Sefine Tersanesi, Yalova-Altınova bölgesinin en önemli tersanelerinden biri. Tersanenin 2005’ten bu yana hayata geçirdiği projelerin sayısı ciddi bir başarı göstergesi olsa da asıl dikkat çekici olan altına imza attığı ilkler. Örneğin Akdeniz’de seyreden ilk LNG tahrikli feribot Sefine’den suya indi. Sefine Tersanesi Yeni İnşa Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Akhisar bu başarının altında yatan gerçekleri hali hazırda devam eden faaliyetlerini anlattı.
Öncelikle Sefine Tersanesi’nin geçmişinden, deneyimlerinden, bugüne kadar gerçekleştirdiği önemli projelerden söz eder misiniz?
2005 yılında Altınova Tersaneler Bölgesi’nde ilk kurulan tersanelerden biri olarak faaliyetlerine başlayan tersanemiz büyük tamir ve gemi dönüşüm işlerinde 500’ün üzerinde, yeni inşa faaliyetlerinde ise 30 projeye imza atmış ve halihazırda 13 yeni inşa projesini sürdüren bir tersanedir.
Türkiye’nin en büyük pazarlarından biri olan Norveç için ilk anahtar teslim ihracatı gerçekleştiren tersane Sefine Tersanesi’dir. İnşasını tamamladığımız NB14 Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi, sınıfında Türkiye’deki en büyük ve en kapsamlı gemi olma unvanını korumaktadır. Geçtiğimiz yıl İtalyan feribot işletmecisi Caronte&Tourist Spa firmasına teslim ettiğimiz Elio isimli feribot da Akdeniz’de seyir gerçekleştiren ilk LNG tahrikli gemi olarak kayıt altına alınmıştır.
Sefine Tersanesi’nin faaliyet alanları nelerdir?
Tersanemiz 2005 yılında kurulduğundan bu tarihe kadar ağırlıklı olarak ticari gemi inşası ve gemi onarım ve bakım faaliyetlerini yürütmüştür. Geçtiğimiz yıl Savunma Sanayi Başkanlığı ile imzaladığımız Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) sözleşmesi, askeri gemi inşasında da var olacağımızı göstermektedir. DİMDEG Projesi ile açılan yolda askeri havuz onarım bakım işlerini gerçekleştiren ilk sivil tersane unvanını da almış bulunmaktayız.
Tesislerinizin kapasitesi, olanakları nedir?
Tersanemiz sahip olduğu yeni inşa kızağında 20.000 DWT’a kadar gemi inşasına müsaade etmektedir. Askeri projeler için inşasını sürdürdüğümüz kapalı alan, tamamlanmasının ardından 250 metreye kadar gemilerin kapalı alanda inşa edilmesine imkân tanıyacak. Yıllık 40.000 ton çelik işleme kapasitemiz de altyapı yatırımlarımızın tamamlanmasıyla artacaktır.
Sahip olduğumuz Big Panamax gemi havuzlama kapasiteli taş havuzumuz ve Aframax gemi havuzlama kapasiteli yüzer havuzumuz ile senelik ortalama 110 gemi onarım ve bakım kapasitesine sahibiz.
Yeni personel binamızın inşasının tamamlanması ile aynı anda yaklaşık 5.000 çalışanımızın ihtiyaçlarını görebilecek kapasiteye ulaşmış olacağız.
Sefine Tersanesi ne tür projeler yapıyor? Özellikle uzmanlaştığınız gemi tipleri var mı?
Yeni inşa alanında son yıllarda yükselen trend nedeniyle feribot, Ro-Ro ve canlı balık taşıma gemilerinde uzmanlaştığımızı söyleyebilirim.
Hali hazırda devam ettiğiniz projeler nelerdir? Yakın gelecekte gerçekleştireceğiniz belli olan projeler var mı?
Şu an beş adet feribot -ki bunların tamamı elektrik tahrikli- yedi adet canlı balık taşıma gemisi ve bir adet askeri geminin inşası tersanemizde devam etmekte. Gemi bakım onarım bölümümüzde de işlemleri sürmekte olan gemiler mevcut.
Sözleşme görüşmelerini sürdürdüğümüz canlı balık taşıma gemisi projeleri ve bizi heyecanlandıran bir Ro-Ro projesi gündemde şu an.
Sizi diğer tersanelerden farklılaştırıp öne çıkaran özellikleriniz nelerdir?
Bu soruya verilecek cevaplar farklı başlıklar altında toplanabilir. Müşterilerimize göre bizi öne çıkaran, problemleri çözmedeki aksiyon alma sürelerimizin kısalığı, fiyat-performans oranımızın yüksekliği, inşa ve onarım süresince müşterimizin görevlendirdiği saha ekibine sağladığımız imkanlar sıralanabilir.
Çalışanlarımıza göre ise sağlanan çalışma ortamı, Altınova Bölgesi’nin ulaşım ağından uzak olmasına rağmen sağladığımız geniş servis ağı, düzenlediğimiz sosyal etkinlikler, çeşitli ödüllendirmeler ve ciddi ve sağlıklı olarak sürdürdüğümüz performans yönetimi ve değerlendirme çalışmaları söylenebilir.
Türkiye’de tandem gemi indirme operasyonu gerçekleştiren ilk ve tek tersanesiniz? Bu tekniğin ne gibi avantajları var ve bir tersanenin bu operasyonu gerçekleştirebiliyor olması nasıl yeterliliğin göstergesi?
Tersanemizin yeni inşa kızağı direkt olarak denize indirmeye elverişli olmadığı için balonla ya da yüzer havuzla indirme gerçekleştirebiliyoruz. Canlı balık taşıma gemisi serisinin ilk iki gemisini kendi havuzumuz vasıtasıyla aynı anda sağlıklı bir şekilde suya indirmeyi başardık. Bu bize hem havuz dalış süresinden ve enerjiden tasarrufu sağladı hem de kapasitemizi etkin olarak kullanabilme yetimizi gösterdi.