NEDİM SERVET
On üç çocuklu bir ailenin ferdi…
Aile Batman’da yaşıyor…
Babasının tayini çıkınca Aliağa’ya gidiyorlar ve o esnada Abdülvahit Şimşek henüz beş yaşında.
Ortam yeni, coğrafya yeni, şartlar Batman’dan zorlu…
Aile kalabalık ve herkes bir işin ucundan tutuyor.
Abdülvahit Şimşek de boş kalmıyor tabii: İlk mesleği ayakkabı boyacılığı!
Daha o zamanlardan başlıyor, “Nasıl daha iyi, nasıl daha farklı olurum?” düşüncesi.
Hizmeti, servisi müşterinin olduğu yere kadar götürme bilinci belli ki o zamanlar filizlenmiş.
Şık restoranlardan, hatta okulda öğretmenlerden ayakkabılar toplanıyor, boyanıyor ve sahiplerine teslim ediliyor.
Tıpkı, bugün dünya limanlarına hizmet veren markasının yaptığı gibi… Armatörün gemisi dünyanın neresinde olursa olsun, AVS’nin hizmeti diledikleri sürece onlarla birlikte; pek tabii, bu global şirketin kurduğu geniş tedarikçi ağı üzerinden.
Şimşek Ailesi, Aliağa’da bir manav kuruyor; denizcilikle tanışmaları da buraya demirleyen gemilerin sebze, meyve ihtiyaçlarını karşılamalarıyla oluyor zaten. Sonrasında, limana gelen gemileri gezip onların farklı ihtiyaçlarını da temin etmeye başlıyorlar.
Bu artık bir iş kolu oluyor aile için ama işi geliştirmek yabancı dil bilmekten geçiyor. Kendisi bilmiyorsa da yabancı dil bilen arkadaşlarıyla, hatta bir keresinde İngilizce öğretmeniyle dahi gemiye çıkmışlığı var Abdülvahit Şimşek’in.
Ama işler gelişiyor ve dil eğitimi almak artık şart oluyor. Kısa süreliğine de olsa İngiltere’ye gitme kararı alınıyor onun için. Ancak o kısa süre birkaç hafta iken beş yıla tamamlanıyor. Planlarda hayat arkadaşını, sevgili eşini orada tanımak, sonra onunla aile kurmak ve iki çocuğu birlikte yetiştirmek yok tabii en başta. Ama kader bu ya, yollar kesişecekse her şey bahane…
İngiltere’de önemli bağlantılar kuruluyor, iş fikirleri pekişiyor ve bu gelişmelerle yurda dönüyor Şimşek. Bütün bu planlar aile içinde istişare edilirken, 31 yaşında kendi yapılanmasını kuruyor. O günlerde başlayan serüven bugüne kadar denizciliğin farklı alanlarına dokunarak uzanıyor. Yalnızca tedarik değil; iletişim, yazılım, teknik destek, tamir, yedek parça, eğitim ve personel teminine kadar genişliyor hizmet alanı.
Küçük ekiplerle ama büyük inançlarla çıkılan yolda onlarca ama onlarca genç insan bu yapının içinde yerini buluyor. Eskiden çok genç olanlar, AVS’nin abileri, ablaları artık ama hâlâ aynı yapının içindeler.
Bu ekibin, insan kaynakları biliminin gerçeklerini unutturacak düzeydeki sadakati, kariyer hayatlarını yönlendirme şekli hep merak konusu oluyor. Belki de buradaki sır, Şimşek’in kendine her zaman düstur edindiği o şaşmaz inancıdır: Farklılıklar zenginliktir!
İşi ehline vermek onun için hep önemli oluyor. Belki de bu genç insanlar kendilerini gerçekleştirebilme fırsatı buldukları için kendi hikâyelerini yazıyorlar, Şimşek de kendi hikâyesini gerçekleştirirken. Yeni projeler masadan hiç eksik olmuyor. Dünya coğrafyalarına ulaşmak, armatörün değişkenlik gösteren ihtiyaçlarını global olarak cevaplamak hem Şimşek için esprili bir vizyon hem de ekip için heyecan verici bir iş imkânı oluyor.
her zaman öncelikli yer buluyor kendine. İş sözleşmelerinin yanında imzalatılan değerlerimiz ve esaslarımız dokümanı aslında yapının duruşunu, Şimşek’in hayat görüşünü kaleme alan bir belge. Eksiklikler eğitimle tamamlanıyor, kusurlar gideriliyor ama insani değerlere verilen öncelik hiç değişmiyor.
Kadınlara en çok pozitif ayrımcılık yapan şirket, denilse yanlış olmaz AVS için… Nice bebekler doğuyor, anneler evlerinde bebeklerini büyütürken ofis ortamları evlere taşınıyor. Artık ofise geçebilirim, dendiği anda ise kapılar hep açık oluyor kadınlara. Her şeyden öte, Dünya’yı etkisi altına alan, tekrarı olmasın diye dua ettiğimiz günlerde bir pandemi dönemi geçiriyor bu yapı, tıpkı Türkiye’deki diğer işletmeler gibi.
Evlerden çalışma düzeni kuruluyor…
Bakılıyor ki bu sistem de güzel; daha özgür ve daha verimli, devam kararı alınıyor. Ama ekip her zaman motive edilip endişelenmemeleri söyleniyor… Birlikte ve güçlü oluyorlar her zaman olduğu gibi.
Tek tek aranıyor tüm çalışanlar; istekleri, ihtiyaçları, evlerindeki yaşam şartları değerlendiriliyor. Kalabalıklar mı, evde çalışmanın zorlukları var mı?.. Sadece insanlar olmuyor Şimşek’te kıymet gören; tüm canlılara ayrı bir hassasiyetle yaklaşılıyor. En sevdiği spor ve hatta hayali ata binmekken onu da gerçekleştiriyor. Evde kedisi, dışarıda köpekleri en güzel ortamlarda bakılıyor.
Bir patron olarak ofisinin kapısı hiç kapanmıyor Abdülvahit Şimşek’in.
En az gönlü kadar kapısı da açık kalıyor…
Bugün, sektöre gerek tedarik gerek iletişim ve yazılım gerekse eğitim alanında hizmet vererek inandığı gerçekler doğrultusunda denizcilik camiasında yol almaya devam ediyor Abdülvahit Şimşek.