Panelin açılışına; Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ve sektör temsilcileri katıldı.
Panellerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı, Gemi Mühendisleri Odası’nın 65’inci yılında bu etkinliği düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, ‘’Panellerin konularını oda üyelerinden ve sektör temsilcilerinden görüş alarak belirledik, umarız faydalı olacaktır. Gemi Mühendisleri Haftası çerçevesinde düzenlediğimiz gala yemeğinde de meslekte 25, 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduran üyelerimizi onurlandıracağız. Etkinliklerin düzenlenmesinde katkı sağlayan sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.
Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu da yaptığı konuşmada Türk denizciliğine önemli katkılar sağlamış olan Gemi Mühendisleri Odası’nın 65’inci yılını kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını ifade ederek gemi mühendislerinin önemli bir unsuru olduğu Türk Loydu’nun da uluslararası sahada yakaladığı başarıları katılımcılarla paylaştı. Türk Loydu’nun IACS üyeliğine de değinen Melikoğlu, ‘’Uzun zamandır uğraş verdiğimiz IACS üyeliği için 2020 önemli bir yıl olacak, çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki yıl IACS üyeliği yolundaki çalışmaların neticeleneceği öngörüyoruz’’ dedi.
Açılış konuşmaları çerçevesinde konuşan Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, etkinliği düzenleyen Gemi Mühendisleri Odası’nı tebrik ederek düzenlenecek olan panellerde otonom gemiler ve gemi teknolojileri oturumuna dikkat çekti. Türkiye’nin geleceğinin ihracata dayalı büyüme politikalarından geçtiğini gördüklerini dile getiren Seven, ‘’Yeni teknolojilerle inovatif üretimin artmasıyla ihracata dayalı bir büyüme politikasını benimsiyoruz. Bu alanda sektörümüz oldukça başarılı üretimler gerçekleştirmektedir. Birliğimize kayıtlı üyelerimizin gerçekleştirdiği ihracatın yaklaşık yüzde 80’i Kuzey Avrupa ülkelerine yapılmakta olup bunların çoğu yüksek teknoloji gerektiren üretimlerdir’’ dedi.
Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli de açılış konuşmaları çerçevesinde yaptığı konuşmasında sivil toplum örgütlerinin önemine vurgu yaparak ülkemizde sivil toplum kuruluşlarına katılımın diğer ülkelere kıyasla son derece düşük olduğunu söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının toplumun önemli ve vazgeçilmez yapı taşlarından olduğunu ifade eden Dereli, sivil toplum kuruluşlarına ve etkinliklerine katılımın artması gerektiğine vurgu yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Tehlikeli Madde Envanteri konulu oturumda Loyd Register Plan Onay ve Helpdesk Koordinatörü Hüseyin Doğar, DNV-GL Plan Onay Koordinatörü Yasemin Üstünoğlu ve Türk Loydu Plan Onay Mühendisi Şahap Canberk Karahan sunumlarını gerçekleştirdi.
Panelde konuşan DNV-GL Plan Onay Koordinatörü Yasemin Üstünoğlu, Hong Kong sözleşmesinin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Hong Kong sözleşmesinin yürürlüğe gireceği tarihin netleşmemesi ve sürecin uzayacağını öngören Avrupa Birliği’nin kendi içerisinde Gemi Söküm Yönetmeliği’ni çıkararak uygulamaya koyduğunu ifade eden Üstünoğlu, sözleşmenin içeriğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türk Loydu Plan Onay Mühendisi Şahap Canberk Karahan panelde gerçekleştirdiği sunumunda tehlikeli maddelerin gemilerde kullanımı ve kullanım alanları, AB Gemi Söküm Yönetmeliği ile bu maddelerin kullanımına getirilen düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Gemilerde kullanılan tehlikeli maddelerin insan sağlığı üzerine etkilerine de değinen Karahan, sadece denizcilikte değil uluslararası pek çok sektörde bu maddelerin farklı şekillerde kullanıldığını dile getirdi.
Panelin son konuşmacısı olan Loyd Register Plan Onay ve Helpdesk Koordinatörü Hüseyin Doğar da AB Gemi Söküm Yönetmeliği ile AB bayraklı bir geminin sadece bu yönetmelik çerçevesinde sertifikalandırılmış olan 34 tersaneden birinde sökümünün yapılabileceğini belirtti. Bu 34 tersaneden 3 tanesinin Türkiye Aliağa’da bulunduğunu ifade eden Doğar, sadece gemi sökümde değil aktif çalışan gemilerde tehlikeli madde envanteri tutulması gerekliliğine vurgu yaptı. Gemide kullanılan kimyasalların bir envanteri tutulması gerektiği ve bunun sürekli güncellenmesi gerektiğini söyleyen Doğar, tehlikeli madde kullanımına getirilen sertifikalandırma süreçleri ve klas kuruluşlarının uygulamalarına ilişkin de bilgiler paylaştı.
Soru cevap bölümüyle sona eren panelin ardından panelistlere Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı tarafından plaket takdim edildi.
Paneller; Otonom Gemi Teknolojileri, Deniz Teknolojisi Mühendisliği ve Faaliyet Alanları, IMO 2020 Kapsamında Emisyon Kısıtlamaları ve Alternatif Yakıt Uygulamaları, Geçmişten Geleceğe Türk Gemi İnşa Sanayi başlıklarında gerçekleşecek oturumlarla devam edecek.