İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla yerleşkesinde gerçekleşen törene; Birleşmiş Milletler Sivil Havacılık Örgütü Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri, fakülte mezunları ve aileleri ile öğrenciler katıldı.
Suay Umut Konferans Salonu açıldı
Balık Günü etkinliği öncesinde fakülte bünyesinde merhum Suay Umut’un adının verildiği konferans salonunun açılışı gerçekleştirildi. Salonun açılışını merhum Suay Umut’un kızı Esra Umut Gürler ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca gerçekleştirdi. Salonun açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Karaca, ‘’Merhum Suay Umut’un hem maddi hem de manevi desteklerini fakütemiz ve üniversitemiz bünyesinde şu ana kadar hissettik. Merhum Suay Umut’un adını fakültemizdeki bu güzide tesise vermek ve bugün de bu tesisteki ilk etkinliği gerçekleştirmekten dolayı son derece mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Türk denizciliğinin duayen isimlerinden merhum Suay Umut’un kızı Esra Umut Gürler de babasının adının fakülte bünyesinde ölümsüzleştirilmesinden onur duyduğunu dile getirdi. Gürler, ‘’Babam, denize aşıktı. Her zaman beraber okuduğu insanların ‘dünya insanı’ olduğunu belirtirdi. Ortaköy günlerinin hayatının en güzel günleri olduğunu söylerdi. Bu babanın kızı olmak benim için bir gururdur. Babam, eğitim aşığı bir kişiydi’’ dedi.
Denizcilik önümüzdeki 10 yılda çok değişecek
Suay Umut Konferans Salonu’nun ilk konferansı Birleşmiş Milletler Sivil Havacılık Örgütü Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka tarafından gerçekleştirildi. ‘’Denizcilik Sektöründe Global Gelişmeler ve Mega Gemiler’’ konulu bir konuşma yapan Aka, gelişen teknolojilerle denizcilik sektöründe de geçmiş 50 yılda yaşanandan fazla değişimin önümüzdeki 10 yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.
Sunumuna Suay Umut’u anarak başlayan Aka, Umut’un Türk denizciliğine ve denizcilik eğitimine önemli katkılar sunan bir insan olduğunu belirtti. Umut’un Binali Yıldırım öğrenci yurdunun yapımında çok önemli destekleri olduğunu ifade eden Aka, adının fakülte bünyesinde yaşatılmasının güzel ve doğru bir çalışma olduğunu söyledi.
Rotalar değişiyor
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle kutup bölgelerinde buzulların erimesine bağlı olarak kuzey kutup bölgesinde yeni deniz ticaret rotalarının oluştuğuna değinen Aka, mesafelerin daha kısa olduğu bu rotada gemi trafiğinin giderek arttığını söyledi. Günümüzde bu rotada yapılan ticaret hacminin 7 milyon tonu bulduğunu ifade eden Aka, ‘’2025 yılında bu rakamın 75 milyonun üzerine çıkacağı öngörülüyor. Dünya denizciliği ve ticaret için bu çok önemli bir gelişme. Yeni deniz yolları efsanevi ipek yolu da dahil tüm dengeleri alt üst edecek. Ticari ve teknik kurallar, işleyiş değişecek. Bu durumun tehditleri olduğu gibi fırsatları da beraberinde getirdiğini göz ardı etmemeliyiz. Kendimizi bu duruma hazırlamalıyız.’’ dedi.
Mega gemiler sektörü değiştiriyor
Gemi tonajlarının büyümesinin de sektörde ciddi değişime yol açtığını ifade eden Aka, gemi boyutlarının büyümesiyle gemi inşa ve limancılık alanlarında da buna paralel bir değişim gözlendiğini söyledi. Konteynerleşmenin başlamasıyla birlikte büyüyen gemi tonajlarının son 10 yılda çok ciddi bir ivme yakaladığını ve bugün 24 bin TEU gemilerin inşa edildiğini dile getiren Aka, ‘’Bu gelişmeler gemi inşa alanında ve limancılıkta değişimleri beraberinde getirdi. Tersane ve limanlarda büyümeler, kapasite artışları yaşandı. Liman işletme modelleri değişti. Büyük gemilerin yanaşacağı az sayıda ana liman ve bunların etrafında kurulu çok sayıda tali limanlar oluştu. Dolayısıyla mega gemiler ticareti ve ekonomik stratejileri etkileyen önemli bir faktör oldu’’ dedi.
UZMAR ve İTÜ arasında protokol
Aka’nın konuşmasının ardından İTÜ ve UZMAR arasında yeni laboratuvar ve yemekhane binası yapımı için protokol imzalandı. Protokol, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ tarafından imza altına alındı. UZMAR’ın İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne önemli destekleri olduğunu belirten İTÜ Rektörü Karaca, bu desteğin artarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Noyan Altuğ da denizcilik eğitimine destek olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek ‘’Babam Altay Altuğ Yüksek Denizcilik Fakültesi mezunu. O hep YDO için yedirdi, doyurdu, okuttu der. Denizden aldığımızı denize geri veriyoruz. Elimizden geldiği ölçüde denizcilik eğitimine destek oluyoruz’’ ifadelerini kullandı.
135. Balık Günü etkinliğiyle devam eden törende 1959,1969 ve 1979 mezunlarına plaket takdim edildi.