İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek: “Ticaretimizin güvenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan gümrüklerimiz, ülkemizin gelişiminde ve ekonomik kalkınmasında büyük bir rol üstlenmektedir.”
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.
Meclis Başkanı İsmail Önal’ın başkanlığında yapılan toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla gümrüklerin ticaretin düzenli, güvenli ve güçlü bir şekilde işlemesindeki önemine işaret etti.
Gümrüklerin önemine vurgu
Şimşek “Ticaretimizin güvenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan gümrüklerimiz, ülkemizin gelişiminde ve ekonomik kalkınmasında büyük bir rol üstlenmektedir. İş dünyasının en büyük paydaşlarından biri olan gümrük çalışanlarımızın 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.” ifadelerini kullandı.
“Desteklerimizi sürdüreceğiz”
Şimşek 18-26 Ocak 2025 tarihleri arasında düzenlenen BOOT Düsseldorf Uluslararası Tekne ve Denizcilik Fuarı hakkında değerlendirmelerde de bulunarak “Denizcilik sektörü açısından büyük önem taşıyan bu fuara merkez yönetim kurulu üyelerimiz, şube başkanlarımız ve üyelerimizle birlikte katılım sağladık. Üyelerimizin stantlarını ziyaret ederek başarı dileklerimizi ilettik. Bu tür uluslararası etkinlikler, sektörümüzün gelişimi açısından büyük bir fırsat sunuyor ve biz de İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak, üyelerimizin küresel pazardaki etkinliğini artırmak için desteklerimizi sürdüreceğiz. Bizlere bu fuara katılmamızı sağlayan Başkanımız Sayın Tamer Kıran’a, şahsım, yönetim kurulum ve üyelerim adına teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Mevzuattaki güncel değerlendirmeler ele alındı
Toplantıda, Avukat Sadi Perinçek de “Gemi Geri Dönüşümüne İlişkin Mevzuattaki Güncel Gelişmelerin Uluslararası ve Ulusal Mevzuat Kapsamında Değerlendirilmesi” başlıklı bir sunum yaptı.
Sunumunda gemi geri dönüşümünün tanımı ve önemi, sürecin çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik katkıları, Türkiye’deki gemi söküm firmalarının yüzde 60’ının AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisi Listesi’nde yer alması, Basel Konvansiyonu, Hong Kong Konvansiyonu ve AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü gibi uluslararası düzenlemelerin denizcilik sektörüne etkileri başlıkları yer aldı.
Yeni Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği’nin getirdiği yenilikler kapsamında, tehlikeli madde envanteri zorunluluğu, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve uluslararası standartlarla tam uyum gibi konulara değinildi.