Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 18 denizcilik şirketinin, Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle gemileri Güney Afrika rotasına yönlendirdiklerini açıkladı.
IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında söz alarak Kızıldeniz’deki saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Genel Sekreteri Dominguez, “Kızıldeniz bölgesindeki uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılar kabul edilemez” dedi.
“İlk hedef İsrail bağlantılı gemilerdi ancak şu an durum pek öyle değil”
Gemilerin dünya çapında hiçbir engelle karşılaşmadan ve uluslararası hukuka uygun olarak ticaret yapmasına izin verilmesi gerektiğini kaydeden Domingez, “Kasım ayının başından bu yana, uluslararası denizcilik ticaretinin yaklaşık %15’ini oluşturan bu hayati denizcilik rotasında seyreden uluslararası gemilere karşı bir dizi saldırı düzenlendi. İlk hedef İsrail bağlantılı gemilerdi ancak son olaylarda aldığımız bilgiler şu an için durumun pek de öyle olmadığını gösteriyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü durumu yakından izlemeye ve sektör temsilcileri ve donanmalarla irtibat kurmaya devam ediyor” dedi.
18 denizcilik şirketinin, gemilere yönelik saldırıları ve bunun denizciler üzerindeki etkisini azaltmak için gemilerinin rotasını Güney Afrika’ya çevirdiğini belirten Domingez, “Bu, yolculuğa ilave 10 gün daha eklendiği ve elbette ticaret üzerinde olumsuz bir etki ve navlun oranlarında bir artış anlamına geliyor” diye konuştu.
IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“18 Aralık Pazartesi günü, Kızıldeniz Bölgesi’nde uluslararası gemiciliğe yönelik artan tehditlerle nasıl başa çıkılacağını tartışmak üzere Cibuti Davranış Kuralları (DCoC) üyelerinin olağanüstü toplantısı düzenlendi. Bu toplantıya Cibuti Davranış Kuralları ve Cidde Değişikliği’ni imzalayan devletlerden temsilciler, uluslararası ve bölgesel deniz kuvvetleri, bölgesel merkezler ve denizcilik endüstrisi paydaşları katıldı. Toplantıda, imza sahibi devletler, donanmalar ve sektör arasında koordinasyon ve sürekli toplantılar/incelemeler ve Uluslararası Denizcilik Örgütü ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne tavsiyelerin sunulması da dâhil olmak üzere gelişmiş güvenlik önlemleri alınması çağrısında bulunuldu.”
“Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün Kızıldeniz bölgesinde deniz güvenliğine yönelik AB tarafından finanse edilen bölgesel bir programı var ve biz bunu güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ni hedef alan büyük bir kapasite geliştirme projesi olarak kullanıyoruz” diyen Domingez şöyle konuştu:
“Bu girişim aracılığıyla IMO, INTERPOL, UNODC ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) olarak Cibuti, Etiyopya, Somali, Sudan ve Yemen’deki deniz, liman ve kara kolluk kuvvetleri için kapasite geliştirmek ve yeterli güvenlik ve emniyet standartlarını teşvik etmek üzere koordineli faaliyetlerde bulunmaya devam ediyoruz.
Bu vesileyle, denizcilerimizin güvenliğini, seyrüsefer özgürlüğünü ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak üzere gerilimin azaltılması çağrısını yinelemek isterim.
“Gemiler, bölgedeki ilgili merkezlere ön rapor göndermeliler”
Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, üye devletlerimiz, sektördeki ortaklarımız ve donanmalarımızla işbirliği içerisinde durumu izlemeye devam edecektir.
DCoC üye devletleri tarafından üstlenilen çalışmalar için de takdirlerimi ifade etmek ve üye devletleri bölgedeki tüm ülkeler arasında iletişimi sağlamak için bunu bir forum olarak kullanmaya teşvik etmek isterim.
Ayrıca, pratik bir uygulama olarak ve seyir güvenliği önlemlerini takiben, gemileri Gönüllü Raporlama Alanına (VRA) girerken Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyon Merkezine ve bölgedeki diğer ilgili merkezlere ön rapor göndermeye devam etmeleri konusunda teşvik etmek istiyorum, çünkü bu tüm Kızıldeniz’i kapsamaktadır ve gemiler Süveyş’i geçerken veya Hint Okyanusu’ndaki sınırları geçerken bir ön rapor göndermelidir.”