Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün 16 Kasım tarihinde ‘P&I Teyit Mektubu’ mektubuyla duyurduğu, P&I teyit mektubu şartı yürürlüğe girdi. Bu kapsamda ham petrol taşıyan gemiler şartları yerine getiremezse Türk Boğazlarından geçemeyecek.
Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından 16 Kasım tarihinde duyurulan ‘P&I Teyit Mektubu’ şartı yürürlüğe girdi. Avukat M. Hakan Tüfekçi’den edindiğimiz bilgilere göre, 2 Aralık tarihinde yürürlüğe giren uygulama kapsamında sadece ham petrol taşıyan gemiler (başkaca yük taşıyan ya da yüksüz gemiler kapsam dışı), sigorta poliçeleri olsa bile taşıdığı tehlikeli yük gereği ek bir teyit mektubu almak zorunda. Ayrıca Tüfekçi, şu anda sadece ham petrol taşıyan gemileri kapsayan uygulamanın 5 Şubat 2023 itibari ile petrol türevlerini kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirtti.
Denizcilik Genel Müdürlüğü, 16 Kasım tarihinde Boğazların güvenliği ve yaşanabilecek olası bir felaket sonucunda tahribatı en aza indirmek amacıyla “P&I Teyit Mektubu” konu başlıklı bir açıklama yapmıştı. Müdürlük açıklamasında Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği Uygulama Yönergesi’nin 13’üncü maddesi kapsamında Boğazlardan geçecek tehlikeli yük taşıyan 300 GT ve üzeri gemilerin geçerli bir P&I poliçesine sahip olacakları hükmüne işaret ederek, “Olası bir kaza halinde ülkemiz, değerlerimiz ve halkımız için katastrofik sonuçları olma olasılığı çok yüksek olan özellikle ham petrol ürünleri gibi yükleri taşıyan yüklü gemilerin Türk Boğazları’ndan geçişleri esnasında, P&I sigortalarının halen geçerli ve kapsayıcı olduğunun bir şekilde teyit edilmesi gerekmektedir. Zira İngiliz Hazine Bakanlığının 5 Aralık 2022 sonrası ham petrol taşıyan gemilere sigorta kuvetürü sağlanaması konusundaki açıklaması sonrası , olası bir kaza sonrasında, P&I sigorta kuruluşunun bulunamaması, mevcut bir P&I poliçesi olsa dahi sigorta teminatının bulunmaması veya sigorta kuruluşunun yapılması gereken iş ve işlemleri reddetmesi veya bütün bunlara ilişkin süreçlerin zaman alması ve gerekli müdahalelerin gecikmesi hallerinde; öncelikle ülkemiz, değerlerimiz ve halkımız hayati derecede zarar görebilecek, bunun yanında ise önemli bir su yolu olan Boğazlarımızın bu süreçte kapalı kalması halinde de tedarik zinciri ve lojistik hareketlilik durma noktasına gelecek, küresel bir kriz durumu meydana gelebilecektir. Bu sebeple, geminin yaptığı bu sefer esnasında halen geçerli P&I sigortası kapsamında olacağına ilişkin ilave bir teyit mektubu alınmasının en etkin ve makul çözüm olacağı değerlendirilmiştir” denilmişti.