İMEAK DTO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları, meslek komite başkanları, Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nden önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Mayıs Ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu katıldı.
İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, yönetim kurulu asil üyesi Tamer Haşimoğlu’nun istifa ettiğini ve yedek üyelerden Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek’in Yönetim Kurulu Asil Üyesi olarak görev yapacağını duyurdu. Toplantı, ilk gündem maddesi olan DTO’nun 7.4.2022 tarih ve 49 sayılı toplantı zabıtlarının görüşülüp onaylanması ile başladı. Mart ayı mizanın ve ardından Nisan ayı faaliyet raporunun video sunumu gerçekleşti.
Toplantıda, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli, uluslararası hizmet ticareti teşvikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
SEKTÖRÜN VERDİĞİ TECRÜBE VE BİRİKİM HER TÜRLÜ DEĞERİN ÜSTÜNDE
Raporların sunumunun ardından Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu kürsüye çıktı. Trabzonspor Kulübü Başkanlığı sırasında kulübün finansal, idari ve sportif anlamda ekonomisinin dibe vurmuş olduğunu belirten Ağaoğlu, “Hem kaptanlığın, hem de denizci olmanın vermiş olduğu birikimle Trabzonspor Kulübü’nü bugün bu noktalara getirdik. Sektörümüzün en önemli özelliği sürekli, sıkıntılarla, acılarla, sorunlarla, problemlerle, gemiden başlayarak, o gemiyi limana sağlıklı bir şekilde yanaştırmanın vermiş olduğu düşünce yapısı ve o paralelde hareketle yürüdük. Türkiye’de ve hatta dünyada dijitalleşme büyük bir mesafe kat ediyor. Ama gerçek olan bir şey var ki gemiler hala bir ana makine. Bir pusula bir de dümen olmadan hiçbir yerden hiçbir yere hareket edemiyor… Dümene geçmek çok zor bir iş. Çok farklı bir sektörüz. Bu sektörün verdiği tecrübe ve birikim her türlü değerin üzerindedir” dedi.
ATLI: KRUVAZİYER TURİZMİNDE ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR
Toplantıda, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı da söz aldı. Ukrayna- Rusya savaşının taşımacılık üzerinde kietkilerine değinen Atlı, “Özellikle Erenköy gümrüğünde çok aşırı bir tır yığılması var. Bu Avrupa Birliği’nin savaşla ilgili kısıtlamalarına herhalde sahada verilen cevap. Tabi oranın bir sebebi de kamu tarafından işletiliyor olması olabilir ama hiçbir zaman bu kadar bir yoğunluk olmamıştı. Bir hafta kadar bu yoğunluk devam edecek” dedi.
İstanbul özelinde deniz ticaretinde ve turizminde önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren Atlı, “Türkiye’nin en büyük konteyner limanlarından Ambarlı’da özellikle ticaret hacmimize yönelik çalışmalarımız artan bir hızla devam ediyor. Zeyport’taki çalışmalar da devam ediyor. Galataport İstanbul’a özellikle son dönemlerde dünyanın en büyük kruvaziyer gemilerinden Costa Venezia geldi. Bu haftada geldi. Bundan sonra her hafta buradan kalkışını yapacak. Şu anda Galataport’ta bazen 3 kruvaziyer gemisini bir arada görebiliyoruz. Bu da 2015’ten sonra kruvaziyer turizminde ülkemizin geldiği noktayı ve potansiyelini göstermek açısından da çok güzel bir gelişme. Diğer limanlarımızda da çalışmalar devam ediyor. Biz de özellikle Valimizin sektörün önünü açmaya yardımcı talimatları doğrultusunda bu çalışmaları yürütüyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların arından İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Çelik ve Dr. Kadir Çiçek, “Blue Digital Focus: Denizcilik endüstrisi odak dijital olgunluk özdeğerlendirme yazılımı geliştirme ve uygulama projesi” adlı sunumu gerçekleştirdi.
Toplantının son sunumunu Kaptan Saim Oğuzülgen “Deniz ve Denizcilik Kültürü ile Amatör Denizcilik Dersi Projesi” konulu bir sunum yaptı.