Hicri Ercili, Bandırma merkez olmak üzere Mersin, İzmit, Çorlu, Yalova ve İstanbul’da ofisleri olan bir grup. 600 bin ton kimyevi madde stoklama, gümrükleme kapasitesi olan şirket, 300 adet ADR’li kara tankeri filosu ile yurt içi ve yurt dışı müşterilerine ürün ve hizmet sağlamaya devam ediyor.
Kimyasal madde taşımacılığındaki başarılı deneyimini deniz taşımacılığına taşıyan Hicri Ercili, ilk kimyasal tankeri olan M/T Hicri Kaan’ı satın alarak sektöre giriş yaptı, daha sonra da deneyimli uzman kadrosu ile tanker sayısını arttırmaya devam etti. 2012’de M/T Ayşenaz, 2014’te M/T Bandırma, 2017’de M/T Kapıdağı ve 2018’de M/T Winter Sun’ı da filosuna ekleyen firma büyümesini sürdürdü. Firma ayrıca Yalova Altınova’da 45.000 m² alanda kurulu tesisi ile yeni gemi inşa, tadilat ve bakım onarım faaliyetlerin sürdürüyor. Hicri Ercili Tersanecilik A.Ş. Genel Müdürü Sinan Başak ile şirketin tersanecilik faaliyetlerini konuştuk
Denizcilik girişiminden sonra gemi inşa süreciniz başladı ve bu alana yatırım yapma kararı aldınız. Gemi inşaya yönelim fikri nasıl ortaya çıktı?
Şirket olarak her zaman gemi inşa ile ilgili olarak kendimize ait paslanmaz tanker yapımı fikri vardı. Tersane arayışımız devam ederken 2015 yılında Yalova bölgesinde Okan Tersaneciliğin arsa olarak yerini aldık. Yaklaşık bir yıllık bir beklemenin ardından yatırımlara başladık. 2016 yılında tersane inşa yatırımlarımızı hızlandırdık. Bununla birlikte, ilk kızağımızı ve hangarımızı imal etmenin yanı sıra mevcut gemilerimizin tamirinde kullanmak üzere iskele inşaatımızı tamamlayıp, tersanemizi hem tamir hem de yeni inşa faaliyetleri için hazırlamaya başladık. 2017 ocak ayında sektöre girişimizi yaptık ve tamir gemileri almaya başladık.
Mevcut tersane kapasiteniz nedir? Teknik özelliklerinizi paylaşabilir misiniz?
2016 yılında ilk tersanemizi aldıktan sonra 2017 yılında yan tarafımızda bulunan bitişik tersane alanını da satın alarak kapasitemizi yaklaşık 45 bin metrekareye çıkardık. Bünyemizde bulunan 145 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğindeki iki kızağımız, her kızağın üzerinde portal vinçleri ile yaklaşık 20 bin tonluk kimyasal tanker inşa edebilecek şekilde dizayn edildi. Bunun yanında toplamda 10 bin metrekare civarında kapalı alanımız mevcut. Tersanemizi yeni inşa ve tamir bakım olarak iki bölüme ayırmış durumdayız. Her iki alanda da gerekli teknik donanımlarımız kurulu ve bu iki alanda birbirinden bağımsız şekilde her türlü ihtiyaca cevap verecek hizmet unsurlarımız mevcut. Tersanemizde ana kadromuz 35 kişi olmakla beraber alt yüklenici çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 500 personelle hizmet veriyoruz.
Bugüne kadar tersanenizde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verebilir misiniz?
Biz kendimize kimyasal tanker yapmak amacıyla girdiğimiz tersanecilik çalışmalarımızda tamir bakıma da yöneldik ve bu alanda kendimizi geliştirdik. Tersanemizin bir kısmını tamamen tamir bakıma yönelik inşa ettik. Geçtiğimiz yıl itibariyle de tersanemize bir yüzer havuz kazandırdık. 9 metreye 150 metre olan iskele kapasitemizi bu havuzla yaklaşık 300 metreye çıkarmış olduk. Havuzumuz 116 metre boy, 30 metre genişlik ve 4 bin 500 ton kaldırma kapasitesine sahip. Buna ek olarak bir havuz projemiz daha var, onun için de çalışmalarımız devam ediyor. Tersanemizde yeni inşa olarak şu ana kadar on beş civarında proje tamamladık. Bunlardan bir tanesi römorkör, biri split barge, dördü duba ve 9’u da servis botu. Tamir bakım olarak da şu ana kadar 73 civarında gemi projesi yaptık.
Gelecek planlarınız ve projelerinizden bahsedecek olursak neler söylersiniz?
Şirket olarak bizim ana hedefimiz, öncelikle kendimize paslanmaz çelik 10 bin DWT kimyasal tanker inşa etmek. Bunu seri imalat haline getirip dünyada paslanmaz tanker üretimi üzerinde uzmanlaşmak istiyoruz. Bu projeyle ilgili olarak tüm çalışmalarımız devam etmekte olup en kısa sürede hayata geçirmeyi planlamaktayız.