Bu yıl 63.’sü düzenlenen fuara sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. 100’ü aşkın ülkeden katılımcıların yer aldığı organizasyon, sektörün birçok temsilcisini bir araya getirdi.
Organizasyonda yerli ve yabancı sektör paydaşlarının katılımıyla; Sektörün dijital dönüşümü, blockchain teknolojisi ve sektörümüze etkileri, e-ticaret devrimi, gemi geri dönüşümü ve gemi tedarikçilerin görevleri konu başlıklarında konferans ve paneller düzenleniyor.
Organizasyonun açılış konuşmasını TURSSA Yönetim Kurulu Başkanı Yorgo Saris yaptı. Saris, yaptığı konuşmada: “1955 yılından beri her yıl dünyanın denize kıyısı olan yerlerde yapılan organizasyonu 9 yıl önce İstanbul’da düzenlemiştik. Bu yıl da tekrar şereflendirilmekten onur duyuyoruz. Türkiye, boğazlardan geçen, liman ve tersanelere uğrayan gemiler nedeniyle önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle iklim ve coğrafi avantajla taze meyve sebzesi bol bir ülkeyiz. Fazlasıyla taze ve çeşit sunan bir ülkeyiz. ” ifadelerini kullandı.
“İhracatımızın 85’i 71 limanımızdan karşılanıyor”
Bir yıl içinde 40 binden fazla tedarik hizmeti verdiklerini belirten Saris şöyle devam etti: “71 limanımızdan ithalat ve ihracatımızın 85’i gerçekleşmektedir. Üyelerimiz bir yıl içinde gemilere ortalama 40 binden fazla teslimat kapasitesiyle hizmet sağlamaktadır. Boğazlarımızdan toplam 50 bin gemi geçiş yaparken, limanlarımıza 25 bin gemi uğramıştır. Hedefimiz bu sayıları arttırarak sektörü hak ettiği yere çıkartmaktır. Sektörün büyümesi için üzerimize düşen görevleri yapmaktayız. Kamu ve özel sektör el ele verip sektörümüzü layık olduğu yere getireceğiz. “şeklinde konuştu.
Yorgo Saris’in ardından ISSA Yönetim Kurulu Başkanı Saeed Al Malik kürsüye çıktı. Al Malik, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’a dünyanın her köşesinden gelmiş üyelerimiz var. 1955’ten bu yana ISSA toplantıları üyelerimizle toplanıp görüşebileceğimiz yerler olmuştu. Çevre konusunda belli hareketler görüyoruz. Gezegenimiz artık uyandı. Plastik, dünya okyanuslarını kirletiyor. Buna karşı önemli önlemler alınmaya başlandı. ISSA da bu konuda üyelerini uyarmakta. IMO’nun 2020’ye kadar plastik kullanımı sektörde azaltılmalıdır. Daha az plastik kullanımı oluyor. Gerek Dünya Armatörler Birliği’nden gerek Armatörler Derneği’nden buna karşı tepkiler görüyoruz. Biz de müşterilerimizden bu konuda sağ duyulu olmalarını istiyoruz.
“Değişimi kucaklamalıyız”
Hepimiz büyük veriyi, nesnelerin internetini, blockchain’i duyduk. Hepimiz şunu biliyoruz ki gemi tedarikinde teknoloji gerçekleşmiş bir durum. Hepimiz değişimi kucaklamalıyız. Değişime arkamızı dönersek geride kalırız. Değişimi avantaja dönüştürürsek dijital devrimde gemi tedarikçileri olarak başı çekeriz. Denizcilik e-kongre işi giderek artıyor. E-ticaret 3 Milyar Dolar’a yaklaştı ve yükselmeye devam ediyor. 6 ayrı yazılım var kullanabileceğimiz ancak bunların hiçbiri evrensel olarak kabul görmüş değil. Alıcılar ve satıcılar ayrı yazılımlar kullanıyor. Bunun çözümü alıcı ve satıcılar için aynı sistemin kullanılması. İşe yaramadı denebilir ancak bunun sebebi doğru yapılmaması. Tek sistemi e alım platformunda şeffaf, verimli ve etkili biçimde verinin kullanılabileceği programda gerçekleştirirsek ve katkıda bulunulursa başarıya ulaşırız.
Elektronik ticaret bizim çalışma şeklimizi belirliyor. Eski tedarik şekilleri azalıyor. Otomasyon fazlasıyla avantaj sağlıyor. Dijital devrime katılalım. Sırtımızı dönmeyelim.
Organizasyonda Saeed Al Malik’in ardından
İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran söz aldı. Kıran sözlerine organizatörlere teşekkür ederek başladı. Tamer Kıran konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böylesine önemli bir etkinliğin parçası olduğum için çok mutluyum. Türkiye’de 9 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’da yapılmasından dolayı çok mutluyuz. Günümüz dünyasında dünya ticaretinin 84‘ü deniz yoluyla gerçekleşmekte. Türkiye açısından ise global denizciliğin 2,5’i Türk boğazlarından geçmekte. Türk boğazlarından yıllık bazda geçen gemi sayısı yıllık 45 bin. Daha da önemlisi yaklaşık 74 bin gemi yılda kargosunu bırakmak için limana gidiyor. Ayrıca gemiler 80 Türk tersanesinde bakıma giriyor.
Kısa dönemde 40 bin gemiye hizmet
Gemi tedarikçileri birliği, tüm gemi işletmecilerimize 7 gün 24 saat hizmet sağlıyor. Onlara teşekkür etmek istiyorum. TURSSA kısa dönemde yıllık 40 bin gemiye hizmet vermeye başladı. TURSSA’nın sektörümüz ve milli ekomomize kattığı değerden de bahsetmek lazım. Boğazlardan geçen gemilerin sadece yarısına hizmet edilmekte. En yüksek randımanlı ekipman ve mürettebatın temin edilmesi lazım. Sektörün paydaşları ile birlikte çalışıp daha fazla gemiye hizmet verilmeli. Ülkemizin ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu kabul etmek lazım. Ülkemiz kısa bir süre sonra taşımacılık için daha önemli bir konuma gelecektik. Limanlarımız, tersanelerimiz ve gemi tedarik sektörü için artan talepleri yerine getirebilmek çok önemli. Teknik ve lojistik alt yapının gelişmesi gerekir. Ticari filomuzun da ticari talepleri karşılayabilmesi için gelişmesi gerekiyor. Beklentileri karşılayabilecek olan IMO’nun çevre ve denizi korumak için koyduğu yeni kurallara uymak gerekir. Bu gelişmeler ışığında TURSSA’nın Türkiye’yi bölgesel ticaret üssü yapmak için çalışmalarını biliyoruz. Bu nedenle geleceğe umutla bakıyoruz. Uluslararası ve Türk Gemi Tedarikçileri Birliği’ne teşekkür ediyor ve gelecekteki çalışmalarında başarılar diliyorum.”
Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise Türk denizciliğinin ekonomideki yeri ve gücüne vurgu yaptı Ünvar: “Gemi Tedarikçileri Derneği’ne bu organizasyona ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Türkiye, Dünya’nın en büyük 17., Avrupa’nın ise 7. Büyük ekonomisine sahip. Denizcilikte önemli atılımlar gerçekleştirdik. Lojistik Performans endeksinde ülkemiz 47. Sırada yer almıştır. Dünya yüklerinin 85’i deniz yoluyla taşınmakta. Türk Sahipli filomuz 28.6 Milyon DWT kapasite ile dünyada 15. Sırada yer almakta. Konteyner elleçlemesi 10 Milyon TEI barajını aşmıştı. Ülkemizde elleçlenen yük miktarı 228 Milyar Dolar seviyesinde. Mavi ekonominin ekonomimize katkıları oldukça mühim. Türk boğazlar sisteminin Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan stratejik önemi tartışılmazdır. Boğazlar Karadeniz ülkelerini Dünya pazarına bağlayan ana güzergahtır. “ ifadelerini kullandı.
Seyir Emniyetini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor”
Boğazlar ve denizlerimizde seyir emniyetini artıracak çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Ünüvar sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Boğazı’ndan 432 Milyon Ton yük taşınmıştır. Bunun yüzde 30’u tanker ile taşınan tehlikeli yük sınıfında. Boğaz ve denizlerimizde seyir emniyetini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vazgeçemeyeceğimiz bir öncelik de deniz çevresinin korunmasıdır. Ulusal Denizcilik Acil Müdahale merkezleri kurduk. Ülkemizin değişik bölgelerinde Acil Müdahale İstasyonlarının kurulumunu da tamamlayacağız. Deniz Ticareti İşlemlerinin basitleştirilmesi ve iyileştirilmesinin rekabet güçlerini arttıracağının farkında olarak Çalışma Bakanlığı ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Küresel bir güç olmak için yapacağımız en önemli şeylerden biri de dijital dönüşümü hızla gerçekleştirmek olmalı. Bunun için her türlü hazırlık Bakanlığımızda hazırlanmakta. Denizcilik sektörü ile birlikte adım atmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.Denizcilik sektörümüz bugün 17,5 Milyar Dolar ciro seviyesine ulaşmış durumda. Ülkemiz limanlarına gelen gemiler ile boğazlardan transit geçiş yapan gemiler dikkate alındığında gemi tedariği ekonomimiz için önemli bir yere sahip. ” (Turkdeniz.com)