kaynağı bakımından en üst noktaya taşıyıp, elimizdeki öğrenci cevherini en iyi şekilde işlememiz için sizlerin desteklerine fazlasıyla ihtiyacımız var. Bu camianın bu desteği her zamankinden daha fazla vereceğine gönülden inanıyorum. Sizin desteklerinizle, balık gününde söz verdiğim gibi, daha gelişmiş bir fakülte görmeniz için, hiç durmadan çalışmaya söz veriyorum’’ dedi. Ardından veli ve öğrencilere seslenen Arslan;
Değerli velilerimiz,
Evlat yetiştirmek dünyanın en zor işi. Onları türlü mücadelelerle bu günlere getirdiniz. Evlatlarınız bu kampüsten içeri girdikten sonra her biri denizcilik camiasının en yeni ve güçlü halkası oldular. Her biri birer cevher idi, MÜCEVHER oldular. Kıvılcım geldiler, ATEŞ oldular. Damla geldiler, DENİZ oldular. Ne kadar gurur duysanız az gelir.
Sevgili genç mezunlar, artık denizlere açılma gününüz geldi. Arkadaşlığınızı, kardeşliğinizi, fakültenizi unutmadan, Atatürk’ün çizdiği medeniyet rotasında ilerleme zamanıdır artık. Pruvanız neta olsun, Allah Selamet versin’’ diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Özcan Arslan’ın açılış konuşmasının ardından Denizcilik Fakültesi’ni 1.’likle bitiren Erendiz Yıldırım söz aldı. Erendiz Yıldırım;
“Denizcilik Fakültesine ilk geldiğim gün anladığım bu fakültenin ayrıcalığını, şimdi mezun olurken bir kez daha büyük bir coşkuyla hissetmekteyim. Yaşamım boyunca da her yerde gururla söyleyecek ve okuluma layık olacak şekilde taşıyacağım.
Bu fakültede kardeşliğin, saygının, hoşgörünün, dayanışmanın önemini bir kez daha öğrendim ve yaşadım. Çünkü İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi demek; engin denizler gibi özgürlük, dürüstlük, kardeşlik ve Atatürk’ün mavi gözleri demektir. Biliyoruz ki 1 Temmuz 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren KABOTAJ KANUNU ile denizlerimizde millî egemenlik hakkı elde edildi.
Öncelikle Atatürk ve silah arkadaşlarına kendi denizlerimizde özgürce hareket etme imkanını bizlere sağladıkları için sonsuz saygı ve minnet duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu derece anlamlı bir günde mezuniyet törenin yapılması denizcilik fakültesi mezunları ve öğrencileri için yüksek bir şereftir. Türk denizciliğinin kalbinin asırlardır bu fakültede atığının bir göstergesidir. Bu vesileyle başta denizciler olmak üzere hepimizin Kabotaj Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.
Bizlere mühendislik eğitiminin yanında bu değerleri de aşılayan başta fakülte dekan hocamız olmak üzere tüm hocalarımıza bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyor önlerinde saygıyla eğiliyorum.
Bugün burada birlikte mezuniyet coşkusunu yaşayan diğer kardeşlerimi de gösterdikleri özveriden, gayretlerinden ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Kimsenin şüphesi olmasın ki büyüklerimizden alacağımız bu bayrağı sizleri mahcup etmeden Atatürk Gençliğine layık bir şekilde taşıyacağız.
Barbaros Hayreddin Paşa’nın dediği gibi “denizlere hâkim olmayan cihana hâkim olamaz.” Bu sebeple biz, Büyük Atatürk’ün bizlere işaret ettiği gibi “Denizciliği Türk’ün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.”
Bizlerin hedefi budur, gözünüz arkada kalmasın. Bu zamana kadar olduğu gibi mavi denizler, engin okyanuslar bundan sonra da bizlere emanetidir.
Başta dönemim atlas olmak üzere gemilerde görev alacak kardeşlerime ALLAH SELAMET VERSİN.” diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun konuşmasından sonra mezun olan öğrencilere diplomaları takdim edildi. Diploma töreninin ardından ardından tören geçişi yapıldı ve merasim, öğrencilerin kep atmasıyla merasim sona erdi.