Hindistan Savunma Bakanlığı ile Hindustan Shipyard Limited (HSL) arasında Filo Destek Gemisi (FSS)’nin yerel inşası için 2.3 milyar dolar değerindeki sözleşme 25 Ağustos’ta imzalandı. Bu bağlamda Türk şirket TAIS, 2019 yılında, 45.000 ton deplasmanında 5 adet FSS inşası için en iyi teklifi sunan firma olmuştu.
TAIS başta tersane modernizasyonu olmak üzere projede önemli görevler üstlenecek. 2020 yılının Mart ayında ise HSL ile Anadolu Tersanesi arasında tasarım iş birliği ve ana makine ekipmanlarının tedarikine ilişkin bir sözleşme imzalanmıştı.
Gemilerin inşası HSL’nin Vizag’daki yerleşkesinde gerçekleştirilecek. FSS, denizdeki gemilere yakıt, su, mühimmat ve depo ikmali yapmak için kullanılacak ve böylece Hindistan Deniz Filosunun limana dönmeden uzun süre operasyon yapmasına olanak sağlanacak. Bu sayede Hindistan Donanması’nın stratejik erişimi ve hareket kabiliyeti artacak. Gemiler aynı zamanda insanların tahliyesi, insani yardım ve afet yardımı operasyonları için de konuşlandırılabilecek.
Anadolu Tersanesi’nden Hindistan’a teknoloji transferi
1.5 ila 2 milyar dolarlık proje kapsamında Filo Destek Gemisi’nin tasarımını yapan TAIS Tersanesi’nin 3 üyesinden biri olan Anadolu Tersanesi’nden HSL’ye teknoloji aktarımı için sözleşme imzalanmıştı. Aktarılan teknoloji ile HSL’nin Hint Donanması’nın Ekim 2021’de sipariş etmesi beklenen 5 adet Filo Destek Gemisi inşa etmesi planlanıyordu. İlk geminin siparişten 4 yıl sonra, diğerlerinin ise 10-12 aylık aralıklarla teslim edilmesi planlanmaktaydı.
Mart 2020’de Hindistan’ın Filo Destek Gemisi’nin tasarımı için TAIS Tersanesi ile anlaşılmıştı. TAIS Tersanesi anlaşma kapsamında HSL’ye teknoloji transferi, planlama ve mühendislik hizmetleri de sağlayacaktı. Tasarım olarak Pakistan için inşa edilen ikmal gemileri ve DİMDEG ile benzer konfigürasyonuna rağmen FSS’nin 45 bin ton deplasman ve 230 m uzunluğuyla bu iki gemiye kıyasla çok daha cüsseli olması planlanıyor.
Pakistan için inşa edilen Denizde İkmal Gemisi
TAIS Tersanesi Anadolu Tersanesi, Sedef Tersanesi ve Sefine Tersanesi ortaklığında kurulmuştur. Bünyesindeki tersaneler Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, LCT Süratli Amfibi Gemi, LST Amfibi Gemi gibi donanma projelerinde ana yüklenicidir.
Kaynak: DefenceTürk