Tuzla Belediyesi Ay Yıldız Sosyal Tesislerinde düzenlenen çalıştaya; Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Ahmet Ergin, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Dekanı Ahmet Dursun Alkan ve çok sayıda öğrenci katıldı.
GMO çatısı altında bulunan ve Piri Reis Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi öğrencilerinden oluşan öğrenci konseyi tarafından organize edilen Öğrenci Çalıştayı’nın açılışında konuşan GMO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, bu yıl çalıştayın 7.’sini düzenlemekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
Bazı üniversitelerde denizcilik ve gemi inşa bölümleri açıldığına değinen Bostancı, yeni bölümlerin açılmasına karşı olmadıklarını ancak yeterli donanıma sahip olunmadan açılan bölümlerin fayda sağlamayacağına inandığını belirtti. Açılan bölümlerin sektörün geleceğine katkı sağlamak yerine yeterli eğitimi alamadan mezun olmuş binlerce işsiz gemi inşa mühendisi olmasından endişe duyduğunu ifade eden Bostancı, ‘’Denizciliğimizi geliştirmek istiyorsak daha kalifiye gençler yetiştirmemiz gerekiyor. Bu sadece denizcilik alanında değil her alanda böyle olmalı’’ dedi.
Bostancı’nın ardından konuşan Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli de örgütlü toplum olmanın önemine vurgu yaparak öğrencilik döneminde sivil toplum kuruluşları çatısı altında çalışmalar yürüten gençleri gördükçe mutluluk duyduğunu söyledi. Denizcilerin örgütlü toplum olmayı ilk gerçekleştirenlerden olduğunu ifade eden Dereli, ‘’Siz değerli öğrencilerimiz daha bu sıralardayken bu heyecanı duyuyor, bu tür çalıştaylara katılım gösteriyorsanız bizim gözümüz arkada kalmayacak demektir. Sizlerin bu sivil toplum kuruluşlarını yönetmeye talip olmanız bizleri heyecanlandıracaktır’’ dedi.
Açılışta konuşan GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizcilikte bulunduğu konumdan memnun olmadıklarını söyleyerek Türkiye’nin deniz ticaretinden aldığı payın da az olduğunu belirtti. Bu durumu değişik platformlarda ifade ettiğini söyleyen Aşkın, ‘’ Bugün Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konuma baktığımızda burada her şey yapılması mümkün. Gemi tamir, gemi inşa, yat inşa ve tamir, konteyner hub gibi konularda ne yazık ki yeterli payı alamıyoruz. Bu konularda küçük başarılarımız var. Sizler gemi inşa mühendisisiniz, dünyaya hükmedecek bir mesleğe sahipsiniz. Eğer bugün gemiler çalışmazsa dünyanın yarısı açlıktan yarısı da soğuktan ölür diyen bir IMO Genel sekreterimiz vardı. Demek ki bu sektör çok önemli bir sektör. Tabii Türkiye’de biz bu misyonun, 1930’lu yıllarda Atatürk’ün göstermiş olduğu hedefin çok çok gerisindeyiz. Sizlere bu bağlamda büyük görev düşüyor. Bu sektörü geliştirmek zorundasınız’’ dedi.
Çalıştay; konuşmaların ardından balast suyu arıtma ve baca gazı emisyonları, tersane işleyişi ve açık deniz yapıları konulu seminerlerle devam etti.