Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid’in ‘rüyası’ olarak bilinen ve “Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda yer alan 150 yıllık Filyos Vadi Projesi’nde hummalı çalışmalar sürüyor.
Proje kapsamında 597 hektar ile Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi, bin 166 hektar alan ile serbest bölge, 25 milyon ton kapasiteli limanda ise kuru yük sahası, konteyner sahası, çok amaçlı depolama alanı, binalar ve park alanı, dökme yük sahası, giriş ve servis alanı, demiryolu hattı, yol ve diğer yardımcı birimler yer alacak. Projede ayrıca 620 hektar genişleme alanı da yer alıyor.
Kuzey-güney aksında önemli bir role sahip olacak olan Filyos Limanı’nın, Çin İpek Yolu için büyük önem taşıyabileceği vurgulandı. Jeostratejik konumu sayesinde Türkiye’nin de Orta Asya ile Avrupa arasında önemli bir oyun kurucu rolüne ev sahipliği yapması bekleniyor.
Yıllık 25 milyon ton elleçleme kapasitesi olan liman, Türkiye’nin artan dış ticaretini karşılamanın yanı sıra bölgesel aktarma merkezi olmayı sağlamak için planlanan üç büyük yatırımdan biri olacak. Liman aynı zamanda Türkiye’nin kuzey kapısı olacak. Deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşımlarının bulunduğu Filyos Projesi enerji kaynaklarına, ana akslar ve metropollere yakınlığıyla dikkat çekiyor.
Boğazların yükünü hafifletecek
2023 vizyonunda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmeyi amaçlayan, rekabet gücünün arttırılması, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretilmesi için çalışmalar sürüyor. Üretime ve ticarete yönelik uygun fiziki altyapı ve imkanlar oluşturulurken Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi, güneyde Filyos Serbest bölge ve Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Filyos Limanı ile Filyos Yatırım Havzası’nda yer alan ulusal yatırım projesi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Projenin hayata geçmesiyle İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın trafik yükünün azaltılması, yeni taşımacılık koridorlarının oluşturulması, nitelikli üretimin arttırılması, ulusal ve uluslararası taşımacılık ve ticaretin geliştirilmesi planlanıyor.